Heinäkuun hetket


                           

Heinäkuu oli täynnä ihania hetkiä. Valitsin niistä teille yhden jaettavaksi. Kuva on Väisälänmäeltä Lapinlahdelta ja maisema on Pekka Halosenkin maalauksista tuttu. Jos satutte liikkumaan Pohjois-Savossa, suosittelen Väisälänmäkeä lämpimästi retkikohteeksi. 2,5 kilometrin mittainen polku oli passeli lapsiperheelle ja vaihteleva (kansallis)maisemiltaan. Kaiken kruunasi kahvit ihanan söpössä kahvilassa ja aholla vastaan kävelevä karja!

Myös lukuhetkien osalta heinäkuu oli antoisa, vaikka ahkera koti- ja ulkomaanmatkailu sekä yhdessäolo perheen kanssa verottikin lukuaikaa. Mutta ihan oikein, niin sen pitää ollakin. Nimenomaan läheisten kanssa vietetty aika oli minun kesälomatoivelistani kaikista tärkein asia. Heinäkuuhun mahtui kuitenkin myös muutama erinomainen kirja. 

Antti Tuomisen Muistilabyrintti saakoon kuukauden iloinen yllättäjä -tittelin. Sinänsä viattoman tuntuinen dekkarijuoni paisui suuren maailman jännitykseksi. Elokuvallisia aineksiakin tässä oli. Mainiota kesäviihdettä!

Lauri Mäkisen Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset oli juoneltaan paljon seesteisempi, mutta niin vahvatunnelmainen teos, etten usko unohtavani sitä ehkä koskaan. Kuuma, karu Afrikka näyttäytyi minulle varsin romanttisessa valossa, vaikkei sitä toki yltiöromantisoidusti kirjassa esitettykään.

Kotoista dekkariviihdettä puolestaan edusti monessakin mielessä Marja-Sisko Aallon Kuolema tuomiokapitulissa. Kuopioon sijoittuva dekkari liikkui kahdella aikatasolla, joista erityisesti viime sotiin ja juutalaisten kohtaloon sijoittuva tarinankulku oli kiinnostava.

Kuukauden parhaan kirjan titteli menee kuitenkin ehdoitta Paula Havasteen Maan vihoille. Minä kertakaikkisesti rakastan Havasteen tapaa kirjoittaa historiallista romaania ja luoda henkilöhahmoja. Ehdottomasti genren terävintä kärkeä tällä hetkellä, ehkä jopa paras edustaja. Suosittelen lämpimästi.

Vielä ehdin muistella kuluneen kevään ja kesän reissuja kirjallisessa mielessä. Eritoten toiset lapsiperheelliset saattavat olla kiinnostuneita Kööpenhaminan ja Tukholman vinkeistä.

Varmaankin puolet heinäkuulle varaamistani dekkareista on vielä lukematta ja syksyn kiinnostavat kirjat jo vyöryvät päälle. Siispä elokuulle en aio tehdä sen kummempia lukusuunnitelmia. Pari kiinnostavaa kirjaa, tietokirja ja romaani, molemmat kotimaisia ovat olleet jo jonkin aikaa luvun alla, joten niistä lisää lähiaikoina. Yksi asia kuitenkin on varmaa. Elokuu, tuo lempikuukauteni, on myös perinteikkäästi uuden Leena Lehtolaisen romaanin kuukausi. Maria Kallion seuraan aion hankkiutua ensi tilassa, jahka uuden kirjan käsiini saan!

Kommentit