Siri Kolu: Me Rosvolat ja vaakunaväijy (äänikirja)Edellisen Me Rosvolat -postauksen yhdessä mietiskelin, sopiiko Me Rosvolat äänikirjaksi jopa paremmin kuin tavalliseksi kirjaksi. Nyt se on todettava, kyllä sopii. Siri Kolun muikea ja ilmeikäs kieli ei vain taitu mielikuvituksessani yhtä herkulliseksi dialogiksi kuin mitä se tekee asiansa osaavan lukijan suussa. Me Rosvolat ja vaakunaväijy oli herkullinen kuunneltava ja se tulikin ahmaistua melko nopeasti. Kanssakuntoilijat kuntosalilla saattavat pitää minua jokseenkin omituisena, sillä muutaman kerran hörähtelin ääneen kirjaa kuunnellessani.

Vaakunaväijy käsittelee juuri sitä, mitä nimikin kertoo. Selvittääkseen Iso-Hemmin asettaman arvoituksen Viljan ja kumppaneiden on kerättävä jokaisen rosvosuvun vaakunaan kätketty tavu oikeaa salasanaa varten. Ja koska rosvot ovat helpoimmillaankin varsin persoonallisia ja pahimmillaan vaarallisia vihollisia, joutuu Vilja keksimään juonen jos toisenkin mysteerin selvittämiseksi. Tarinan edetessä tulee huomattavan paljon lisäinformaatiota muista rosvosuvuista ja sen jäsenistä. Mukana on jännitystä ja ihan selkeitä yllätyksiäkin, joten missään vaiheessa kerrontaa ei voi syyttää pitkäveteisyydestä.

Vaakunaväijy on mielestäni paria edellistä rosvolaa rauhallisempi tempoltaan ja (normaaliakin) hyväntuulisempi ilmapiiriltään. Molemmat ovat hyviä asioita. Pidän niistä muutoksista, joita Viljan perhe-elämään on tullut viime aikoina. Aivan erityisen hauskaa on, että Viljan sisko Vanamo, one of a kind, saa Vaakunaväijyssä aivan uutta syvyyttä. Ja asiaa vain paransi se, että vaikka Eija Ahvo lukijana ei kykenekään lyömään Elsa Saision huikeaa suoritusta, on hän Vanamon tulkitsijana aivan lyömätön. On vaikeaa kuulostaa ärsyttävältä pissikseltä olematta silti ärsyttävä, mutta Ahvo onnistuu siinä loistavasti.

Pidän myös siitä syvällisemmästä tasosta, joka kirjassa on. Vilja ajattelee asioita eri tavalla kuin kukaan rosvo aiemmin (lukuunottamatta Iso-Hemmiä), on valmis uhrautumaan hyvän asian puolesta ja saattamaan riitapukarit yhteen. Vilja oppii Vaakunaväijyssä paljon kunnoituksesta; sekä sen saamisesta että sen antamisesta. Kirjaa lukiessani en jaksa ajatella, voiko pikkutyttö oikeasti olla niin fiksu, kypsä, empaattinen ja uhrautuvainen kuin mitä Vilja on. Me Rosvoloita lukiessa ei tarvitse kyseenalaistaa ja miettiä järkevästi, viisainta on upota rosvomaailmaan ja nauttia kirkkaista väreistä.

Voi kauhistus, tämän luettuani ilmestyneitä Me Rosvoloita on jäljellä enää yksi! Siri Kolu, tuleehan näitä lisää?!

Siri Kolu: Me Rosvolat ja Vaakunaväijy
Otava, Elisa Kirjan äänikirja 2013
5h 22min
Lukijana Eija Ahvo

Kommentit