Pistoksissa. Ompele itse lempivaatteet


Kun menin naimisiin, äitini osti minulle ompelukoneen. Minulla ei ollut veto-oikeutta, sillä ompelukoneen oli saanut myös siskoni ja kälyni. Olen minä konetta kyllä todistettavasti käyttänyt aina joskus. Olen ommellut muutamat verhot (karmeat), parit vaatteet (vaihtelevalla menestyksellä) ja muutaman vahakangastyynynpäällisen ulos (onnistuneesti), mutta pääsääntöisesti kone saa levätä hyvin pitkiä aikoja (lue: vuosia) kaapin perukoilla käyttämättömänä. 

Silloin kun minulla oli yksi kolmen tunnin päiväunia nukkuva vauva, sain toistaiseksi vakavimman ompelukärpäsen pureman ja tosiaankin ompelin itselleni muutamia vaatteita. Tajusin vaatteiden tekemisen nerokkuuden: voin itse valita mieleseni kankaan ja juuri minulle sopivan leikkauksen. Kun vaatteet tekee itse, ei tarvitse tyytyä kompromisseihin vaan tehdä juuri itselle sopivia vaatteita. Tässä ei olekaan oikeastaan kuin yksi ongelma, nimittäin kyvyt tai pikemminkin niiden puute.


Brittiläinen Tilly Walnes on kaikkea muuta kuin neula kädessä syntynyt käsityönopettaja tai martta. Hän on itseoppinut (ja sittemmin myös kouluttautunut) käsityöbloggaaja, joka hurahti vaatteiden tekemiseen aikuisiällä. Hänen bloginsa Tilly and the Buttons on hyvin suosittu ja koska hänen käsityöohjeistaan ollaan hyvin kiinnostuneita, hän päätti kirjoittaa sellaisen oppaan, jota itse olisi kaivannut ompelemisen aloittaessaan.

Pistoksissa on kirja, jonka avulla voi aloittaa vaatteiden ompelemisen, vaikkei olisi koskaan ommellut yhtään mitään. Tilly lähtee liikkeelle perusteista: mitä tarvikkeita ompelemiseen tarvitaan, miten nuppineulat kiinnitetään, miten lanka pujotetaan ompelukoneeseen, miten kaavoja käytetään jne. Kirja on suunniteltu hienosti siten, ettei kaikkea infoa ole änkäisty lamaannuttavasti kirjan alkupäähän, vaan ompelemaan pääsee melko nopeasti. Ensin ommellaan helppo suorakaiteenmuotoinen Brigitte-huivi ja siitä sitten jatketaan pikkuhiljaa haastavampiin tehtäviin, kirjan huipentuessa Lilou-leninkiin. Jokaisen vaatekappaleen kohdalla opetellaan uusi tekniikka ja ohjeet ovat selkeät sekä komeilla kuvilla varustetut. Jokaisen ohjeen lopussa opastetaan myös, miten tuotoksestaan voi tuunata persoonallisemman. Eikä ompelukirja tietenkään olisi täydellinen, ellei kirjan takakannen taskusta löytyisi kaavoja kaikkiin kirjassa esiteltyihin vaatteisiin.
                                  


Visuaaliselta ilmeeltään Pistoksissa on selkeä ja suloinen kuin karkki. Värikkäät kuvat, joissa mallina toimii Tilly itse, ovat kauniita ja kuin suoraan 60-luvun muotilehdestä. Tässä ehkä piileekin ainoa ja kieltämättä henkilökohtaisesti varsin harmittava ongelma. Kirjan vaatteet ammentavat 60-luvulta ja vaikka ne ovatkin hyvin chic, eivät ne satu paria poikkeusta lukuunottamatta olemaan sellaisia, jotka haluisin itselleni tehdä. Epäilemättä monelle vintage-muodin ystävälle ohjeet taas ovat oikeita aarteita.

En kuitenkaan aio tästä kirjasta luopua, vaikka tuskin tulen juuri näitä ohjeita kokeilemaankaan. Pistoksissa tarjoaa hyvät ja selkeät ohjeet ompelemisen perustaidoille kuten nappien ja piilovetoketjujen ompelemiselle ja hihan istutukselle. Tällainen opas on hyvä olla olemassa sinä hetkenä kun ompelukärpänen taas puraisee. Sitä odotellessa taidan kyllä laittaa kirjan esille. Näin kaunis kirja menee hukkaan kirjahyllyssä.

Tilly Walnes: Pistoksissa. Ompele itse lempivaatteet (Love at First Stitch)
Gummerus 2015
Suomentanut Tuija Tuomaala
191s

Kommentit

  1. Aivan ihanan näköisiä kuvia tuossa kirjassa! Minulta ompelukyvyt puuttuvat vielä sinuakin enemmän, en osaa ommella kuin suoraa saumaa ja sitäkin juuri ja juuri -- sekin tuppaa menemään vinoon. Mutta haaveilla saa aina ja tätä olisi hauska selata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, Katja! Tämä kanssa on ihana haaveilla. Suora sauma onkin minun mielestäni mainettaa pahempi. Minäkin olen surkea ompelemaan suoraa saumaa, siksi verhoja en enää yritäkään ommella itse. Vaatteet ovat onnistuneet huomattavasti paremmin, vaikkeivat toki ammattilaisen tarkastusta kestäisikään :)

      Poista
  2. Ihanan näköinen kirja!
    Minä rakastan 60-luvun tyyliä (hippityylin ohella), mutta koen olevani aivan väärän kokoinen tuollaisiin vaatteisiin. Minkä kokoisia vaatteita näillä kaavoilla saa aikaan? Löysin kerran kirjastosta aivan ihanan japanilaisen tunikakirjan, jonka xl-koko oli Suomen kokoon muutettaessa ehkä 38. Onneksi hoksasin sen ennen kuin ehdin leikata mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osittain samaa pohdin myös minä. Esimerkiksi hameet olivat kirjassa minuun makuuni aika lyhyitä, sopii ehkä nuoremmille tai toisenlaisella ruumiinrakennetulle minua paremmin :) Tillylla oli aika viehättävä tapa merkitä kaavat numeroilla 1-8, jotta ihmiset eivät tuijottaisi kokoja vaan oikeita mittoja. Hän myös opastaa kirjassa, miten eri kaavoja voi yhdistellä, jos ei satu olemaan ylä- ja alaosaltaan samaa paria. Kokotaulukon mukaan koot vaihtelevat vyötärön 61cm - 96,5cm ja lantion 84cm - 119,5cm välillä.

      Poista

Lähetä kommentti