Liane Moriarty: Hyvä aviomiesElämä on kiinni pienistä asioista. Yksi arkipäiväinen valinta tai sen puuttuminen voivat määrittää paitsi oman myös lukemattomien toisten ihmisten elämän suunnan. Kun asiaa alkaa miettiä, tulee pyörryttävä olo. Mitä vaikutusta voi olla sillä, lähdenkö töihin viisi minuuttia aiemmin tai myöhemmin? Kirjoa lisää myös se, ettemme todellisuudessa voi tietää, mitä selkämme takana tapahtuu. Vaikka eläisimme saman ihmisen kanssa pitkässä liitossa tai tuntisimme parhaan ystävämme tai lapsemme vuosikymmenten ajalta, pidämme kuitenkin aina, joko tahallisesti tai tahtomattamme, jotakin myös salassa. Kun asiaa alkaa miettiä, alkaa miettiä myös sitä, mitä me tästä maailmasta lopulta oikeastaan edes tiedämme. Siksipä asiaa tulee harvemmin ajateltuakaan. Painelemme eteenpäin arjen suojeleva putki päässämme.

Liane Moriarty on tarttunut tähän aiheeseen. Hän kuvaa kolmen naispäähenkilön kautta, mitä tapahtuu kun Pandoran lipas avataan ja sen kätkemät salaisuudet pääsevät vapauteen. Muuttuuko elämä paremmaksi vai pahemmaksi? Puhdistaako totuus? Onko totuutta ylipäänsä edes olemassa? Painava on myös vastuun teema. Elämämme on täynnä valintoja ja niitä seuraa myös vastuu.

Käsiteltävät aiheet ovat suuria ja raskaita, mutta Hyvä aviomies on ennen kaikkea koukuttava ja sujuva lukuromaani. Tapahtumat saavat alkunsa, kun Melbournessa asuva Tess saa kuulla, että hänen miehellään ja serkullaan on keskenään suhde ja toisaalla Sydneyssä Cecilia löytää ullakolta sattumalta miehensä kirjoittaman kirjeen, jonka päällä annetaan lupa avata kirje vasta miehen kuoleman jälkeen. Kolmas kirjan päähenkilöistä on Rachel, jonka tytär on murhattu epäselvissä olosuhteissa 1980-luvulla. Tapahtumat alkavat edetä omalla painollaan ja lukijana oli mukavaa hypätä kyytiin ja nautiskella menosta.

Moriarty kuvaa henkilöitään kiinnostavasti ja monisyisesti. Absoluttiista hyvää ja pahaa ei ole, vaan epätäydellisiä, inhimillisiä ihmisiä sitäkin enemmän. Ihmissuhteita pohditaan monelta kantilta: parisuhdetta, kumppanuutta, ystävyyttä, vanhemmuutta. On äitejä ja anoppeja, lapsia ja vanhempia, ex-poikaystäviä ja toisia naisia. Kiehtova oli myöskin Australian syksy, joka hämmentävästi osuu yhteen pääsiäisen kanssa. Äkkisestään en muistakaan lukeneeni aiemmin Australiaan sijoittuvia kirjoja. Olisi ehdottomasti syytä.

Liane Moriarty: Hyvä aviomies (The Husband's Secret 2013)
WSOY 2014
444s.
Suomentanut Helene Bützow

Kommentit

 1. Minä pidin tästä kirjasta hämmästyttävän paljon! Tämä vei mukanaan ja annoin viedä. Onneksi kirja saa viihdyttää ja jos se tekee sen näin hyvin, 'who cares!' Jos tämän kirjan loppuratakisu olisi ollut enemmän mieleeni eli minusta uskottavampi, en takaa vaikka kirja olisi ollut loppuvuoten vaikka sydänryhmässäni tms. Pidän myös kannesta.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, Leena! Hyvä kirja viihdyttää sopivasti. Kirjan loppu jäi minuakin vähän vaivaamaan, se olisi voinut olla onnistuneempikin.
   Kansi on ihana!

   Poista
 2. Luimme tämän samaan aikaan, ja linkitin arviosi omaan postaukseeni. Minä pidin tästä erityisesti sen vuoksi, miten paljon vakaviakin teemoja ja tulkinnan tasoja Moriarty oli saanut piilotettua pinnallisen viihdeteeman alle.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti