Kirjabloggarit KuopiossaNo niin! Kirjabloggareiden kaksipäiväinen Kuopijo-symposium on saatettu onnistuneesti päätökseen! Takana on kävelyä kilometreittäin, herkullista ruokaa ja juomaa, paljon puhetta kirjoista, elämästä ja maailmankaikkeudesta ja vähintään yhtä paljon naurua. Kiitokset mukanaolleille!

Koska niitä, jotka mukaan eivät päässeet, tietenkin hirveästi harmittaa, ohessa muutama kuva ja tärppi mielenkiintoisista kirjallisista käyntikohteista. Kotiin tultuani huomasin ottaneeni kuvia aika vähän. Merkki siitä, että kuvaamiselle ei jäänyt aikaa puheita pitäessä!

Koska en halunnut raahata mukanani viittä nälkäistä kivirekeä, aloitimme tietenkin kunnon tankkauksella Kahvila Kanelissa (Kauppakatu 22).


Vahvistuttuamme aloitimme kiertokävelyn Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan ja Minna Canthin jalanjäljissä. Kähkösen kirjoja lukeneille tuttua Tatra-ravintolaa ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan olemassa. Sen sijaan hotelli-ravintola Atlas oli ja on edelleen torin kulmassa. Sen hienoa ravintolasalia voidaan käsittääkseni pitää Tatran esikuvana.

Niin ikään Kähkösen kirjoissa esiintyvä kasarmialue on säilynyt suurelta osin aivan keskustan kupeessa, Puistokadun molemmin puolin.

Nykyisin enimmäkseen Kuopion kaupungin käytössä olevilta kasarmeilta suuntasimme kohti Vanhaa hautausmaata ja Minna Canthin hautaa.


Minnan hauta on sankarihautausmaan lähellä, parkkipaikalta päin katsottuna keskikäytävän vasemmalla puolella.


Hautausmaalta jatkoimme Minna Canthin puistoon, missä Canth omalta jalustaltaan katselee maailman menoa. Puiston penkkeihin on ruuvattu  aivan vastikään Minnan sitaatteja sisältävät laatat. Tosin eikö vain joku pitkäkyntinen ollut vienyt yhden laatoista! Symposiumimme paheksuu asiaa.


Seuraavaksi fiilistelimme Kuopion satamassa ja jatkoimme kohti Väinölänniemeä, molemmat Kähkösen kirjoissa esiintyviä paikkoja. Väinölänniemen kierrettyämme päädyimme Kuopionlahdelle, entisen Aleksanterinkadun varteen. Puutaloja ei nykyisellä Kuopionlahdenkadulla enää ole, mutta yhteistuumin pääsimme jonkinlaiseen selvyyteen Tuomien asuinpaikasta.


Illallisen nautimme ravintola Isä Camillossa (Kauppakatu 25-27). Kuvamateriaalia ei valitettavasti ole, mutta voin vakuuttaa, että syömäni jättikatkarapupasta saa veden kielelle edelleenkin!

Mukavan illanvieton jälkeen palasimme tiistaina asialinjalle. Korttelimuseo (Kirkkokatu 22) tarjosi paljon kiehtovaa nähtävää, mutta kaikista pisimmäksi aikaa pysähdyimme Minnan alkuperäisillä kalusteilla kalustettuun Minnan salonkiin.


VB-valokuvakeskuksen (Kuninkaankatu 14-16) kellarissa oli nähtävillä Kähkösen kokoama Kuopion taivaan alla -näyttely. Historialliset kuvat Kuopiosta esittelivät kirjojen tapahtumapaikkoja ja tunnelmaa.

Pakollinen shoppailuosuus hoidettiin Kuopion museon (Kauppakatu 23) kaupassa. Ainakin Minna Canth-tavaraa taisi lähteä useamman bloggaajan matkaan. Oma siivouskomeroni ovi tsemppaa minua jatkossa näin:


Kiitokset vielä Anna Elinalle, Booksylle, Jaanalle, Morrelle, Minnalle ja Unnille seurasta!

Kommentit

 1. Kiva kuulla tunnelmista heti tuoreeltaan!

  VastaaPoista
 2. Olipa mukavaa, ettenkö sanoisi ihanaa (ihan miten vuan!), lukea raportti symposiumistamme!

  Mie oon vielä sen verran uupunut reissusta, etten ole edes kuvia katsellut, mutta aika vähän kuvia ehdin ottamaan. Hienoja muistikuvia on sitten sitäkin enemmän.

  Kiitos vielä kerran Kähkös-kierrokseta ja muusta Kuopio-opastuksesta sekä hyvästä seurasta!

  VastaaPoista
 3. Oi että teillä oli selevästi kivvoo. Ihana, että kerroit symposiumista. Olisi ollut mukava päästä mukaan ja nähdä kaikkia. Toivottavasti symposiumeista tulee oikea sarja (Kuopijjoon kun piäsen kuitennii). :)

  VastaaPoista
 4. Oi voi, olisinpa päässyt mukaan! Seuraavalla kerralla tulen vaikka läpi harmaan kiven! ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos oppaalle ja kaikille muillekin mukavasta ja älykkäästä seurasta.

  Minun kamerastani löytyi säälittävät neljä kuvaa :(, joten kiitos Amma tästä postauksesta.

  Löydettiin vielä ennen lähtöä mukava kirjakauppa Kauppakadulta läheltä Sataman helmeä (?), nippa nappa ehdittiin junaan :)

  VastaaPoista
 6. " Kunpa oisin voinut olla mukana!"

  Kuulostaa kerrassaan mahtavalta. Kiitos, että jaoit tunnelmia meidän rannalle jääneiden kanssa. Ihania kuvia olit napsinut.

  VastaaPoista
 7. Oi näyttääpä kivalta, kadehdin täältä etäältä! Toivottavasti ensi kerralla minäkin ennätän mukaan :). Kiitos raportista joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 8. Kiitos vielä!
  Oli lupsakkata ja mukavoo!

  Kyllä tästä varmaan jonkinlainen perinne saadaan, joten ensi kerralla sitten mukaan vaan!

  VastaaPoista
 9. Ihanaa oli lukea tästä teidän Kuopio-retkestä ja kyllä olisi hienoa päästä sinne Minna Canthin maisemiin mukaan joku kerta! :)

  VastaaPoista
 10. Kiva kuulla ja nähdä tunnelmia - teillä on ollut ihana tapahtuma :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos näistä kuvista ja tunnelmista! Teillä on selkeästi ollut tosi mukavaa ja antoisaa, olisipa ollut kivaa päästä mukaan! :)

  VastaaPoista
 12. Kivan oloinen reissu :) Sanonpa myös, että olisi ollut hauska olla mukana! Kuopio rules!

  VastaaPoista
 13. Oli mahtavan hauskaa! Isot kiitokset hyvälle seuralle ja etenkin emännälle... kyllä oli vimpan päälle hienosti suunniteltu ja toteutettu, ja sadekin pysyi hyvin aisoissa. :-)

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille kivoista kommenteistanne! Meillä oli tosiaan mielettömän mukavoo:)

  Ja niille, joita edelleen hirveästi harmittaa, tervetuloa Kuopioon! Uhraudun mielelläni paikallisoppaaksi jatkossakin!

  VastaaPoista
 15. Tulin vain pikaiselle vierailulle kertomaan, että blogissani on sulle pieni haaste.

  VastaaPoista
 16. Mahtavaa! Teillä on ollut hieno ohjelma! Kiitos tunnelmista! <3

  VastaaPoista
 17. Symposiuminne vaikuttaa ihanalta :) Paulaa kompaten kiitos tunnelmista!

  VastaaPoista
 18. Saisiko uusinnan, kiitos, please. Kysyy Kuopiossa syntynyt mummo, joka lukee nyt Kuopio-sarjaa ja on pauloissa.
  Terv. Ritva Hirvonen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ritva, Kuopion oppaat järjestää nykyisin Kuopiossa Kähkösen romaanien maisemiin vieviä kävelykierroksia: https://www.kuopionoppaat.com/event-details-registration/kuopion-taivaan-alla-kavelykierros-2023-06-17-14-00

   Poista

Lähetä kommentti