Elämä on heleä
Aamulla aasi
kavahtaa aurinkoa.
On aika nousta
ja kävellä päin päivän
näkymätöntä seinää.
Näin alkaa Elämä on heleä- teos, Aasin Tanka-Aapisseikkailu. Jo komeasta aloituksesta niin kuin alaotsikostakin voi päätellä, että kyseessä ei ole aivan tavanomainen lastenkirja tai aapinen.
Kirjassa aasi ja etana lyöttäytyvät sattuman kautta yhteen ja lähtevät Turkuun. Siitä seuraa aakkosten ajan kestävä seikkailu, joka kerrotaan tankarunoina. Kunnianhimoinen ja teoriassa aika omituiselta kuulostava idea toimii hyvin. Ystävysten roadtrip-henkiseltä matkalta ei puutu huumoria.
Pekka Jäntin teksti ja Ossi Pirkosen kuvitus sopivat hyvin yhteen. Jäntti käyttelee suomen kieltä sointuvasti. Hyvä esimerkki siitä on jo kirjan nimi: Elämä on heleä. 'Alavilla mailla hallanvaara' maistuu suussa ehkä vilä pehmeämmältä, mutta tämä tulee kyllä hyvänä kakkosena. Kuvitus taas on mielestäni melko voimakasta ja tuo mieleeni graffitit, hyvällä tavalla! Kuvat ja teksti yhdistettynä luovatkin melko karnevalistisen vaikutelman.
Ja onhan tässä opetuksellinenkin ulottuvuus. Kyseessä on siis todellakin aapinen, kirja, jossa jokaiselle kirjaimelle on tehty oma tankaruno. Koska en ole alaluokkien opettaja, en osaa arvioida, miten tämä toimisi opetuksellisessa käytössä. Mutta ainakin siitä voi antaa ablodeja, että tämä kirja ei aliarvioi lasten älyä, hoksaamista tai taiteellista makua.
Omille lapsilleni Elämä on heleä on vielä liian korkealentoista luettavaa (poikani melkein 3 vee kyllä selasi kirjan kuuliaisesti läpi ja laittoi sitten vähin äänin sivuun), mutta isommille tämä toimii varmasti paremmin. Lopulliseen testiin kirja lähteekin 8- ja 5-vuotiaille tytöille, saa nähdä, mitä he tykkäävät.
Pekka Jäntti: Elämä on heleä - Aasin Tanka-aapisseikkailu
Kuvitus Ossi Pirkonen
Teos 2012
32s.
Hei! Kiva esittely. Ei voi kuin olla samaa mieltä siitä, että lasten kirjallista tai taiteellista makua ei kannata aliarvioida, joten miksipä ei tankarunoja! Ehkä se tarkkaan ottaen ei kuitenkaan ole aapinen sanan koulukirjamerkityksessä, on kuitenkin aika yleistä tehdä aakkosten mukaan lastenkirjoja, tulee mieleen mm. Herra Hakkaraisen aakkoset sekä Tatun ja Patun oudot aakkoset.
VastaaPoistaEi tämä todellakaan ole koulukirja, mutta opettajaihmisenä tietysti aina mietin, voisiko kirjaa käyttää myös opetustarkoitukseen tavalla tai toisella... ammattitauti:)
Poista