Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset



Millainen olisi maailma, jos George Washingtonista olisikin tullut Yhdysvaltojen ensimmäinen kuningas? Hyvin erilainen, mikäli kirjailija Katharine McGeeta on uskominen. Ja toisaalta, ei sitten kuitenkaan niin erilainen.

Vaikka erityisesti nuorille aikuisille suunnattu Amerikan kuninkaalliset on sijoitettu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, on romaani ennen kaikkea ihmissuhdetarina. Kirjan keskiössä ovat Washingtonin kuningashuoneen nuoret. Miten vastata mahdottomilta tuntuviin odotuksiin tulevana kuningattarena, elää samalla nuoren naisen elämää, löytää sopiva puoliso ja synnyttää tuleva kruununperillinen? 

Entä miltä tuntuu olla ”se toinen” tai ”kolmas” lapsi, jonka tehtävä on olla varalla sekä ehkä toimia ukkosenjohdattimena hyveellisen kruununperijän rinnalla? Saako kuninkaallinen päättää itse, kehen rakastuu? Vai tarvitaanko rakkautta ollenkaan, riittääkö pelkkä keskinäinen kunnioitus ja yhteisymmärrys yksilöä suuremmasta velvollisuudesta?

Jokaiselle, joka on edes etäisesti seurannut todellisten kuninkaallisten elämää, nämä kysymykset tuntuvat tutuilta. Selvästi kirjailija on myös etsinyt tarinaansa inspiraatiota oikeiden kuninkaallisten elämästä. The Crown on ansiokkaasti kuvannut kuningatar Elisabet II:n kasvua kuningattarena ja naisena ja kirjassa kruununprinsessa Beatrice käy läpi hyvin samankaltaisia asioita. Hänen sisaruksensa Samanthan ja Jeffersonin kohtaloita seuratessa taas tulevat pyytämättä mieleen esimerkiksi Ruotsin prinsessa Madeleine tai Harryn ja Meganin kipuilu kuninkaallisessa perheessä.

Kruununprinsessa Beatricesta on tulossa Amerikan ensimmäinen kuningatar ja paineet ovat sen mukaiset. Siksi puolison valinta on erityisen tärkeä: kuningatar tarvitsee rinnalleen vakaan luottopelaajan. Kaikista mieluiten prinsessa näkisi paikalla oman henkivartijansa, mutta eihän se sovi. Kuninkaalliset ovat aina naineet aatelisista suvuista. Piste. 

Yhdellä maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä on hyvin vähän vaikutusvaltaa omassa elämässään.

Ja tässä päästäänkin kirjan kiinnostavaan, vaihtoehtoisen historian ulottuvuuteen. Jos Washingtonista olisi tullut kuningas, ei Ranskan vallankumousta olisi tapahtunut. Kenties myöskään Venäjän tsaarinistuin ja Saksan keisarikunta eivät olisi hajonneet. Emme ehkä tuntisi ollenkaan nykyisenkaltaista demokratiaa. McGee maalaa historiankuvaa isolla pensselillä ja mutkia suoristaen, mutta on ajatusleikki kuitenkin kiinnostava.

Amerikan kuninkaalliset on suunnattu nuorille aikuisille, mutta kyllä tämä toimii kypsemmälläkin lukijalla. Voipa olla niinkin, että velvollisuuksien ja omien mielihalujen ristiriitojen luoma problematiikka resonoi joissakin tapauksissa paremmin pitkällä elämänkokemuksella kuin parikymppisellä.

Toisaalta romaani on täynnä myös kaikkea sitä kimallusta, mikä sekä kirjallisuuden lajityyppiin että kuninkaallisten elämään kuuluu, joten voi tämän ottaa myös puhtaasti huvin ja viihteen kannalta. Draamaa, juonittelua, romantiikkaa, kaikkea löytyy.

Varoituksen sana. Loppu on uskomattoman ärsyttävä. Muutaman päivän miettimisen jälkeen se on myös erittäin hyvä. Onneksi jatkoa on tulossa.

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset (American Royals 2019)
Otava 2020
445s.
Suomentanut Outi Järvinen
Kansi Johanna Junkala

Kommentit

  1. Tämähän vaikuttaa kiintoisalta. Usein huomaan, että ajatusleikeissä on jotain kiehtovaa, ja tällainen leikittely kuulostaa kyllä ihan toimivalta. Pitänee tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, tämä oli kiinnostava, mutta vaihtoehtohistoria ei ole kuitenkaan liian päälleliimattua.

      Poista
  2. Vaihtoehtotodellisuudet ovat aina kiinnostavia. Usein vain käy niin, ettei kaikkea millään voi ottaa huomioon. Jos ei olisi tapahtunut tätä, eikö olisi tapahtunut tuota, vai olisiko sittenkin, ja miten asiat sitten olisivat muuttuneet, koska ne eivät olisi ennalleenkaan jääneet? Minulla loppuu mielikuvitus kesken, mutta onneksi kirjailijoilla sitä riittää, ja saamme lukea vaikkapa Amerikan kuninkaallisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tässäkin tapauksessa aika suoraviivaista (ja amerikkakeskeistä) olettaa, että jos Yhdysvalloista ei olisi tullut tasavaltaa, demokratiakehitystä ei olisi tapahtunut missään muuallakaan. Mutta eipä USA:n merkitystä voi väheksyäkään. Minulle yleensä riittää, että skenaario on riittävän uskottava ja riittävän kiinnostavasti esitetty. Tämä täytti molemmat kriteerit.

      Poista
  3. Hmm... tämä on joko tosi kiinnostava tai sitten suunnattoman ärsyttävä. Pitäisi varmaan lukea, jotta tietäisi kumpi. Tosin tuo mainintasi ärsyttävästä lopusta vähän arveluttaa... Jääkö kesken ? Sitten odotan, että jatko on jo saatavilla ennen kuin luen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin :) Melkein pitää kokeilla, että tietää! Loppu jää avoimeksi, joten kannattaa odotella tovi. Sarjan toinen osa taitaa ilmestyä englanniksi syksyllä. Tässä on samantyyppinen idea kuin The Crownissa, sarja seuraa päähenkilöiden elämänkulkua.

      Poista
  4. Edelleen kiinnostaa, mutta vaikka tämä oli tyrkyllä kirjastossa alkuviikosta, niin jätin sitten sinne. Johtui kyllä siitä, että mulla oli vaatimattomasti 8 varausta noudettavana ;D

    Niin näkyikö tässä se, että maailma oli muutenkin erilainen, kehitys ja muiden maiden hallinto mitä tuossa luettelit kuten se tsaarinvalta, vai oliko tässä vain kuningashuone nakattu Valkoisen talon tilalle ja maailma oli muuten samanlainen kuin oikeastikin? Vai jotain siltä väliltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että jotain siltä väliltä. Ennen kaikkeahan tämä on nuorille aikuisille suunnattua chick litiä, joten kamalan syvällistä yhteiskuntakuvausta ei ole, vaan vaihtoehtoinen todellisuus tulee enemmänkin rivien välistä. Esimerkiksi Washington on the City, joka ei koskaan nuku, ei New York. Ja ylipäänsä koko lähtöasetelma, se, ettei kruununprinsessa voi valita puolisokseen tavista, perustuu ajatukseen meidän todellisuuttamme vahvemmasta aristokratiasta ja heikommasta demokratiasta.

      Poista

Lähetä kommentti