KBF 10: Täydellinen kirja



Vau, kun kirjoitin joskus viime talvena ensimmäisen 'Käytännöllistä blogifilosofiaa' -kirjoitukseni, en tosiaankaan suunnitellut näin pitkäikäistä kirjoitussarjaa! Enkä arvannut, kuinka hienoja keskusteluja pohdinnat herättäisivät. Mutta hienoa, että nyt käynnistyy jo kymmenes keskustelu ja jatkoa seuraa, niin kauan kuin aiheita vain riittää.

Kymppitunnelmiin ja Finlandia-teemaan sopien julistan täydellisen kirjan metsästyksen alkaneeksi. Kerro, millainen on täydellinen kirja! Onko siinä oltava romantiikkaa tai jännitystä? Huumoria, melankoliaa? Arvostatko kiehtovaa kerrontaa, monisyisiä henkilöhahmoja vai yllätyksellistä loppua? Edustaako unelmiesi kirja arkipäivän realismia, vai viekö se sinut toisiin maihin ja maailmoihin?

Jos sinun pitäisi luoda täydellisen kirjan resepti, mitä aineksia siihen ehdottomasti kuuluisi ja missä suhteessa?

Saat kernaasti myös mainita esimerkkejä jo olemassaolevista täydellisistä kirjoista, mutta ennen kaikkea haluisin lukea siitä, mitkä tekijät teihin kirjoissa vetoavat, mikä tekee kirjasta Kirjan?

Vastaustenne perusteella kokoan parhaimmat ainekset ja esittelen Täydellisen kirjan reseptin erillisessä postauksessa.

Kuten aina, paras kommentti palkitaan!

Antakaa siis mielikuvituksen lentää ja intohimon näkyä vastauksissanne, hullutelkaa, eläytykää lukuhurmioon! Aikaa ensi maanantaihin saakka!
Amma

Kommentit

  1. Ja minä löysin vasta NYT blogifilosofiasarjasi - huh! Parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan!

    Täydellistä kirjaa ei tietenkään ole olemassa. Itse toki kirjoitan sitä parhaillaan, kuten luulen muidenkin kirjailijoiden omasta mielestään kirjoittavan ;-D.

    Tosissaan ajateltuna lyhyesti täydellinen kirja in aikaan ja paikkaan sopiva täydellisen nautinnon tarjoama sanataideteos. En voi täsmällisemmin enää sanoa.

    VastaaPoista
  2. Minun reseptini:

    1 hyvin alustettu juoni
    5-7 kpl syviä henkilöhahmoja
    3 isoa kauhallista historiaa
    sylillinen romantiikkaa
    ripaus mystiikkaa ja/tai magiaa
    2 lusikallista jännitystä
    1 lusikallinen huumoria

    Sekoitetaan yhteen ja sidotaan toisiinsa huolellisella kielenkäytöllä ja kauniilla sanoilla.
    Annetaan hautua ajatuksissa pitkään.

    VastaaPoista
  3. Täydellinen kirja on sellainen, että vuoroin haluat kiirehtiä ahnaasti lukemaan sitä lisää ja lisää, mutta toisaalta haluat hidastella, ettei lukunautinto lopu liian pian kesken :)

    Täydellinen kirja liikuttaa sielun syvimpiä vesiä tavalla tai toisellam nostaa tunnetta pintaankin asti. Joskus itkettää, joskun naurattaa.

    VastaaPoista
  4. Amma, nyt en kaunomaalaile: Muistathan sen yhden tunnin kommenttini, joka katosi sinne johonkin tekniikkasökellykseen. Tosin siinä katosi muiltakin, mutta otin opikseni;-)

    Tämä tulee melkein tajunnanvirralla, sillä en ehdi ajatella...edes.

    Töydellinen kirja sisältää mystiikkaa/seikkailua/intohimoa ja historiaa, minulla mieluiten maailmansotien välistä aikaa, mutta vanhemmissakin viihdyn.Näitä kaikkia ei tarvitse olla samassa kirjassa, mutta joskus on. Näin tapahtui Geraldine Brooksin Kirjan kansan kera ja tänä vuonna Rakkauden aikakirjan kanssa, joskin Kirjan kansa on näistä edelleen minun mielestäni vahvempi.

    Sen lisäksi kirja, joka kiinnostaa minua on karhea, rosoinen, rohkea, syvä, tumma ja tabuja kaatava. Tästä olemme tänä vuonna saaneet loistavan kotimaisen esimerkin Marja-Leena Virtasen teoksessa Kirjeitä kiven alle. Sama tapahtui Lionel Shriverin teoksessa Jonnekin pois.

    Sitten tekisi mieli lisätä vielä yksi asia: Mitä tahansa voi tapahtua kenelle tahansa, joka on miltei tavaramerkki Ian McEwanin kirjoille, mutta johon Philip Rothin kirja Ihmisen tahra suorastaan leimautuu. Samaan sarjaan luen John Irvingin teoksen Leski vuoden verran.

    Ja vielä: Surumielinen melankolia. Tätä olen kokenut Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin -teoksessa kuin myös Julie Orringerin Näkymättömässä sillassa sekä Aksel Sandemosen teoksessa Kadonnut on vain unta.

    ***

    Sinä se aina osaat kysellä kiinnostavia! Olen herkästi ikävystyvää sorttia, mutta täällä ei tylsyydestä tietoakaan. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Täydellinen kirja on ilmestynyt, tai oikeastaan useitakin. Waltarin Sinuhe, Tolkienin Sormusten herra nyt ainakin. Täydellinen kirja on ensinnäkin paksu, järkäle mielellään. Ahmintavauhdillakin lukeminen kestää päiviä. Täydellisessä kirjassa on mukaansa tempaava juoni, joka vie pois nykyhetkestä. Juoni saa olla polveileva, mutta kuitenkin johdonmukainen. Henkilöitä saa olla runsaasti, mutta päähenkilön pitää olla sympaattinen, vetoava. Juonen lisäksi olisi hyvä olla syvällisyyttä, vertauskuvallisuutta ja jonkinlainen filosofiakin pohjalla. Romantiikkaa ja jännitystä, mutta ei siirappista ja pliisua. Liikuttaa saa , jos joudun itkemään ja nauramaan, saa plussaa. Yliluonnolliset ratkaisut eivät oikein enää puhuttele. Kielen pitää olla kunnollista, mieluiten erinomaista. Kovin runollista tai hämärää ei saa olla.

    Näillä eväillä nyt alkuun!

    VastaaPoista
  6. Täydellinen kirja on sellainen, että sen haluaa lukea heti uudelleen. Se ei ole liikaa mitään, vaan yksinkertaisesti tekee vaikutuksen sillä, että sitä tuntiessaan tuntee ymmärtävänsä jotain uutta kielestä, lukemisesta, kirjoittamisesta, elämästä. Sellaisen kirjaan jälkeen on elänyt ja uudistunut olo.

    Minulla on sellainen olo Tove Janssonia luettuani, siksi hän on lempikirjailijani.

    VastaaPoista
  7. On vaikea sanoa, millainen kirja on täydellinen. Täydellisen kirjan tunnistaa, kun sen on lukenut. Niin monet, täysin erilaiset kirjat keskenään, voivat olla täydellisiä.

    Täydellinen kirja on sellainen, joka vie mennessään. Jota ei malta laskea käsistä. Joka herättää tunteita. Jossa on jotain uutta lukijalle. Jossa teksti on soljuvaa, helppoa mutta ei tylsää. Kirja on oivaltava, inspiroiva. Hahmoissa täytyy olla jotain sykähdyttävää.

    Augusten Burrouhgsin Maagista ajattelua oli minulle täydellinen kirja ja Rakkauden historia ja myös Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville sykähdytti.

    Kirja on täydellinen, kun tarina on täydellinen ja kun se on kerrottu niin, että ei edes tajua lukevansa kirjaa.

    VastaaPoista
  8. Muista poiketen väitän, että Täydellinen kirja on täydellinen vain sillä hetkellä - se vastaa johonkin huutoon ja kaipaukseen, joka lukijalla on juuri silloin. Täydellinen kirja saa lukijan katselemaan itseään ja ajatuksiaan toisesta näkökulmasta ja se saa myös ympäröivän todellisuuden näyttämään vähän erilaiselta. Parhaimmillaan syntyy syviä oivalluksia, joita voi jakaa myös toisten kannsa.

    Kukaan ei voi kirjoittaa Täydellistä kirjaa niin, että se olisi sitä jokaiselle. Meidän kaipuumme ja kulkumme muuttuu, vaihtuu, elää. Täydellisen kirjan reseptiä ei siksi voi kirjoittaa, eikä genreä tai aineksia voi lyödä lukkoon.

    Ajattelen, että Täydellinen kirja on sillä tapaa helppo kirjoittaa, että sen täytyy tulla sydämestä - sitä ei voi keksiä tai pakottaa paperille.

    VastaaPoista
  9. Komppaan muita: onneksi täydellistä kirjaa ei ole. Ja melkein täydellinen voi olla monenlainen kirja. Minua onnistuu kuitenkin miellyttämään ehkä varmimmin seuraavilla aineksilla:

    ----

    Romaani, noin 300-400 sivua pitkä.

    Mahdollisesta yhteiskunnallisesta otteesta huolimatta keskittyminen ennen kaikkea yksilöihin.

    Psykologinen syväluotaus ja tarkkanäköisyys.

    Miellyttävä, soljuva, kikkailematon kieli = ei liiallista lyyrisyyttä tai lauseella leikittelyä.

    Esim. kertojaratkaisulla saa kyllä leikitellä.

    Arki, ihmissuhteet (perhesuhteet), mielen myllerrys.

    Todelliset ja elävät, mutta pääosin hyväntahtoiset henkilöhahmot.

    Tarinaa lopulta kannatteleva ilo, lohtu tai muu positiivinen perusvire.

    Timantinkirkkaat ajatukset.

    Mahdollisesti luokkaristiriidat tai muu sorto-/vähemmistöteema.

    ----

    Hih, tämä kauppalista syntyi sen tarkemmin miettimättä, mutta on noissa kaikissa perää. Onneksi voi silti välillä löytää helmiä ihan erilaisistakin kirjoista! Esimerkiksi aika usein arvostan hurjasti ihmisiin ja yhteiskuntaan pessimistisestikin suhtautuvia kirjoja, mutta eniten nautin lopulta siitä, että romaanissa on toivoa.

    VastaaPoista
  10. Annin kanssa olen myös samaa mieltä, oma mielentila ja elämäntilanne vaikuttaa paljon. En enää voisi keski-ikäisenä millään tavoittaa samaa tunnetta kuin ammoin 15-vuotiaana löydettyäni Sormusten herran tai kun alle kaksikymmpisenä luin ensimmäisen kerran Väinö Linnan merkkiteokset. Olen muuttunut liikaa noista ajoista. Nyt lukiessani niitä ehkä uudelleen kokisin ne toisin.

    VastaaPoista
  11. Täydellinen kirja on täydellisen subjektiivinen juttu, ja tällaisia ominaisuuksia minä haluaisin siinä nähdä:

    1. Juoni on oltava, ja se on taidokkaasti rakenettu tarjoten yllätyksiä. Luettuani minun tulee ihmetellä, miten kirjoittaja pystyi moiseen.

    2. Huumoria tarvitaan, sillä en haluaisi sulkea kirjaa otsa rypyssä.

    3. Pakottaa ajattelemaan. En tarkoita sitä että lukija pakotettaisiin ongelmanratkaisuun, vaan aihe saisi mieluusti olla esim. yhteiskunnallisesti kantaaottava.

    4. Tarjoaa myös uutta tietoa. Ei missään nimessä tietokirja, mutta olisi hyvä, jos samalla saisi ripauksen sivistystäkin.

    5. Filosofinenkaan vivahde ei olisi pahitteeksi, mutta tämän voi yhdistää myös neloseen.

    6. Kieli, tyyli ja kerronta ovat tietenkin mitä mainioimpia ja koko kirjan rakenne kertojaratkaisuineen ym. on taitava.

    7. Yksi kappale vielä...

    VastaaPoista
  12. Minulle täydellisessä kirjassa on oltava jotain vinksallaan. Ihminen, ihmissuhde, kertoja, tarina, moraali, maailma, mikä vain, kunhan on jokin särähtävä särmä, joka rikkoo täydellisyyden.

    VastaaPoista
  13. Amma, yksi lisäys vielä: maaginen realismi!

    Sinulle on jotain blogissani.

    VastaaPoista
  14. Täydellinen kirja kulkee kuin ystävä mukana matkassa jota elämäksi kutsutaan.Itselleni yksi sellainen on Tove Janssonin Kuuntelija.

    VastaaPoista
  15. Ai, että on mahdottoman hyviä vastauksia taas! Lissee lissee, kiitos!

    VastaaPoista
  16. Täydellisessä kirjassa ehdottomasti tärkeintä:
    PAKAHDUTTAVA.

    Usein myös:
    - 300-500 sivua.
    - Käsittelee itselleni tärkeitä teemoja, kuten kirjallisuutta, teatteria, matkustusta, naiseutta, filosofiaa, uskontoja, musiikkia, rakkautta, masennusta, surua, lapsuutta, mielikuvitusta…
    - Kirjassa jonkinlainen nyrjähtänyt taso. Tarina kurkistaa jollain tapaa todellisuuden verhon taakse. Voisiko näin olla?
    - Käsittelee ainakin jollain tasolla isoja moraalisia kysymyksiä

    Mutta tuo pakahduttavuus on kyllä se kaikkein tärkein kriteeri. Haukonko henkeäni? Puristaako sydäntä? Kirjan jälkeen oman elämän jatkaminen on vaikeampaa ja helpompaa. Vaikeampaa, koska kirjasta joutuu luopumaan, mutta helpompaa siksi, että tulee tunne, että on oikeasti saanut hetkeksi todellisen kosketuksen toiseen ihmiseen tässä maailmankaikkeudessa.

    Melkein täydellisiä kirjoja itselleni: Hustvedtin "Kaikki mitä rakastin", Nummen "Kiinalainen puutarha", Grimsdottirin "Valosta valoon", Jääskeläisen "Lumikko ja yhdeksän muuta", Janssonin "Kesäkirja", Dostojevskin "Rikos ja rangaistus", Nilsenin "Halun matka", Itkosen "Myöhempien aikojen pyhiä", Royn "Joutavuuksien jumala", Vesaas "Jäälinna", Yannin "Piin elämä", Sinisalon "Ennen päivänlaskua ei voi", Steinbeck "Hyvinen ihmisten juhla", Ishiguron "Ole luonani aina", Atwoodin "Orjattaresi", Adorjanin "Rakkaudessa erottamattomat", Niffeneggerin "Aikamatkaajan vaimo", Oksasen "Puhdistus", Hirvosen "Että hän muistaisi saman"… No, tämä lista riittäkööt ;-)

    VastaaPoista
  17. Ihania vastauksia ja ihana teksti, Amma. :)

    Minulle täydellinen kirja saa sydämen läpättämään, siinä on jotain taianomaista, hyvä juoni, kiinnostavat ja elävät henkilöhahmot, kirja on helppo kuljettaa mukana laukussa, se saisi sekä naurattaa että itkettää, kirja jonka tahtoo lukea uudestaan ellei heti niin kypsyttelyajan jälkeen. Näillä nyt vähintään.

    Onneksi ei tarvitse koskaan tyytyä yhteen täydelliseen kirjaan ja joskus jokin kirja on vain täydellinen juuri siihen hetkeen.

    VastaaPoista
  18. Täydellinen kirja on minulle yhtä kuin ikimuistettava kirja, johon haluan palata aina uudestaan. Tällainen on vielä hakusessa, vaikka Arundhati Royn Joutavuuksien jumala on LÄHES täydellinen omasta mielestäni. :)

    Täydellisessä kirjassa on yksi tai useampi samastuttava henkilö, jota kohtaan voi tuntea Suuria Tunteita (ihastusta, sympatiaa, vihaa...). Pidän kirjoista, joissa on juoni, sekä kirjoista, joiden tarina jakaantuu pitkälle aikavälille. Pidän siitä, miten menneisyys vaikuttaa ja limittyy nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

    Pidän sydäntäsärkevistä loppuratkaisuista, jotka saavat huutamaan "EI!" Pidän hieman vinksahtaneista ja vaikeasti tulkittavista henkilöistä ja motiiveista. Pidän siitä tunteesta, että kirja puhuttelee juuri minua ja että voin kuvitella sen henkilöt, tapahtumapaikat ja tarinan mielessäni tietynlaiseksi, jolloin kirjasta ja sen tarinasta tulee tavallaan oma. :)

    VastaaPoista
  19. Tällä hetkellä mietin, että täydellinen kirja pitää otteessaan, enkä vilkuile vieraisiin pöytiin ja aidan toiselle puolelle.

    Zephyrilta lainaan sen, että haluaisin lukea kirjan, jonka tiedän lukevani vielä uudestaan. Se on tärkeä pointti täydelliseen kirjaan, että se tyydyttää kerralla, mutta jättää silti nälkäiseksi.

    VastaaPoista
  20. Täydellinen kirja on sellainen, jonka tunnelmissa haluaa velloa vielä kauan, jonka kanssa voisi mennä vaikka nukkumaan ja jonka jälkeen tulee hetkellinen lukujumi. Lukujumi johtuu siitä, että täydellinen kirja tarjoaa niin vahvan lukukokemuksen, ettei sen jälkeen voi heti tarttua uuteen kaunokirjaan.

    Mitä täydellinen kirja sitten sisältää? Se onkin vaikeampi juttu ainakin minulle. En voi sanoa, että täydellinen kirja sijoittuu nykyaikaan tai kertoo historiasta. En voi sanoa, että se on selkeästi juonivetoinen tai tajunnanvirtainen. En myöskään sanoa, että se on tiiliskivi tai kaunis tiivis "paketti". Täydellinen kirja on tuota kaikkea eikä ehkä mitään noista! Pidän niin monenlaisista kirjoista, että vasta lukuhetken jälkeen voi tietää, oliko kirja täydellinen.

    Täydellisen kirjan tulee puhutella minua. Sen pitää jäädä mieleen pitkäksi aikaa. Se pakahduttaa, muttei tukahduta. Sen kielen täytyy olla kaunista, muttei ylikikkailevaa. Täydellisen kirjan jälkeen olon samaan aikaan täydellisen tyytyväinen ja silti mietiskelevä, sillä vaikka täydellinen kirja antaa vastauksia, se ei selitä kaikkea umpeen.

    Minulle täydellisiä kirjoja tänä vuonna ovat olleet niinkin mm. Haruki Murakamin Kafka rannalla, Kazuo Ishiguron Pitkän päivän ilta, Joel Haahtelan Elena sekä Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistosta.

    VastaaPoista
  21. Yllättävän vaikea kysymys!

    Täydellinen kirja voi olla tilanteesta riippuen melkein mitä tahansa. Minä nautin sujuvasta kielestä ja mielenkiintoisista henkilöistä. Täydellinen kirja pitää lujasti otteessaan ja siihen haluaisi palata vielä joskus uudestaan.

    Yksi kirja, jonka aikoinaan koin täydelliseksi, on Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Odotan jo innolla, että unohtaisin sen paremmin ja pääsisin tutustumaan siihen uudestaan.

    Toisaalta on sellaisiakin kirjoja, jotka tekevät syystä tai toisesta suuren vaikutuksen, mutta joista tietää heti, ettei kirja pysty samaan toista kertaa. (Esim. Emma Donoghuen Room)

    VastaaPoista
  22. Täydellinen kirja on aika vaikea kuvata muten kuin että sitä lukiessa huomaa että tässä tämä nyt on, täydellinen kirja. Henkilökohtainen toki, ja koska ihminen muuttuu niin täydellisyys on hetkessä.

    Minun täydellisiin kirjoihini todennäköisesti sisältyviä elementtejä:
    -150-200-sivuinen romaani.
    -Neutraali kieli.
    -Selkeä dramaattinen juoni ei välttämätön muttei päämäärätöntä haahuiluakaan.
    -Epärealismi (ei mennä maagisen realismin tai spefin puolelle mutta materialistisesta realismista ollaan astuttu "vähän oudon" suuntaan)
    -Filosofista syvällisyyttä, poliittisuuden voi jättää pois
    -Epämiellyttävät henkilöt, ainakin päähenkilö. Ei mitään suuria saatanoita mutta jokin on luontaisesti pielessä. Kirjan aikana saa päähenkilö jotain oppia muttei liikaa.

    Huomana kuvailleeni ainakin Leena Krohnin Umbran, Nathanael Westin Miss Lonelyheartsin, Muriel Sparkin The Prime of Miss Jean Brodien ja muutaman muun erinomaisen kirjan...

    VastaaPoista
  23. Tädellinen kirja jää ajatuksiin pyörimään vielä lukemisen loputtuakin, tunkeutuu päiväuniin. Täydellisestä kirjas on sellainen, mistä on vaikeaa kirjoittaa arvostelua, koska ei osaa tiivistää tunteitaan fiksuun sanalliseen muotoon.

    VastaaPoista
  24. Minusta täydellinen kirja on sellainen, joka pitää otteessaan ja jota ei vaan voi laskea käsistään. En oikeastaan osaa sanoa mikä tekee kirjasta sellaisen. Varmaan kirjassa täytyy olla jotain mikä puhuttelee lukijaa. Tarina voi pitää otteessaan vaikka juonikaan ei olisi mikään kauhean ihmeellinen.

    VastaaPoista
  25. Tulin vastavierailulle, täältähän löytyy vaikka mitä ihanaa! Lisäsin blogisi saman tien seurattaviin :)

    Minulle täydellinen kirja ei edusta mitään tiettyä genreä, mutta

    a) se on yleensä "tiiliskivi", rakastan hyviä tarinoita jotka eivät lopu liian pian

    b) kirjan tarina on niin hyvä ettei kirjaa malttaisi laskea käsistään, sitten kuitenkin alkaa hirvittämään kun kirja lähestyy loppuaan

    c) tiedän haluavani lukea sen joskus uudestaan ja mielellään hankkia omaksi.

    Ja sitten esimerkkejä: Stephenie Meyerin Twilight -sarja, (jota aloitin "no otetaan nyt sitten selvää mistä kaikki meuhkaavat -asenteella mutta johon ihastuin täysin) Stephen Kingin Musta torni -sarja (jonka ykkösosan aloitin ja jätin kesken useampaan kertaan, kunnes se sai minut pahasti koukkuun ja jonka viimeistä osaa luin kädet täristen) sekä Markus Zusakin Kirjavaras.

    VastaaPoista
  26. Täydellisen kirjan täytyy lumota ja temmata mukaansa. Lukukokemuksessa on silloin jotain samaa kuin lapsuudessa, jolloin kirjoihin uppoutui täydellisesti.

    Täydellinen kirja saa ajattelemaan ja jää kutittelemaan mieltä pitkään lukemisen jälkeen. Täydellinen kirja saa pohtimaan myös kirjan ulkopuolista maailmaa: se heijastelee oikeaa elämää.

    Henkilöhahmoihin haluan kiintyä, mutta täydellisessä kirjassa henkilöt eivät ole virheettömiö. Ristiriitaiset ja epämiellyttävätkin hahmot ovat erittäin suotavia.

    Kielen tulee sojua ja sopia omaan korvaan täydellisesti. Sekä yksinkertainen että kokeellisempi kielenkäyttö voi toimia.

    Juoni ei saa haukata liian suurta osaa täydellisestä kirjasta. Tyylisuunta on mieluiten realismi, mutteiinho- tai arkirealismi, mieluummin runollinen realismi.

    Miljööllä tai aikakaudella ei ole niin väliä, ei myöskään kirjailijan kansallisuudella tai sillä koska kirja on kirjoitettu. Jos muut ehdot täyttyvät, kirja on luultavimmin täydellinen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti