Enni Mustonen: Näkijä

Luulenpa, että jos kirjastojen varausjonojen pituutta mitataan, on Enni Mustonen siinä mittelössä korkealla. Rakastetun Syrjästäkatsojan tarinoiden uusin osa Näkijä ei ole poikkeus sääntöön, eikä tarjoa myöskään faneille pettymystä, sen voin luvata.

Kirjasarjahan on jo kauan sitten muuttunut kokoaan suuremmaksi ilmiöksi. Mustosen makuun päässeet kieriskelevät vieroitusoireissaan vuoden verran uutta, päämäärätietoisista naisista kertovaa historiallista romaania odotellessaan. Onneksi apua tuskaan tuo jonkin verran Facebookista löytyvä Syrjästäkatsojan tarinoita -sivu, jossa kirjailija esittelee kunkin kirjan fiktiivisten käänteiden pohjalla olevia todellisia tapahtumia.

Ideahan on, että päähenkilö, joka tässä uusimmassakin osassa on Viena, kirjan ensimmäisten osien sankarittaren Idan tyttärentytär, ja häntä päähenkilönä seuranneen Kirstin tytär, elää elämäänsä kuuluisuuksien liepeillä. Tapahtumien uskottavuudesta voi olla montaakin mieltä, mutta taitavasti kirjailija punoo henkilönsä osaksi tunnettua historiaa ja todellisia tapahtumia.

Jo edellisessä osassa Viena pääsi vierailemaan Kaliforniassa. Näkijässä hän työskentelee Foxin studioiden puvustamossa. Ympäristö tarjoaa varsin luontevat olosuhteet 1950-luvun valovoimaisimpien tähtien tapaamiseen. Piipahtaapa Viena töissä myös Suomessa, eikä missä tahansa produktiossa, vaan legendaarisen Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa.

Kirjan tähtikatras on vaikuttavaa luettavaa. Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Billy Wilder, Lauren Bacall, Tony Curtis, Elizabeth Taylor, Elvis Presley jne. jne.

Jos työsektorilla Viena pyörii suihkuseurapiireissä, on yksityiselämä vaatimattomampaa. Toki Kalifornia tarjoaa elämään paratiisimaisia olosuhteita, kuten pienen rantatalon ja häikäisevät valtamerimaisemat. Mutta paratiisissakin on varjonsa, kuten uuvuttavat helteet ja maastopalot. Ja vielä sitäkin nurjempana näyttäytyy Hollywoodin henki silloin, kun elämässä tulee vastaan vastoinkäymisiä. Niitä Vienan elämään mahtuu enemmän kuin soisi. Ystävistä tärkein on hänet Foxille pestannut amerikansiirtolainen Martta, jonka rehevä pohjanmaan murre on hauskaa luettavaa.

Valtaosa kirjan tapahtumista sijoittuu Amerikkaan, mutta Viena käy välillä myös koti-Suomessa, joten aiemmista osista tutut Vienan perheenjäsenet ja ystävät liittyvät tarinaan olennaisesti. 

Jossakin vaiheessa luku-urakkaa ihmettelin, miksi kirja etenee niin hitaasti, vaikka luin romaania pitkissä pätkissä. Sitten vasta huomasin tarkistaa sivumäärän, 666 (!) sivua. Fanien iloksi luettavaa siis riittää, eikä tarinassa missään vaiheessa ollutkaan venytetty maku. Ehkä Hollywoodin tähtikavalkadi olisi voinut olla vähän lyhyempikin, mutta menköön nyt! Itsehän rakastan 1950-luvun ja 1960-luvun alun Hollywoodia ja elokuvia. Olinkin iloinen siitä, että esimerkiksi yksi kaikkien aikojen lempielokuvistani, Piukat paikat, oli päässyt kirjan tapahtumiin mukaan.

Romaanin lopussa oli jopa jännitysmäisiä elementtejä. Tästä käänteestä en ollut aivan varma, pidinkö  vai en, mutta kieltämättä se avasi kirjan nimen, Näkijän, aivan uudella tavalla. Enempää en tohdikaan paljastaa. Lukekaa ja nähkää itse!

Enni Mustonen: Näkijä
Otava 2021
666s.

Kommentit

  1. Olikin pakko kurkata meidän alueen kirjaston tietokannasta ja tosiaan, lähes 900 varausta! Itse en ole ainuttakaan Enni Mustosen kirjaa lukenut, mutta olisi kyllä oikeastaan kiinnostavaa lukea ja selvittää suosion salaisuus. Aika paksu kirja kyllä tämä, olen sitä mieltä että jos kirja on yli 500 sivua, sen sopii olla aika erinomainen. Yleisesti en ole kovin suuri viihteellisten kirjojen ystävä, häiritsee usein nuo sinunkin kirjoittamasi uskottavuusongelmat ja ennalta-arvattavuus. Tosin Enni Mustosesta minulla on sellainen kuva, että se on aika laadukasta viihdettä. Ehkä kaivan käsiini sarjan ensimmäisen osan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurja määrä varauksia tosiaan! Suosittelen ehdottomasti aloittamaan sarjan lukemisen nimenomaan alusta. Kyseessä on sukusarja, jossa päähenkilö vaihtuu tarinan edetessä.
      Minäkin olen yleensä sitä mieltä, että useimmiten yli 500 sivua osoittaa tiivistystaidon puutetta, mutta tätä lukiessa sivumäärä ei haitannut, ihmettelin vain, että kylläpä lukeminen kestää kauan 😀

      Poista
  2. Minä olen ihan outsider mitä Enni Mustoseen tulee. Vai olisinko joskus yhden kirjan lukenut, tulee hämäriä muistikuvia jostain Helsingin olympialaisiin sijoittuvasta viihdehenkisestä romaanista, jossa oli aika epäuskottavia juonenkäänteitä (blogistanihan sen näkisin, mutten jaksa tarkistella, heh).

    Jokin näissä kyllä vetoaa ihan hurjasti, enkä yhtään vähättele sarjan menestystä. Ihanaa, että niin monet tuntuvat löytäneen mieluisan kirjailijan ja sarjan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syrjästäkatsojan tarinat toi minut uudestaan Enni Mustosen tuotannon pariin. Luin hänen teoksiaan joskus kymmenen vuotta sitten tai ylikin, mutta sitten alkoi tökkiä. Mutta kun aloin lukea tätä kirjasarjaa, hurahdin heti.

      Poista
  3. Kiitos kirjan esittelystä., Olen lukenut sarjan alkuosat. Sitten jossakin vaiheessa tuntui, että ehkä tämä nyt riittää. Luulen kyllä, että palaan vielä näihin jossakin vaiheessa. Tämä taitaakin olla aika erilainen ainakin alkupään kirjoihin verrattuna. - Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen pitänyt näistä kaikista, tosin ehkä hankalimmalta tuntui siinä vaiheessa kun päähenkilö vaihtui ensi kerran Idasta Kirstiin.

      Poista
  4. Aloin lukea sarjaa pitkällä viiveellä, ja ymmärrän hyvin sen suosion, vaikka itseäni häiritsee julkkishahmojen suuri määrä. Olisinkohan lukenut 3 ekaa osaa, ja ne olen löytänyt ihan ilmaiseksi kirjaston kierrätyshyllystä. Eli vaikka jono uusimpaan osaan on pitkä, näistä kyllä myös luovutaan.

    Päädynköhän koskaan sarjan viimeiseen osaan, mene ja tiedä. 50-luvun Hollywood ei taida olla oma haavemaani, mutta toki amerikansuomalaisista on aina hupaisaa lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hyvä vinkki niille, jotka tuskailevat lainausjonojen kanssa, että edellisiä osia löytyy helposti kirjantuskaa lievittämään. Hyvä uutinen niille, jotka lukevat sarjaa jäljestä päin.

      Poista
  5. Mulla on parhaillaan kesken edellinen osa, ja jäi odottamaan kun kirjastosta tuli Rottapyhimys joka piti ottaa heti lukuun. Mutta jonotan tätä Näkijääkin, enkä sentään kolmenumeroisella sijalla 😅

    VastaaPoista
  6. Onpa meillä Helmetissäkin liki 2200 varausta, joten suosiota riittää. Minä en taida enää Syrjästäkatsojan tarinoihin palata. Ahmin noita alusta aikaa pitkälle, sitten tuli notkahdus, kun lähemmäs nykyaikaa tullut kuvaus ei enää iskenyt (eikä se kirja kovin hyviä arvioitakaan saanut). Kiva kuitenkin lukea - tai ainakin tulkitsen - että kerronta on palannut entiselle tasolleen.

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jestas, mikä jono!
      Tuossa ylempänä kommentoinkin, että hankalin oli ehkä se vaihe, kun näkökulma siirtyi Idasta Kirstiin, siihen en meinannut tottua. Mutta muuten en ole merkittäviä notkahduksia laittanut itse merkille, olen pitänyt kaikista sarjan romaaneista.

      Poista
  7. Näkijä täällä menossa ja on kyllä niin puuduttavaa luettavaa tämä Amerikan elämä. Tuntuu, että sarjaa on suotta pitkitetty. Näkijä ja Pukija ovat ihan eri maata muiden sarjan aikaisempien kirjojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin samaa mieltä, puuduttavaa. Välillä mietin, että onko kirjoittaja vaihtunut, kun ei teksti lennä kuin ennen.

      Poista

Lähetä kommentti