Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee

 

Bayview High´n koulu joutuu traagisen skandaalin keskelle, kun yksi oppilaista murhataan kesken jälki-istunnon. Motiivi murhaan löytyy moneltakin oppilaalta, kuollut Simon nimittäin on koulun oman juoruapplikaation perustaja ja isä ja hän on tuhonnut monta pari- ja ystävyyssuhdetta paljastamalla toisten oppilaiden synkimpiä salaisuuksia. Syyttävä sormi ja poliisin tutkinnat osuvat kuitenkin kiivaimmin samassa jälki-istunnossa olleisiin oppilaisiin.

Bronwyn on vuosiluokkansa priimus, joka tähtää Yalen yliopistoon. Cooper puolestaan on koulun baseball-sankari, josta kykyjenetsijät ovat erittäin kiinnostuneita. Addy kuuluu koulun suosituimpien tyttöjen porukkaan ja häntä ihaillaan täydellisten hiustensa, täydellisen poikaystävänsä ja täydellisten tyttökavereidensa vuoksi. Nate puolestaan on koulun virallinen paha poika, joka on ehdonalaisessa huumeiden myymisestä.

Tarinaa ja tutkinnan etenemistä seurataan vuorotellen kaikkien epäiltyjen näkökulmasta. Salaisuuden verhoa raotellaan pikku hiljaa ja lukija saa arvailla, kuka heistä on syypää koulutoverin murhaan vai onko syyllinen lopulta kuitenkin jälki-istuntoa valvonut opettaja tai kenties joku muu oppilaista?

Ennen kaikkea nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu Yksi meistä valehtelee osui ilmestyttyään silmiini yhdestä jos toisestakin blogista ja kiinnostuin näppärästä lähtöideasta eri toten siksi, että olen muutenkin suljetun paikan murhamysteerien ystävä. Kirjan metsästäminen kirjastosta osoittautui kuitenkin haastavaksi, sillä se oli aina lainassa tai varattuna. Suosioon noussut kirja onkin nopeassa tahdissa saanut jo kaksi jatko-osaa.

Onhan Yksi meistä valehtelee henkilögallerialtaan äärimmäisen kliseinen, sitä ei voi kiistää. Bronwynin, Simonin, Cooperin, Addyn ja Naten henkilöhahmot voisivat olla mistä tahansa amerikkalaisesta high schooliin sijoittuvasta tv-sarjasta. Oma mieleni lensi jopa niin kauas kuin Beverly Hills 90210 -sarjaan (siihen alkuperäiseen), sillä Nate on kuin yksi yhteen Luke Perryn esittämä Dylan, eikä muitakaan hahmoja tarvitse kovin kauaa sarjasta etsiä.

Stereotypioistaan huolimatta Karen M. McManusin esikoisteos oli koukuttavaa ja viihdyttävää luettavaa, olkoonkin, että arvasin ratkaisun jo varsin alkumetreillä. Mutta joululoman alkajaiksiksi tällainen kevyt, pientä jännitystä ja teiniromantiikkaa sisältävä teos oli tervetullutta ja stressitöntä luettavaa. Kirjailija kuljettaa juonta niin sulavasti, että saatan vielä joskus tarttua hänen seuraaviinkin teoksiinsa.

Jos henkilöasetelma olikin tuttuakin tutumpi, tuo sosiaalinen media tarinaan modernin lisänsä. Valonnopeudella netissä kiitävät, nuoren sosiaalisen elämän pahimmillaan tuhoavat juorut ja somen luomat paineet on asia, joka varmasti resonoi monen nuoren lukijan mielessä.


Karen M. McManus: Yksi meistä (One of Us is Lying)
WSOY 2018 
Suomennos Inka Parpola
358s.

Kommentit

  1. Kirjan nimi on jo herkullinen, ja jos tämä sijoittuisi aikuisempaan maailmaan niin menisi kuuntelulistalle välittömästi. Olen myös suljetunpaikanmysteerien ystävä ja psykologisten myös. Vähän verta, paljon jännitettaävää ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan varsin teini-henkinen. Mutta suljetunpaikan mysteerinä tyylipuhdas ja klassinen, joten siinä mielessä toisin suositella.

      Poista
  2. Tämä ei ollut minulle ollenkaan tuttu, ja ensimmäinen ajatus oli innostus ja että olisiko tämä kiinnostava omalle juniorille. Sarjan toinen suomennettu osa Yksi meistä on seuraava on Storytelin esittelyn mukaan vielä rajumpi. Heittäydyn sitten kuitenkin tädiksi ja aavistelen että tämä on enemmän nuorten aikuisten kuin teininuorten kirjallisuutta. Eikä oikein tunnu, että nousisi omallakaan kuuntelulistalla ihan heti paalulle.
    Mielenkiintoinen vilkaisu minulle ihan outoon alueeseen, kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Riippuu tietysti niin kovin paljon nuoresta, minkälaiseen kirjallisuuteen on tottunut. Ehkä itse ajattelisin, että tämä eka teos voisi sopia noin 15-vuotiaille ja siitä ylöspäin.

      Poista
  3. Nämä McManusin kirjat ovat täällä saaneet hurjasti huomiota, mutta minuun ei ole kolahtanut ja kirjoituksesi vahvistaa tunnetta, ettei kaiketi ole minua varten tämä kirja. Varmaan nuoremmille kiintoisa. Itsekin katselin aikoinaan Beverly Hillsiä ja oli ihan top-sarja silloin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole Beverly Hillsiä uskaltanut tsekata sen koommin, vaikka varmaan jostain löytyisi. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että olisi ehkä nykyajan mittapuulla armottoman tylsä. Tai kukapa tietää?

      Poista
  4. minkä ikäiset nuoret ovat kirjassa?

    VastaaPoista
  5. Sopiiko kirja tosiaan 12 vuotiaalle? Suomalaisessa se oli ikärajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kovin yksilöllistä. Itse miellän ihanteelliseksi kohderyhmäksi nuoret ehkä 15 vuodesta ylös päin.

      Poista

Lähetä kommentti