Kirjabloggajien joulukalenteri 2020: 24.luukku


Jouluaattoaamu. Liekö suloisempaa?

Lapsuudestani muistan aattoaamuun kuuluvan jännityksen, josta halusin nauttia mahdollisimman pitkään sängyssä maaten. Yleensä heräsin aikuisten hyörinään ja viimeisten valmistelujen ääniin. Tuvassa tuoksui kuusi ja radiosta kuuluivat Noita Nokinenän seikkailut. Aattoaamuun kuului lapsuudenkodissani myös jos jonkinlaista työtä ja valmistelua. Siksi ehkä itsekin aikuisena jätän valmistelun usein aivan joulunaluspäiviin, mutta vastaavasti nautiskelen joulun tunnelmasta pitkään, aina Nuuttiin asti.

Tänä jouluna vietämme joulua osittain maalla, osittain taajamassa. Kirjoitan tätä aatonvastaisena yönä huvilamme yläkerrassa. Ulkona on pilkkopimeää, mutta jos jotakin näkyisi, näkisin lumen, jota on satanut aamusta asti. Maa on valkoisenaan puhdasta lunta.

Aattoamuna kuuntelen edelleen Noita Nokinenä -kuunnelman riisipuuroa keitellessäni. Minulle se tuo tunnelmaa samalla tavalla kuin useille television Joulupukin kuuma linja tai Lumiukko.


Toini Vuoriston luoma Noita Nokinenä asuu Noitavuorella Kuusimetsässä yhdessä Kissa Kippurahännän kanssa. Marja Korhosen unohtumattomasti ääninäyttelemä noita-akka muistetaan erityisesti Voi tikkerperi -huudahduksestaan.

Rempseä noita ei ole mikään puhtoinen pulmunen, vaan hänellä on usein pahat mielessään sekä äkäinen luonne. Kuusimetsän asukkaat suhtautuvatkin Neiti Nokinenään kiusaantuneisuuden sekaisella kauhulla. Mutta vaikka Nokinenä usein ajattelee, että säännöt eivät häntä koske, on hänen sydämensä pohjimmiltaan kultaa. Varsinkin kun hänen noitasisarensa Vilma Väkäleuka (Rauha Rentola) ja Hanna Harvahammas (Elsa Turakainen, Alli Häjänen, Pia Irjala) lempeän päättäväisesti tekevät interventioita ja ohjaavat Nokinenän oikeille raiteille.


Kolme leidiä, hurja Noita Nokinenä ja hänen kiltit noitasiskonsa: Marja Korhonen (vas.), Elsa Turakainen ja Rauha Rentola (oik.). Kuva Leif Öster/YLE


Vuosina 1970-1985 kuunnelmia tehtiin kolmisenkymmentä, joten kuunneltavaa riittää. Eivätkä kaikki ole jouluisia tarinoita, vaan Nokinenä seikkailee myös muun muassa pääsiäisenä ja juhannuksenakin. 

Vuoriston käsikirjoitus on hauska, kekseliäs ja kieleltään rikas ja ääninäyttelijät ovat aikansa aatelia. Nämä ovat siis todellista hyvän mielen kuultavaa. Kuuntelemaan pääset YLE Areenassa.

Tähän päättyy Kirjabloggaajien joulukalenteri 2020. Kiitos kun olit mukana.

Ensimmäisestä luukusta pääset tarkistamaan kaikkien luukkujen osoitteet, jos joku päivä jäi välistä.

Tunnelmallista joulua, pysykää turvassa ja terveinä.

24.12.2020 Linnunlaulussa,

Amma

Kommentit

 1. Kiitos hienosta luukusta ja hyvää joulua!

  VastaaPoista
 2. Jäin miettimään olenkohan lapsena kuunnellut Noita Nokinenää... ehkä?

  Oikein ihanaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että lapsena Nokineniä tuli radiosta usein, joten luulen, ettet ehkä ole voinut täysin välttyä 😊
   Ihanaa joulua myös sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti