Kirjallisia lukuja vuodelta 2017: toinen vuosipuolikas




Tein kesällä ensimmäistä kertaa selkoa lukijoille ja ennen kaikkea itselleni lukemistani kirjoista 6 kk ajalta. Tuolloin muun muassa selvisi, että olin lukenut 30 kirjaa, kaikkiaan 15 eri kustantamolta. Valtaosa kirjoista oli kotimaisia ja naisten kirjoittamia. Kokonaisuudessaan löydät ensimmäisen puolen vuoden "tulokset" täältä.

Arvelin keskikesällä olevani 60 kirjan vuosivauhdissa, ja loppusaldo koko vuodelle oli 64, joten jopa hieman ylitin tavoitteen, jos sellaista nyt edes oli. Tälläkin kertaa kustantamot olivat edustettuina varsin laajasti, kaikkiaan luin kirjoja 11 eri kustantamolta. Jos alkuvuonna luetut kirjat otetaan huomioon, luin vähintään yhden kirjan kaikkiaan 19 eri kustantamolta tai omakustantajalta. Jotakin ehkä ihmetyttää, miksi tuon asian voimakkaasti esille. Mielestäni kuitenkin koko kirja-alan kannalta on tärkeää, että blogeissa pääsevät esille myös pienempien kustantamojen teokset. Omalta, pieneltä osaltani, olen onnistunut tässä tavoitteessa, vaikka toki parannettavaakin aina on.

Kuten arvata saattaa, eniten olen lukenut vuonna 2017 ilmestyneitä kirjoja: heinä-joulukuun välillä 14 kappaletta. Mahtuu joukkoon kuitenkin myös kaksi kirjaa 1940- ja yksi kirja 1930-luvultakin. Muuten teokset ovat kyllä 2000-luvulla ilmestyneitä.

Valtaosa kirjoista on kaunokirjallisuutta (14 kpl) ja tähän ei ole laskettu dekkareita ja jännitystä (7 kpl). Tietokirjallisuutta luin verraten vähän (2 kpl), mutta lasten- ja nuortenkirjallisuutta ilahduttavasti enemmän (9 kpl). Runoja luin kahden blogatun ja yhden vielä bloggaamattoman kirjan verran.

Jälleen kerran naiset pääsivät dominoimaan lukulistaani, sillä mieskirjailjoiden teoksia oli 13 kappaletta. Kotimaista kaunokirjallisuutta on 34 kirjasta peräti 26 kappaletta, joten käännöskirjallisuuden suhteen saldoni on kertakaikkisen surkea.

Kaikkiaan luin vuonna 2017 siis 64 kirjaa. Helmikuussa minun pitäisi osata päättää niistä (sekä muutamista teoksista, joita ehdin vielä tammikuun aikana lukea), mitkä mielestäni olivat vuoden parhaimmat, sillä kirjabloggaajat äänestävät taas vuoden parhaista kirjoista. Kategorioita on neljä: Finlandia, Globalia, Kuopus ja Tieto. Jo nyt tiedän, että Finlandiaan voisin kevyesti kolmen ehdokkaan sijasta nimetä kymmenen loistavaa teosta. Hankaluuksia tuottaa myös se, että moni lukemistani kirjoista sopisi moneen kategoriaan: esimerkiksi sekä Tietoon että Kuopukseen, tai Globaliaan ja Kuopukseen. Pähkäiltävää ja pohdittavaa siis riittää.

Jos antaisin ääneni sillä perusteella, mikä lukijoita on eniten kiinnostanut, menisivät kirjat seuraaville teoksille:

- Jyri Paretskoin Nimetön
- Angie Thomasin Viha jonka kylvät
- Anni Kytömäen Kivitasku
- Leena Lehtolaisen Viattomuuden loppu
- Lauri Mäkisen 50/50
- Rosa Liksomin Everstinna
- Tatu Kokon Rob McCool ja Kirottu metsä
- Arttu Tuomisen Silmittömät

Joku näistä kirjoista ehkä listoilla tulee olemaankin, mutta mikä tai mitkä, se jää nähtäväksi :)

Lukijoiden suosimista postauksista on mainittava vielä pari teatteritapausta:
Koljonvirta Teatterin Tuntematon sotilas nousi vuoden luetuimmaksi julkaisuksi. Niin ikään teatteriarvio Fragile - särkyvää, kipusi kärkitohinoihin.

Kommentit

  1. Näitä muiden vuosikoosteita on kiinnostavaa lukea, koska nytkin huomasin taas yhden asian, jonka mukaan kirjoja voisi tilastoida, eli tosiaan kustantamon perusteella. Mainitsen toki aina, kuka lukemani kirjat on kustantanut, mutten ole laskenut, suosinko huomaamattani jotain kustantamoa. Isot kustantamot kyllä painottuvat lukemisissani, eli haasteeksi voisi ottaa etsiä pienkustantajien listoilta ahkerammin luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksiköhän en saa vastattua sinulle tähän? Pariin kertaan jo olen kirjoittanut vastailen ja parin päivän päästä huomaan kommentin kadonneen. Ilmeisesti Bloggerissa on ollut viime päivinä kommentointiongelmla laajemminkin.

      Minäkin olen muiden blogien innoittamana alkanut seurata aiempaa tarkemmin eri kustantamoja. En tietoisesti lue tai jätä lukematta kirjoja kustantamon perusteella, mutta monipuolisuuteen pyrin.

      Poista

Lähetä kommentti