Lokakuun lukusaldo


Lokakuu on kirjanystävän juhlakuukausi. Syksyn uutuuskirjasato on runsaimmillaan ja kuukausi huipentuu kirjamessuihin. Omasta puolestani kuukausi tuntui erityisen juhlavalta myös lukemieni kirjojen osalta, upeita teoksia kaikki!

Yksi koko vuoden kirjallisista kohokohdista oli Rosa Liksomin Everstinna. Sykähdyttävään ja nautinnolliseen teokseen tuli paneuduttua erityisellä tarmolla senkin takia, että Liksom vieraili Kuopiossa Naisten Pankin Lue Naiselle Ammatti -kiertueen tiimoilta. Pääsin haastattelijan roolissa keskustelemaan teoksesta niin Suomalaisen Kirjakaupan kuin Naisten Pankin tilaisuuksissa. Mukavia muistoja!Kuukausi kului muutenkin vahvasti kotimaisten uutuuskirjojen merkeissä. Asko Sahlbergin Amandan maailmat oli siinä mielessä Everstinnan sukulainen, että tässäkin tapauksessa kyseessä oli nautittavaa kieltä sisältävä teos, joka tuntui paljon pientä sivumääräänsä suuremmalta teokselta. Ja olihan molemmissa myös kypsän, vahvan naisen kasvutarinaakin mukana. Hieno teos, suosittelen!

Sahlberg on ollut usein Savonia-ehdokkaana ja toissa vuonna ehdokaslistalla oli myös Tatu Kokko Rob McCool -teoksellaan. Sarjan toinen osa, Rob McCool ja kirottu metsä oli edeltäjänsä tapaan täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Todellinen hyvän mielen seikkailutarina!

Kotoisista savolaiskirjailijoista (!) olikin sitten hypättävä Helsinkiin ja suomenruotsalaiseen kulttuuriin. Kjell Westön Rikinkeltainen taivas oli, sekin, upea lukukokemus, vaikken oikein Westön henkilöhahmoja tajuakaan. Mutta eikös kirjallisuutta osittain siksi lueta, että ymmärtäisi erilaisia ihmisiä kuin mitä itse on?

Uutuuksien rinnalle perspektiiviä toi Katri Valan runokokoelma Paluu, joka oli Ylen Kirjablogit ja 101 kirjaa -projektin kirja vuodelta 1934. Vaikka ikää teoksella on yli 80 vuotta, olivat runot tuoreenoloisia ja yllättävänkin ajankohtaisia. 

Kävin katsomassa myös Yösyöttö-elokuvan, joka oli hauska ja viihdyttävä. Ehkä tässä tapauksessa kuitenkin romaani edelleenkin vie elokuvasta voiton.

Kuten tuli mainittua, kuukausi huipentui kirjamessuihin ja samalla reissulla myös Kansallisteatterin Mestari ja Margarita -esitykseen.

***

Tässä vaiheessa tekisi mieli kirjoittaa, että "eikä tässä vielä kaikki!" Nimittäin marraskuun loppu on tunnetusti Kirjakantin aikaa! Tänä vuonna tapahtumassa ollaan kiinni Tarinan syrjässä. Perinteiseen tapaan luvassa on Savonia-ehdokkaiden julkistusta, Martti Merenmaa -stipendin jako ja monia kiinnostavia vieraita. Täydellinen ohjelma löytyy tästä linkistä. Jotta kirjallinen humu ei pääsisi laantumaan, on seuraava aktiviteetti luvassa jo ensi viikolla. Kirjailija Matti Rönkä vierailee Kuopiossa Kauppakeskus Minnan Suomalaisessa kirjakaupassa torstaina 9.11. klo 16. Minä toimin haastattelijana ja aiheena on Röngän uutuusteos Yyteet, jossa Tuntemattoman sotilaan sankarit ja veijarit on sijoitettu nykypäivän IT-maailmaan. Kirjoittelen kirjasta raporttia viikonlopun aikana tahi ensi viikon alussa. Sen verran voin sanoa, että oli hyvä! Tulkaahan siis torstaina kuuntelemaan takuuvarmasti mielenkiintoista keskustelua Minnaan!


Kommentit