Tatu Kokko: Rob McCool ja kirottu metsäTatu Kokon kunnianhimoista Rob McCool -projektia on ollut ilo seurata. Kirjailija on kirjoittanut teosta yhdessä nuorten kanssa ja prosessia on voinut seurata, sekä siihen osallistua, Livekirjailija-blogissa. Ensimmäinen teos, Rob McCool ja Krimin jalokivi palkittiin myös Savonia -ehdokkuudella.

Edellisestä osasta tuttua reipasta seikkailumeininkiä jatkaa myös Rob McCool ja Kirottu metsä. Päähenkilö Rob joutuu yhdessä ystävänsä Kaarnen kanssa mitä erikoisempiin seikkailuihin. Parivaljakko on palaamassa Robin kotiin Fennoniaan, kun kasakat hyökkäävät saattueen kimppuun. Jo kirjan alkupuolella nähdään hengästyttävä taistelu kasakoiden ja Novgorodin kesken, ja Rob ystävineen päätyy erinäisten käänteiden kautta zoonien kirottuun metsään. Metsäkansa koostuu naissotureista ja miehet ovat metsän alueella ainoastaan alhaista orjaluokkaa.

Sieltä ja monesta muusta kiperästä pinteestä on selvittävä, ennen kuin Rob ja Kaarne pääsevät takaisin kotiin, mutta kotiinpaluukaan ei ole aivan sellainen kuin he ovat odottaneet. Maailmanjärjestys on muuttunut, ja painekattilan purkautuminen näkyy Fennoniassa asti.

Kuten edellisessä osassa, myös tässä romaanissa leikitellään seikkailuromaanin perinteen, fantasia-ainesten ja kyberpunk-henkisen kerronnan välimaastossa. Leijuvyöt, etsinpannat ja kiiturit ovat joukkojen perusvälineistöä, ja operoidaanpa tarinassa myös ihmisen muistia sekä ajetaan mielensopukoihin erinäisiä ohjelmistoja, tutkalaitteita ja koodeja. 

Kokon kieli on totuttuun tapaan värikästä ja riemukasta luettavaa. Vaikka kirjan nuoret sankarit joutuvat uskomattomiin seikkailuihin ja tarinaan mahtuu kosolti myös synkkiä sävyjä, on kerronnan yleisilme kepeä ja helposti omaksuttava. Teoksen parissa aidosti viihtyi ja siitä tuli myös sellainen tunne, että kirjailijallakin on ollut kivaa erilaisia käänteitä suunnitellessaan.

Vaikka tarina sai lukijan mieltä tyydyttävän päätöksen, jäivät pelimerkit sellaiseen asentoon, että jatkoa saattaisi olla tulossa. Mieleen jäi useita kutkuttavia kysymyksiä, kuten se, miten Kaarnen ja Robin suhde kehittyy ja klaanin tarina jatkuu, kuinka käy vangiksi joutuneille luutnantti Mazinskylle kumppaneineen ja miten prinssi Vladimirin omavaltainen ja kansainvälisistä säädöksistä piittaamaton toiminta vaikuttaa valtapoliittiseen tilanteeseen.

Kokko on luonut upean ainutlaatuisen maailman, vaihtoehtoisen todellisuuden, josta toivottavasti ammennetaan vielä monenmonta tarinaa ja seikkailua lukijoiden iloksi.

Tatu Kokko: Rob McCool ja kirottu metsä
Icasos 2017
331s.
Arvostelukappale

Kommentit