Esiripun edessä: Todellinen prinsessa


Kuopion kaupunginteatterin tämän kevään lasten näytelmä on nimeltään Todellinen prinsessa. Kyseessä on Mikko Roihan nykypäivään sovittama versio H.C Andersenin rakastetusta klassikosta Prinsessa ja herne. Näytelmä on tehty nimenomaan perheen pienimpiä silmällä pitäen. 45 minuuttia kestävän näytöksen jaksaa viisivuotias katsoa hyvin. Toisaalta näytelmän huumori kyllä uppoaa myös kouluikäisellekin lapselle ja kuulinpa varsin paljon tyrskintää myös aikuisten taholta.

Herra Syksy tunsi sukupuolensa velvoittamana epäluuloa näytelmää kohtaan, koska nimessä mainitaan sana prinsessa. Aivan perinteisestä prinsessasadusta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan pikemminkin sellaisen parodiasta. Kuningas on lähtenyt kuningatarta pakoon Tahkolle ja kuningatar Ritvan (Katri-Maria Peltola) suurin toive on saada aikamiespoika naimisiin. Prinssi Tapani (Tapani Korhonen) on jo kypsässä 61-vuoden iässä, mutta on ennemminkin kiinnostunut Super Marion peluusta kuin naimahommista. Keskeisin syy sinkkuudelle on kuitenkin topakka äiti, jolle ei ihan kuka tahansa hepsankeikka miniäksi kelpaa. Kuinka ollakaan eräänä sateisena iltana ovelle saavuu varsinainen ilmestys, Prinsessa Sari (Sari Happonen) Nurmosta. Laveaa pohjanmaata puhuva, ei enää ihan nuori prinsessa ei varsinaisesti herätä ihastusta sen kummemmin äidissä kuin pojassakaan. Mutta kuinka käy, kun tehdään prinsessatesti?

Tarinaa vei eteenpäin kertojan ja trubaduurin roolissa Natalil Lintala ja taustalla omaa showtaan kohelsi (konkurssiin menneestä rautakaupasta peräisin oleva) Laiska lakeija, jota esitti Seija Pitkänen. Ja hyvin esittikin, varsinaisten tapahtumien taustalla lakeija kun piti huolen tilannekomiikan luomisesta. Pisteet veti kotiin kuitenkin elähtänyt Prinssi Tapani, jonka koko olemus oli paradoksaalisesti yhtä aikaa täysin epäaristokraattinen, mutta toisaalta täysin uskottava (ajatellaanpa vaikka Prinssi Charlesia).

Todellinen prinsessa on loistava näytelmä lapsen ihkaensimmäiseksi näytelmäksi niin aiheen kuin kestonkin puolesta. Kuten sanottua, Herra Syksy tunsi etukäteen pientä ennakkoluuloa ja eräässä vaiheessa myös ilmoitti kieltäytyvänsä katsomasta (kohtaukseen liittyivät pinkit sydänkalsarit ja uhkaava pussailuvaara), mutta pääsääntöisesti lapset viihtyivät katsomossa hyvin ja nauraa räkättävät tapahtumien kululle. Ihan täysi jackpot näytelmä ei lapsille ollut, sillä parodiaosuus meni vielä heiltä osittain ohi (lähes 5-vuotias Neiti Kevät nimittäin suhtautuu prinsessa-asioihin hyvin vakavasti!), mutta se toi mukavaa lisäsyvyyttä aikuisille katsojille. Näytelmä olikin viihdyttävä myös aikuisen näkökulmasta ja loppu oli kertakaikkisen mainio.

Todellisesta prinsessasta on vielä toukokuussa jäljellä useampikin näytös. Käykäähän lapset ja lastenmieliset katsomassa!

Kommentit