Paula Havaste: Maan vihat


                                    
Paula Havasteesta on tullut parin viime vuoden aikana luottokirjailija, jonka kirjoista olen tiennyt pitäväni jo ennen kuin olen kansia raottanut. Yksi viime vuoden parhaista kirjoista oli Tuulen vihat, 1100-luvulle sijoittuva Kerten ja Larrin tarina, jonka jatkoa jäin odottamaan malttamattomana. Jostakin syystä en kuitenkaan ollut ollenkaan huomioinut tämän kakkososan ilmestymistä, joten yllätys oli iloinen kun bongasin kirjakaupasta Maan vihat.

Toisessa osassa Kerten matka kulkee vieraisiin kyliin, aina Tokholmiin saakka. Kotinsa ja perheensä taakseen jättänyt Kertte joutuu sopeutumaan uuteen elämäänsä uuden miehen ja tämän eman pirtissä, piispanlinnan julman käskynhaltijan pelon varjossa. Kuitenkin täälläkin neuvokas Kertte onnistuu selviytymään paitsi yliluonnollisten lahjojensa ja loistavien kaupantekotaitojensa vuoksi myös, ja ennen kaikkea, älynsä ansiosta. Ja kaikki nämä ominaisuudet olivat historiallisen ajan aamunkoitteessa naisilta kiellettyjä. Tai oikeastaan olisi parempi sanoa niin, että naisen kyvykkyyteen ei uskottu, vasta kristinusko kielsi ne noituutena. Suvaitsevaisuuden sanoma onkin kirjassa vahva.

Havaste kuvaa kiehtovasti ja uskottavasti ajan elämää aikansa suurkaupungissa (joka toki oli nykymittapuulla lähinnä kylä). Myös jännite perinteisen elämäntavan sekä kristinuskon mukanaan tuomien uusien tapojen välillä on käsinkosketeltava. Ensimmäisestä osasta tutulla tavalla tarinaan on kauniisti ja sopivasti lisätty kansanperinnettä, -uskomuksia, loitsuja ja -tapoja. Kuin huomaamatta elämää vertaa koko ajan omaansa. Kuinka joskus kaksi vaatekertaa on jo ollut omaisuus, pronssisoljet haaveiden kohde.

Samanlaista yllätysmomenttia kuin ensimmäisessä osassa ei tässä kirjassa luonnollisestikaan tule, mutta kirjan kiinnostavuutta ja jännitettä se ei kyllä yhtään laimenna. Vaikka asioiden kulku suurten linjojen osalta oli varsin helppo nähdä etukäteen tapahtuvaksi, olivat tarinan käänteet niin kutkuttavia, että kirjaa piti suorastaan ahmia eteenpäin.

Paula Havasteen Maan vihat on takuuvarmaa lukemista historiallisten romaanien ystävälle. Vaikka romaani sijoittuu luontevasti viihdekirjallisuuden kyltin alle, kirjoittaa Havaste niin laadukkaasti, kiinnostavasti ja historiaa kunnioittaen, että vaativimmankin lukijan kriteerit täyttyvät. Tuskin maltan odottaa, että seuraava osa ilmestyy ja saan tietää, mitä Kertelle seuraavaksi tapahtuu!

Paula Havaste: Maan vihat
Gummerus 2015
452s.


Ps. Onko tämä vuoden kaunein kirjan kansi?

Kommentit

 1. Heitin sinulle haasteen blogissani :)

  VastaaPoista
 2. No voihan nenä. Minultakin tämä on mennyt ihan ohitse. Pitääkin hankkia luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on siis onnistunut hiipimään myös sinun ohitsesi. Mutta toisaalta, sinulla on monta sataa hyvää sivua vielä edessä!

   Poista
 3. Olisin voinut aloittaa oman postaukseni tismalleen samoin sanoin: minullekin Havasteesta on tullut luottokirjailija, ihastuin sarjan edelliseen osaan ja hämmästyin kirjakaupassa, kun huomasin, että uusin osa oli ilmestynyt :D Juuri Havaste tutustutti minut historiallisiin romaaneihin, joten minusta nämä sopivat myös niille, jotka haluavat antaa genrelle ensimmäisen tai uuden mahdollisuuden. Minäkin odotan innolla seuraavaa osaa, ja kyllä, kirjan kansi on hyvin, hyvin kaunis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukavaa, että olet innostunut historiallisista romaaneista Havasteen myötä! Tässäpä siis loistava vinkki niillekin, jotka eivät ole genren suurkuluttajia!

   Poista
 4. Ja amen, ei mitään lisättävää. Jos ei nainen tästä kiinnostu, niin en tiedä mistä. On romantiikkaa, bisnestä, lapsentekoa ja -tekemättömyyttä, historiaa ja naisen asemaa, uskontoa ja mystiikkaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti