Satuhetki: Maria Kuutin Anna ja Elvis kylpylässä


Maria Kuutti voitti viime vuonna Kariston Perhe on paras -kirjoituskilpailun, jossa etsittiin alakouluikäisille soveltuvia, arkielämän sijoittuvia tarinoita. Anna ja Elvis kylpylässä kertoo Annasta, jonka perheeseen kuuluvat äiti, isä, isoveli-Ilari ja pikkuveli Veikko. Myös mummo poikaystävineen kuuluu kiinteään kalustoon.

Annan perhe suunnittelee matkaa Italiaan, mutta lähdön kynnyksellä huomataan matkakassan huvenneen yllättävästi. Sinänsä aika iso, monta lapsiperhettä koskettava asia, joka käsitellään kirjassa mielestäni mukavasti, lukijoiden ikään sopivalla tavalla. Koska rahat eivät riitä Italiaan, matkakohde muuttuukin Imatran kylpyläksi. Kohteessa on vähemmän glamouria, eikä matkaanlähtökään suju aivan kommelluksitta, mutta lopulta loma muuttuu hyvin merkitykselliseksi, kun Anna saa matkalta uuden ystävän, Elviksen.

Kylpyläreissulta ei puutu metkoja tilanteita ja kömmähdyksiä. Huumorin takana sivutaan kuitenkin myös niitä vakavampia asioita, kuten vanhempien väsymystä pienen vauvan kanssa ja Annan kaveriongelmia. Kirjan ikäsuositus on 7- vuotiaista ylöspäin ja mielestäni kirjan ja lukujen pituus sekä kerrontatapa sopivat ikäryhmälle hyvin. Lapselle jää tilaa käsitellä omia tunteitaan ja kokemuksiaan tekstin kautta.

Oma testiryhmäni oli ikäsuositusta nuorempi, mutta hyvin upposi kirja silti iltasatuna. Perheloma kylpylässä, yhdessä mummon kanssa oli sopivan tuttu, mutta toisaalta kutkuttava viitekehys. Erityiskiitos kuuluu myös kuvittajille: Katri Kirkkopellolle (tuttu mm. Molli-kirjasta!) ja Ilmari Kettuselle. Lapset nauroivat piirustuksille paikoin kippurassa.

5,5-vuotias herra Syksy kiipesi juuri syliini ja kysyi mitä teen Anna ja Elvis -kirjalla. Kun kerroin kirjoittavani, millainen kirja mielestäni oli, tuli lapselta luonnehdinta kuin apteekin hyllyltä: Hauska ja hyvä.

Ihan pian 4-vuotias neiti Kevät taas kysyi, milloin voidaan lukea sarjan seuraava osa, uunituore Anna ja Elvis mummolassa. Ihan pian.

Maria Kuutti: Anna ja Elvis kylpylässä
Karisto 2014
111s.
Kuvitus Katri Kirkkopelto ja Ilmari Kettunen

Kommentit

 1. Tämä vaikuttaa hienolta kirjalta ja kiva, että lapsetkin tykkäävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sekä äiti että lapset tykkäävät! :)

   Poista
 2. Juuri tuon parempaa luonnehdintaa ei lastenkirja voisi (melkein)kohderyhmälttän saada: hauska ja hyvä. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti