Me Rosvolat -elokuva vie karkumatkalle seikkailuun

Kulta-Pete (Jussi Vatanen) ja Hurja-Kaarlo ( Kari Väänänen) tarjoilevat Viljalle (Sirkku Ullgren)  rosvoaamiaista. Hilda (Lotta Lehtikari) ja Hele (Ilona Huhta) seuraavat taustalla. Kuva Tuukka Pekkarinen.

Nyt tiedetään mihin rahaa tarvitaan. Se jähmettää ihmiset tarpeen vaatiessa.

Näin sanailee Kari Väänäsen esittämä Hurja-Kaarlo uudessa Me Rosvolat -elokuvassa. Aivan kuten Siri Kolun alkuperäisessä kirjasarjassa, on elokuvankin keskeisimpiä teemoja ystävyys, toveruus ja kaikesta PUPOsta (puoliporvarillisuus) vapaa seikkailu. Hurja-Kaarlon sanat paljastavat kuitenkin, että kysymys on paljosta muustakin. Rahan lisäksi moni muukin asia jähmettää meitä, olipa kyse sitten töistä, koulusta tai viulunsoitosta tavan vuoksi. Se, mikä todellisuudessa on tärkeää, unohtuu helposti ja halaukset jäävät antamatta.

Me Rosvolat -elokuva tarjosi juuri niitä tunteita, joita koin luettuani ensimmäisen Rosvola-kirjan. Kun Rosvolan maantierosvoperhe ryöstää Viljan ja repäisee hänet totutuista ja tylsistä kuvioista jännittävän erilaiseen rosvomaailmaan, tunnen kirmaavani kesäiseen seikkailuun Viljan mukana. Kukapa meistä ei joskus haluaisi antaa tukan takkuuntua, nukkua järven rannalla teltassa, uida, paahtaa vaahtokarkkeja ja nautiskella hillitömistä rosvoaamiaisista ja irtokarkkipusseista ystävien kanssa?

Elokuvan on ohjannut Marjut Komulainen, joka vastaa myös käsikirjoituksesta yhdessä Melli Maikkulan kanssa. Vaikka elokuvassa on joitakin eroavaisuuksia kirjaan verrattuna, noudattaa käsikirjoitus kuitenkin kirjasarjan henkeä vankasti. Näyttelijäsuoritukset ovat järjestään onnistuneita. Väänänen Hurja-Kaarlona on juuri niin sympaattisen hurjasti hukassa kuin Kolun riemastuttava henkilöhahmo, Lotta Lehtikari Hilda Rosvolana puolestaan henkii yhtä aikaa hurjuutta ja seesteisyyttä kiinnostavalla tavalla. Jussi Vatasen Kulta-Pete eroaa hahmona ehkä eniten omista mielikuvistani, mutta ei välttämättä huonolla tavalla. Ostaisinko tuolta mieheltä käytetyn auton? Todennäköisesti ostaisin, vaikka tietäisin tulevani huijatuksi! Todellisia tähtiä ovat kuitenkin elokuvan lapsinäyttelijät. Jokainen heistä on kameran edessä luonnollinen ja konstailematon. 

Sirkku Ullgren, Kari Väänänen, Ilona Huhta ja Mio Määttä muistelivat hurjaa rosvokesäänsä tänään Kuopion Scalassa.
                             

Kuopion lehdistonäytöksessä paikalla olivat Vilja Vainistoa näyttelevä Sirkku Ullgren, Hele Rosvolan roolin tehnyt Ilona Huhta sekä Kalle Rosvolana ihastuttanut Mio Määttä. Nuoret näyttelijät kertoivat, että Me Rosvolat -sarja oli tuttu kaikille jo ennen elokuvaa. Ilona Huhta paljasti, että näytteleminen elokuvassa oli hänelle toteutunut unelma. Alun perin hän haaveili Viljan roolista, mutta nyt jälkikäteen hän oli tyytyväinen osaansa piinkovana Helenä. Sirkku Ullgren kertoi myös haaveilleensa Viljan roolista, mutta ei olisi uskonut saavansa sitä. Myös Mio Määttä sanoi nauttineensa osastaan Kallena. Syytä tyytyväisyyteen onkin, sillä lapsirooleihin koekuvattiin kaikkiaan 600 lasta! Elokuvan perusteella voi todeta, että kovan seulan läpikäyminen on kannattanut.

Kari Väänänen kertoi Hurja-Kaarlon olleen hauska, mutta myös fyysisesti raskas rooli. Kuvausten aikana nautittiin helteistä, joka purkautui ukkosiksi asti. Olipa salama iskenyt kerran lähelle työryhmääkin. Siinä missä lapset nauttivat vilvoittavista järvivesistä, tyytyi Hurja-Kaarlo ottamaan aurinkoa rannalla. Hurja-Kaarlon lettiperuukki päässä kuulemma tarkeni varsin hyvin.

Erityiskiitokset tuleekin esittää pukusuunnittelijoille, lavastajille ja maskeeraajille, jotka ovat loihtineet rosvomaailman rosvoautoineen (nyt vasta ymmärsin, mitä ovat heittokahvat), hirtettyine barbeineen ja Rosvolympialaisineen eläväksi. Leffan visuaalista komeutta korostavat myös upeat maisemat, jotka saivat ikävöimään kesää.

Me Rosvolat saa virallisen ensi-iltansa 27.3. Tätä kesäistä road tripiä tohtii suositella niin lapsille kuin aikuisillekin.

Me Rosvolat -kirjat Amman lukuhetkessä:

Kommentit

 1. Vihdoin! Heittokahvat! Jes!

  Eli kiinnostuksella odotellaan leffaa täälläkin suunnalla, ihana kuulla että toteutus on onnistunut! Meillä luetaan juuri Vaakunaväijyä. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä on pakko nähdä! Äiti luki minulle ja siskolleni ainakin tuon ekan kirjan ääneen, olisinko ollut 11-vuotias? Olen nyt kyllä todella kiinnostunut tästä leffasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivalta! Minä yritin viime kesänä lukea ääneen juuri ekaa kirjaa meidän lapsille, mutta eivät vielä jaksaneet keskittyä. Muutaman vuoden päästä sitten!

   Poista

Lähetä kommentti