Toukokuun luetut ja blogitehokkuuspohdintaa


Jo joutui armas aika! Alkukesä on niin kaunista ja aisteja hivelevää aikaa, ettei tähän varmasti kyllästy ikinä. Vielä en pääse itse kirmaamaan kesälaitumille, mutta mielessä loma alkaa jo häilähdellä lupaavasti. Toukokuuhun on mahtunut monenlaista ja vaikka blogi ei ole ollut kovin aktiivinen, niin aktiivinen bloggaaja sen sijaan olen ollut muilla tavoilla. Olenhan osallistunut kirjablogitapaamisiin peräti kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa! Olen siis ollut liikekannalla, pistäkääpäs paremmaksi :) Kiitokset vielä jälkikäteen kaikille mukavista juttutuokioista, toivottavasti näemme pian uudelleen!

Aika kiva juttu oli sekin, kun minua pyydettiin Radio Suomen Ajantasaan kertomaan bloggauksesta. Haastattelu oli oikein mukava kokemus ja ohjelma mielenkiintoinen. Jännä, kuinka iso juttu vlogit ovat tällä hetkellä! Ja minä kun olen kuvitellut olevani tosi ajan hermolla, mutta taidan olla ihan kalkkis kun tällä lailla kirjoitan ajatuksiani internetin ihmemaailmaan ;) Joskus olisi kyllä kiva kokeilla vloggausta, mutta taidan jättää tuonnemmaksi. Uusien kokeilujen sijasta olen luottanut vanhaan ja klassiseen, eli Käytännön blogifilosofia -keskusteluun. Ja aika huima keskusteluhan siitä tulikin. Todistetuksi taisi tulla sekin, että blogeissakin on edelleen vuorovaikutusta.

Lukurintamalla olen ollut hidas. Bloggasin viidestä kirjasta, joista yhtä olen kuunnellut viimeiset neljä kuukautta äänikirjana. Tuo yksi on siis Jonas Jonassonin Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. 

Taannoisen Terttu Autereen tuotantoon tutustumisen myötä aloitin hänen historiallisen kirjasarjansa lukemisen. Ensimmäinen osa on nimeltään Kirjepostia.

Laura Lähteenmäen Ikkunat yöhön oli hyvä lukukokemus, mutta näin kuukautta myöhemmin en enää oikein tavoita kirjaa mielessäni.

Johtuu ehkä siitä, että Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen on täyttänyt puolet kuukaudesta ja ajatukset melkein kokonaan. Minna Canthista kertovalle elämäkerralle soisin menestystä Tieto-Finlandia -karkeloissa.

Siinäpä toukokuun luetut olivatkin. Ja siitä päästään siihen, mitä olen viime viikkoina tuumaillut. Minulle on nimittäin kuluneen kuukauden aikana sanottu lukemattomia kertoja: "Olet sinä kyllä tehokas." Tämä lause on siis seurannut minua sen verran tiiviisti, että asia alkoi jo häiritsevästi mietityttämään. En tunne itseäni kovinkaan tehokkaaksi. Lasten kanssa haluaisin ehtiä olla enemmän, eikä huushollikaan ole ollut aivan paraatikunnossa. Töiden jälkeen olen ollut liian usein niin väsynyt, etten ole jaksanut tehdä oikein mitään. En siis tunne itseäni tehokkaaksi, ennemminkin väsyneeksi.

Asiaa piti tutkia: vertasin tämän vuoden luettujen kirjojen listaa viime vuoden vastaavaan ja huomasin, että huhtikuun loppuun mennessä olin lukenut täsmälleen yhtä monta kirjaa kuin vuosi sitten samaan aikaan. Pienenä erotuksena mainittakoon, että olin vuosi sitten vielä hoitovapaalla, joskin työskentelin osa-aikaisesti. Tänä vuonnahan olen työskennellyt kokopäiväisesti uudessa työssä ja kirjoittanut Linnasta humisevalle harjulle -kirjan yhdessä Katjan kanssa. Perhe ja koti on edelleen olemassa ja kun vielä elämässä muutenkin on ollut odottamattomia ja voimavaroja vieviä tapahtumia, voinee ihan luvan kanssa sanoa, että KYLLÄ, olen ollut ihan pirun tehokas tänä talvena. Ja se vaatii veronsa.

Siispä ajattelin vähän downshiftata. Bloggaamista en aio jättää, sillä enhän olisi pitänyt vanhaa päivitystahtia yllä, ellen niin paljon tästä touhusta pitäisi. Mutta hiljennän vähän tahtia. 3-5 kirjaa kuukaudessa on ihan hyvä määrä, eikö niin? Jos iskee lukuflow ja tulee esiteltyä useampi, en estele. Mutta en myöskään lue hampaat irvessä, jos mieli vetää ihan muihin harrastuksiin. Otan siis vähän rauhallisemmin. Luen vähemmän ja ennen kaikkea rauhallisemmin. Ehkäpä viilaan blogitekstejänikin paremmiksi?Joten ihanaa viikonloppua ja alkavaa kesää, ystävät! Amma laskee aurinkolasit nenälle ja on tosi cool, smooth, relax ja mitä muita näitä nyt onkaan. Lueskelen ja makustelen. Mietiskelen. Ja raportoin sitten teille. Katsotaan, mitä syntyy. Sen verran voin luvata, että itselleni hyvin mieleinen kirja on esittelyssä ensimmäisenä sitten kesäkuun puolella.

Amma

Kommentit

 1. Hyvää ja rentouttavaa kesää! Rauhallinen lukeminen kuulostaa hyvältä idealta. Sen kun itse taitaisi, sillä minusta tuntuu, ettei minulta onnistuisi. Joskus tietysti luen pakon edessä vähemmän, mutta ihan tietoisesti en pystyisi päättämään lukemani rauhallisemmin. Olen tällainen ahmatti, mikä välillä aiheuttaa bloggaamisstressiä, koska bloggaamistahtini ei oikein pysy lukutahtini perässä.

  VastaaPoista
 2. Oli kiva tavata täällä Tampereella! Tahtisi tuntui kieltämättä tehokkaalta, mutta lukeminen ja kirjoittaminenkin toimivat myös rentouttajina. Joskus on hirmuinen tarve päästä edes viideksi minuutiksi lukemaan, se rauhoittaa kummasti.

  Hyvää kesää, Amma! Tekstejäsi on aina ilo lukea!

  VastaaPoista
 3. Olen hieman ajatellut viime aikoina samoin. Elämä tunkee välillä blogin ja minun väliin, ja bloggaamisesta on poikinut monenlaista oheispuuhaa. Jotta en menettäisi intoani, voisin pitää hieman matalampaa profiilia blogissa, ehkä. Paksujen kirjojen kuukausi heinäkuussa voisi olla sellainen. Lukisin 2-3 kirjaa, ja sillä hyvä. Katsotaan, miten onnistuu. Mukavaa ja rentoa kesää Sinulle!

  VastaaPoista
 4. Tyydytään tähän.;) Minusta tuo 3- 5 kirjaa kuukaudessa on hyvä määrä, ja lukemisessa kuten kirjoittamisessakin on hyväksi, jos tekee sen leppoisasti.
  Itse olen huhti-toukokuussa blogannnut vain noin puolesta lukemistani kirjoista; minulle tuntuu sopivan tämä.

  Hyvää lomailua, Amma! Meikkimainosta lainaten:"You are worth it!".

  VastaaPoista
 5. Kyllä välillä täytyy vähän rentoutuakin, sanon minä! Eikä se määrä vaan se laatu, oli kyse sitten blogitekstien määrästä, lukutahdista tai jostain ihan muusta. (Oma blogaustahtinihan on juuri tuota 3-5 kirjaa kuukaudessa, joten näin sanoessani on ehkä hivenen omaa nautakarjaa siellä ojanpohjalla... :D)

  Mainiota kesää!

  VastaaPoista
 6. Mietin juuri tänään kuin tein kesän lukusuunnitelmaa (joka on ihan leikkisä juttu, jota en itsekään ota vakavasti) sitä, että jos luen pari paksumpaa kirjaa, niin luettujen kirjojen kokonaismäärä jää pienemmäksi. Haloo minä, mitä väliä sillä on, kuinka monta kirjaa ehtii lukea. Ihmeellisiä "pakkomielteitä" ihmisellä.

  Eli tuon edellisen kappaleen myötä toivotan hyvää kesää ja lukemisia ihan sen mukaisesti kuin hyvältä tuntuu ja maistuu.

  VastaaPoista
 7. Rentoa, kirjavaa ja aurinkoista kesää <3 Lukutahtisi kuulostaa oikein sopivalta :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille yhteisesti kivoista kommenteistanne! Opettelen täällä uutta rentoa bloggaamista, eli julkaisin seuraavan bloggauksen :) Täytyy siis vielä vähän opetella!

  Ihanaa kesää teille kaikille <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti