Luettu tammikuu ja vastauksia kysymyksiin
Vähän ajattelin ja toivoin, että olisin saanut ainakin yhden kirjan teille esittelyyn vielä tämän kuun puolella, mutta ei auta. Ilmiö nimeltä elämä ehkäisee lukemistani tällä hetkellä melko tehokkaasti. Myös kaksi sellaista kirjaa, jotka LUPASIN lukea tässä kuussa ovat vielä lukematta. Sen sijaan muutama ylläri on tullut luettua listan ulkopuolelta. Onneksi lukeminen on vain harrastus ja elämää on tammikuun jälkeenkin. Aion lukea helmikuussa nuo kaksi ehdottoman välttämätöntä ja sitten jotakin muuta. Huomasin Blogistanian kirjaääniä jakaessani lukeneeni koko loppuvuonna kammottavan vähän käännöskirjallisuutta. Tämän tappion aion korjata vielä talven aikana, varsinkin, kun postiluukusta on tipahdellut melko kiinnostavia uutuuksia.
Mutta pakollisten selittelyjen jälkeen: mitä olen saanut tässä kuussa aikaiseksi? Ensiksikin osallistuin Savonia-palkintojen jakotilaisuuteen, jossa palkinnon pokkasi Antti Heikkinen. Palkintosateeseen tämä kuukausi myös päättyi, kun bloggarit äänestivät viime vuoden parhaista kirjoista. Omat valintani löytyvät täältä ja lopulliset voittajat täältä.
Lukurintamalla vuosi alkoi asiaproosalla. Ilotulitteiden räjähdellessä luin kynsiä pureskellen järkyttävää Blaine Hardenin Leiri 14. Pako Pohjois-Koreasta -teosta. Onneksi Tatu Kokon Heinäkuun päivä tarjosi hermolepoa. Joskin on todettava, että Kokon historiallinen romaani kolahti sen verran voimakkaasti, etten usko sen aivan heti mielestä häipyvän. Ehdin myös dekkarimaailmaan lukemalla Piia Kaikkosen Rakkaat lapset.
Äänikirjarintamalla oltiin klassikon (voi kai näin sanoa??) äärellä, kun kuuntelin Arto Paasilinnan ihanan Jäniksen vuoden. Klassikko oli käsittelyssä myös kuukauden Satuhetkessä, jossa ruodin omaa ja lasteni sivistymättömyyttä Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssiä parissa. Luin myös pitkästä aikaa nuortenkirjallisuutta ja Jyri Paretskoin Shell's Angles olikin ehdottomasti yksi kuukauden raikkaimpia lukukokemuksia.
Tammikuun aikana blogeissa kiersi myös kysymyshaaste. Vastasin siihen Mustikkakummun Annan (kiitos vielä!) haastamana jo kertaalleen täällä, mutta saankin tehdä sen vielä toistamiseen, sillä ihana Paulakin muisti kysymyksillä. Kiitos!
1. Miksi luet?
Paula tykittää heti pahoilla! Lukeminen on minulle luontaista toimintaa, jota ei tarvitse perustella sen kummemmin kuin syömistä tai nukkumistakaan. Kai syyt ovat pohjimmiltaan sekoitus uuden oppimisen ja eskapismin halua, halua kokea erilaisia elämiä.
2. (Ellet vastannut jo edellä, niin kerro vielä, että) Mitä odotat, kun aloitat uuden kirjan?
Toivon saavani jonkin uuden ajatuksen, idean, elämyksen, välähdyksen. Jos kirja ei tarjoa mitään uutta, se jää väistämättä latteaksi kokemukseksi, vaikka taidokas olisikin.
3. Mitä muuta kirjallista harrastat (esim. bookcrossing, kirjoittaminen...)?
Harrastan kirjoittamista ja teen sitä osin työksenikin. Olen myös pikku hiljaa ajautunut mukaan kirjalliseen kulttuurielämään, kuten esimerkiksi Kirjakantti-tohinoihin.
4. Onko kirjoja, joista et kirjoita blogiin? Miksi?
Työhön liittyvistä kirjoista yleensä en. Tosin poikkeuksiakin on.
5. Onko jokin sitaatti jostain kirjasta jäänyt elämään ajatuksiisi? Mikä?
Olen yleisesti ottaen huono sitaattien kanssa. Muistan paremmin ajatuksen, lauseen herättämän tunteen tai mielleyhtymän. Pikku naisista, jonka luin parikymmentä vuotta sitten, on jäänyt mieleen: Älä anna auringon laskea vihasi ylle. Tosin sekin taitaa olla alunperin Raamatusta :)
6. Miltä näyttää vuotesi 2014?
En osaa sanoa. Olen osin tarkoituksella, osin vahingossa lukenut vähemmän kirjakatalogeja kuin parina aiempana vuotena. En siis oikein ole perillä siitä, mitä ilmestyy, milloin ja keneltä. Luulen, että menen tänä vuonna enemmän mututuntumalla ja hetken mielijohteesta.
7. Mitä ihanaa olet kuullut sanottavan itsestäsi?
Lapsilta saa niin paljon rakkaudentäyteistä palautetta, että sen suhteen olen hemmoteltu. Erityisen kivalta tuntuu sekin, jos töissä saa asiakkaalta kiitollista palautetta.
8. Jos mitään rajoitteita (kuten raha tms.) ei olisi, millaisen illan haluaisit viettää parhaiden ystäviesi kanssa?
Ehkä ilta Lontoossa tai New Yorkissa? Vähän kulttuuria, todella hyvää ruokaa, paljon aikaa, puhetta ja naurua?
9. Linkitä yksi biisi, joka on jollakin tavalla koskettanut sinua. Jos haluat, voit selittää, miksi kappale on sinulle tärkeä.
Sarah Dawn Finer: Kärleksvisan
För att jag älskar dig, så som du är
och jag vill ge dig allting jag har.
Låt mig få bära dig när du är svag,
för du betyder allting för mig.
Var inte rädd, jag går bredvid dig.
och jag vill ge dig allting jag har.
Låt mig få bära dig när du är svag,
för du betyder allting för mig.
Var inte rädd, jag går bredvid dig.
Ei kai tarvitse enempää perusteluja?
10. Lempireseptisi?
Alkuvuoden hitti on ehdottomasti Nigella Lawsonin ohjelmasta bongaamamme Marenkijäätelökakku, joka on niin hyvää, etteivät sanat riitä kertomaan. Ohje löytyy Polunpään pitojen puolelta!
Minä poden jatkuvasti huonoa omaatuntoa siitä, miten vähän luen käännöskirjallisuutta. Nyt yritän tietoisesti korjata asiaa.
VastaaPoistaTuo jälkiruokaresepti vaikuttaa sellaiselta, että sitä on pakko kokeilla. Kiitos siitä!
Ihanaa, että ennätti vastailemaan, Amma! Resepti todella on edelleen kokeilemisen arvoinen, ja kiitän siitä tässä uudestaan! Biisivalintasi on upea, minulle tuntematon, mutta lainaamasi katkelma saa liikuttumaan.
VastaaPoistaTsemppiä siihen elämään, joka nyt vie! Ehkä sen pitää antaa välillä viedäkin :).