Blogistanian Finlandia-, Globalia-, Kuopus-, ja Tieto-äänestys: viime vuoden parhaat kirjat Amman lukuhetkessä

On taas se aika vuodesta. Tässä on jo useampi viikko pohdiskeltu, selailtu viime vuonna kirjoitettuja postauksia, palattu menneisiin lukufiiliksiin. Pähkäilty. Arvostaako enemmän henkilökohtaista koskettavuutta vai objektiviisesti kirjan taidokkuutta? Hyviä ehdokkaita oli paljon. Mutta loppujen lopuksi lista syntyi varsin helposti. Kuten lukioaikainen äidinkielenopettajani perusteli E:n ja L:n ylioppilaisaineiden eroa: toista lukiessa kuuluu *klik*. Samaa metodia käyttäen olen nämäkin äänet jakanut. Omat ääneni kaikissa neljässä kategoriassa löytyvät alhaalta linkkeineen. Aivan erityisen iloinen olen siitä, että äänestämme tänä vuonna ensimmäistä kertaa parhaasta tietokirjasta. Luulen, että tämä on jo menneenä vuonna innostanut bloggaajia entistä enemmän tietokirjallisuuden pariin, toivottavasti trendi jatkuu tänä vuonna kaikkien kirjallisuuden ystävien joukossa.

FINLANDIA

3 PISTETTÄ: Antti Heikkinen: Pihkatappi (Siltala)
Kyllä, hyvä ol Pihkatappi ja tämä kirja se kannattaa lukkee, vaekka ei mittään muuta ennee elläessään lukis.

2 PISTETTÄ: Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Gummerus)
Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on harvinaislaatuinen kirja. Se kertoo rankoista, ahdistavista aiheista, mutta on toisaalta täynnä toivoa ja rakkautta.

1 PISTE: Pekka Hiltunen: Iso (WSOY)
Lihavuuden ja laihduttamishysterian lisäksi kirja käsittelee muitakin tärkeitä aiheita. Yksi keskeinen teema on yksinäisyys ja syrjäytyminen.GLOBALIA

3 PISTETTÄ: Stephen King: 22.11.63 (Tammi)
22.11.63 on kiehtova yhdistelmä aikamatkailua ja vanhaa kulta-aikojen tunnelmaa.

2 PISTETTÄ: Mikael Niemi: Veden viemää (Like)
Mikael Niemi on kirjoittaessaan kuin luonnonvoima. Hän vie lukijan vastustamattomasti mukanaan ja lukijan tehtäväksi jää ainoastaan päättää räpiköikö mennessään vai nauttiiko menosta.

1 PISTE: Robert Galbraith: Käen kutsu (Otava)
 Rowling näkyy osaavan kirjoittaa melkeinpä mitä vain ja millä nimellä tahansa. KUOPUS

3 PISTETTÄ: Katri Kirkkopelto: Molli (Lasten Keskus)
Kirkkopellon kuvitus on upeaa. Sitä on myös käytetty kekseliäästi ja asemoitu erilaisten tekstien ja fonttien kanssa vaihtelevasti. Ja värit leimuavat syksyisen vahvoina ja syvinä.

2 PISTETTÄ: Jyri Paretskoi: Shell's Angles (Karisto)
Shell's Angles on hyväntuulinen ja lämminhenkinen nuortenkirja. Mikä parasta, se on ihan oikeasti hauska, myös näin aikuisen lukijan mielestä.

1 PISTE: Tuula Korolainen, Virpi Talvitie: Kissa kissa kissa (Lasten Keskus)
Kissa kissa kissa huokuu kissan sielunelämän syvää tuntemusta.TIETO

3 PISTETTÄ: Peter von Bagh: Chaplin (Like)
von Baghin teos on omakohtainen ja jopa välillä varsin henkilökohtainen katsaus Chaplinin elokuvatuotantoon elokuva-asiantuntijan silmin tarkasteltuna. 

2 PISTETTÄ: Teemu Keskisarja: Viipuri 1918 (Siltala)
Viipuri 1918 on tuhti tietopaketti yhden sisällissodan keskeisimmän ja tulenarimman taistelupaikan tapahtumista. Ennen kaikkea kirja on kuitenkin psykologinen katsaus sodan sisimpään.

1 PISTE: Anu Silfverberg: Äitikortti (Teos)
Äitikortti käsittelee paljon muutakin kuin äitiyttä. Ehkä siksi, että äitiys vaikuttaa niin moneen asiaan, ehkä ihan jokaiseen, jollakin tapaa. 


Kommentit

 1. Äänestin tänä vuonna ensimmäisen kerran ja nyt kierrän näitä listoja katsomassa ihan jännityksen vallassa. Hassua, miten erilaisia kaikki listat ovat tähän mennessä olleet! Ja miten erilaiset kirjat ovat jääneen kenenkin mieleen.

  (Veden viemää oli minulla muuten yksi viime vuoden heikoimmista. Näin eri lailla me kirjoja luemme!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten listojen tutkiminen on kyllä ehdottomasti tämän äänestyksen suola! Paljon hyviä vinkkejä ja sitten niitä yllätyksiä, että mitä ihmettä tuo ja tuo kirja listalla tekevät ;)
   Veden viemää taitaa olla sellainen kirja, joka jakaa mielipiteitä voimakkaasti: siitä joko tykätään tosi paljon tai sitten ei yhtään.

   Poista
 2. Jätin tänä vuonna ensimmäistä kertaa äänestämättä, koska en ehtinyt keskittyä listojen miettimiseen tarpeeksi. Mutta on todella kiinnostava katsoa muiden listoja ja poimia lukuvinkkejä. Veden viemää kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, toisten listojen tutkiminen on mielenkiintoista. Lue ihmeessä Veden viemää, olisi kiinnostavaa kuulla, mitä tykkäisit (kts. Katrin ja minun kommentit ylhäällä)!

   Poista
  2. Äitini piti todella paljon Veden viemää -kirjasta, luki sen juuri. Se on siis meillä kotona, mutta toki melko kaukana tästä vinkkelistä katsottuna (1000km), mutta luen kyllä!

   Poista
 3. Jee! Iloinen ylläri, että juuri sinä äänestit Kingiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä vähän yllätys se oli minulle itsellenikin ;)

   Poista
 4. Pihkatappi, Taivaslaulu ja Veden viemää minunkin ehdokkaina. Huomisia tuloksia jännittäen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää huomenna nähdä, miten käy. Taivaslaulu tuntuu ainakin olevan ihan kärkitohinoissa ja Pihkatappikin on napsinut ääniä sieltä täältä.

   Poista
 5. Taivaslaulu <3 Veden viemää kiinnostaa kovasti, samoin Mollin aion lukea, enkä vähiten teidän bloggaaja- ja äitikollegoiden suosituksesta :)

  VastaaPoista
 6. Taivaslaulu <3!
  Pihkatapin haluan lukea.

  VastaaPoista
 7. Ooh, mahtavuutta, Kingille globaliaa! Itsehän jään/jäin taas ulkopuolelle näistä hommeleista, kun ei ole tietoa äänestyksestä - vissiin facebookissa tapahtuu, ja kun en siellä ole, niin olen ihan öö:nä välillä =D - mutta eipäs se mitään. En olisi muutenkaan saanut kuin tuon Globalia-listan aikaiseksi. Olisinko siihenkään kaikkia ehdokkaita. Ja olisiko JFK kirja edes ollut minun listallani, hmm, en tiedä, ei ole minun favoritteja Kingiltä. =D

  VastaaPoista
 8. Pihkatapin lainasin juuri äsken kirjastoautosta! Kiitos innostuksesta kuuluu ennen kaikkea loistavalle bloggauksellesi! :) Taivaslaulu oli minunkin listallani. Mutta kaikki nuo hyviltä kuulostavat lastenkirjat ovat lukematta.

  VastaaPoista
 9. Hauska kiertää katselemassa näitä listoja. Taivaslaulu ja Pihkatappi taitavat nousta korkealle. Taivaslaulua odotan kiltisti kirjastosta (jos loppuun saakka jaksan, olen jonossa päälle kahdensadan...) mutta Pihkatappiin olen kiinnittänyt huomiota vasta nyt, nähtyäni sen niin monen bloggaajan listaamana. PItääpä tutustua :)

  VastaaPoista
 10. Jotenkin aavistin, että Pihkatappi olisi listallasi! Olisi ollut ainakin kärjen tuntumassa minullakin, jos olisin ehtinyt ajoissa siitä kirjoittamaan; mainio esikoinen.

  VastaaPoista
 11. Höh, miten minulla on jäänyt kommentoimatta tänne... Ajattelin vain käydä hihkaisemassa, että ihanaa kun King löytyi listaltasi :) Minulla kyseinen tiiliskivi on vielä lukematta, hyllystä se toki löytyy.

  Taivaslaulu oli upea!

  VastaaPoista
 12. Tuo Rowlingin aka Galbraithin kirja odottaa hyllyssä. Se oli itse asiassa yksi kirjoista, joista mietin, pitäisikö ne yrittää lukea ennen Blogistanian äänestyksiä. En saanut aikaiseksi, mutta uskoisin, että kirjasta pidän. Pidin The Casual Vacancystakin, vaikka se jakoikin lukijoiden mielipiteitä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti