Tuomas Kyrö:Miniä


Tuomas Kyrön Miniää myytiin vain yhden päivän ajan Kirjan ja ruusun päivänä huhtikuussa. Kyrö-fanina olen malttanut säästellä kirjaa tänne asti, mutta nyt kaipasin muutaman pitkän luku-urakan jälkeen jotain nopeasti luettavaa.

Molemmissa Mielensäpahoittaja -kirjoissa on silloin tällöin vilahtanut Miniä, tuo halailemaan tuppautuva kaupunkilais- ja naisihminen. Tässä kirjassa puheenvuoron saa Miniä itse. Mitä tapahtuu kun rauhallinen vapaa viikonloppu valkoviinilasillisen ja sisustuslehden kanssa vaihtuu kasikymppisen appiukon vahtimiseksi?

Miniässä Kyrö jatkaa tutulla ja hauskalla tyylillään ja useampaankin otteeseen suupieleni kääntyivät lukiessa virneeseen. Kirja sai myös mietteliääksi, sillä se kuvasti varsin hyvin itsellekin tuttua kahden täysin erilaisen kulttuurin yhteentörmäystä. Jos isältäni kysyttäisiin, hän näkisi minut varmaan Miniän kaltaisena. Isolla piäkirkolla asuvat ystävät pitänevät minua luultavasti enemmän maalaisena. Itsekin tunnen samaistuvani enemmän Mielensäpahoittajaan kuin Miniään, vaikka meitäkin erottaa "puoli vuosisataa ja elämänkatsomus".

Ehkä kaikista parhaiten sopisin Mielensäpahoittajan pojan eli siis Miniän aviomiehen rooliin. Aviomies kun Miniän mielestä häilyy jossakin 1950-luvun ja 2010-luvun, kaupunkilaisuuden ja maalaisuuden, konservativismin ja moderniuden välimaastossa. Ulkopuolisesta se voi vaikuttaa sekopäiseltä kahtiajakoisuudelta, mutta asianosaisella nämä palikat saattavat olla pään sisällä ihan sulassa sovussa.

Arvioni meni ehkä hieman off topic, mutta tarkoitukseni oli havainnollistaa, että kuten Mielensäpahoittajassa ja Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike -kirjassa, tässäkin huumorin taustalla kulkee myös lämmin ja syvällisempi juonne. Jos olet siis pitänyt aiemmista kirjoista, pidät varmasti Miniästäkin!

PS. Kun nyt jäin pohtimaan tätä kaupunkilaisuuden ja maalaisuuden jäytävää ristiriitaa, huomasin lukeneeni muitakin aihepiiriin liittyviä teoksia. Nämä löytyvät kesäkuun ajan oikeasta sivupalkista linkkeinä!

Tuomas Kyrö: Miniä
Kirjakauppaliitto
122s.

Kommentit

 1. Minäkin olen malttanut säästellä Miniää, vaikka aikamoinen Kyrö&Mielensäpahoittaja-fani olenkin :) Ajattelin, josko ihan säästäisin sen lomalukemiseksi, kun tarkoitus olisi suunnata lappiin taas.

  Minä tunnen samaa kahtiajakoa kuin sinäkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä valinta lomalukemistoon! Tosin kirja on niin nopealukuinen, että kannattaa varata muutakin mukaan :)

   Poista
 2. Oh, kunpa saisin tämän jostain käsiini. En ole ehtinyt lukea tosin Mielensäpahoittaja ja ruskeakastikettakaan. Joka tapauksessa uskon, että Kyröä jaksaa vaikka kuinka monta hauskaa kirjallista :)

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut Kyröltä vain Kerjäläinen ja Jänis -teoksen, joten Mielensäpahoittajasta en tiedä, kannattaisi tietää, kovasti kehutaan.

  Minusta appiukko oli varsin symppis. Miniän rooliin en saanut oikein otetta, mukavasti oltiin ristiriita saatu aikaan. Itselleni jos annettaisiin rahatuppoja ja moccamastereita, en niitä autotalliin piilottelisi, eikä huushollissamme ole espressokeitintä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä se moccamaster ja ihan käytössä:) Ja itse asiassa miehelläni on kahvikone, joten kai sitä juppipuolella ollaan, vaikka tosiaan minunkin sympatiani ovat Mielensäpahoittajan puolella! Suosittelen kyllä muitakin kirjoja, ne ovat erinomaisia!

   Poista

Lähetä kommentti