Matti Rönkä: Väärän maan vainaja (äänikirja)


Minun on pitänyt jo pitkään tutustua Matti Röngän kehuttuun tuotantoon, mutta aina se on jäänyt. Samuli Edelmanin tähdittämä Viktor Kärppä-tv-filmatisointikin jäi katsomatta. Kun sitten Elisa Kirja tarjosi Väärän maan vainajaa äänikirjana alennuksessa, päätin tarttua tilaisuuteen. (Muuten, tästä Elisa Kirjasta tulee aina silloin tällöin mainittua. Ajattelin kirjoittaa siitä erikseen postauksen, en siis mainoksena, vaan puhtaasti tietoiskuna. Sellainen siis joskus tulossa, en vain tiedä milloin, tämä toukokuu näyttää niin kiireiseltä, että pyörryttää!).

Olen aiemminkin maininnut, että minua ei häiritse tutustua kirjasarjoihin epäjärjestyksessä, sillä hyviä sarjoja voi lukea sikinsokinkin. Viktor Kärppä- dekkarit kuuluvat tällaisten laatukirjojen joukkoon. Minulta varmasti jäi nyansseja ymmärtämättä, mutta varsin vaivattomasti pystyin solahtamaan sortavalaisen, entisen puna-armeijan erikoismiehen, nykyisen suomalaisen rakennusurakoitsijan ja perheenisän elämään.

Viktor Kärppä liikkuu niin sanotulla harmaalla alueella. Toiselta puolin hän on suhteellisen kunnollinen  yrittäjä, mutta toisaalta hän asioi sulavammin pikkurikollisten ja Venäjän mafian kuin pääkaupunkiseudun Lions clubin kanssa. Tässä tarinassa Kärppä löytää ruumiin, joka sattuu olemaan tuttu tai ainakin vähän niin kuin oman kylän poikia. Kun ruumis katoaa, lupaa Kärppä vainajan äidille tuoda tälle pojan takaisin kotiin. Harmillisesti hänelle tuodaan varsin voimakkaasti joka taholta esille, ettei tähän soppaan kannata lusikkaansa pistää.

En välttämättä kutsuisi tätä kirjaa perinteisessä mielessä dekkariksi. Minusta kirja ei myöskään ollut mitenkään erityisen jännittävä ja siten jännityskirja. Siitä huolimatta viihdyin tarinan parissa pienen alkukohmeuden jälkee erinomaisesti. Se johtuu Röngän herkullisesta kielenkäytöstä. Kirjailija käyttää tarinointitaitoaan niin hyvin, että lukija/kuuntelija viihtyy, vaikkei itse juoni kovin monesta peruspalikasta koostukaan. Myös Kärpän etninen tausta tuo oman karjalaisen viehätyksensä kirjaan.

Äänikirjan luki Jukka-Pekka Palo. Pidin hänestä jo valmiiksi paljon, joten odotukset lukijan suhteen olivat korkealla. Aluksi Palon melkein monotoninen luenta hämmensi, mutta aikaa myöten selvisi, että Kärpän rooli esitettiin tarkoituksella eleettömästi, kun taas poliisi Korhosen kanssa kieli liikkui jo kiitettävän liukkaasti. Ehdoton suosikkini oli Kärpän vaimo Marja, jota esittäessään Palo oli ilmiliekeissä!

Pakko siis sanoa, että tulen varmasti Viktor Kärpän seuraan palaamaan jatkossakin, mutta nimenomaan äänikirjana. Sen verran tiukan kiinnityksen Jukka-Pekka Palo teki roolisuorituksellaan Röngän tarinaan.

Matti Rönkä: Väärän maan vainaja
Gummerus 2011 äänikirja
Lukija Jukka-Pekka Palo
6h 3min

Kommentit

 1. Minulla on Röngän Tappajan näköinen mies yöpöydällä odottamassa vuoroaan, Väärän maan vainaja kuulosta myös ehdottomasti tutustumisen arvoiselta.
  Mielestäni dekkareissa tai jännäreissä ylipäätään rikas kieli on aina sellaista plussaa, että lahjakkaasta sanataitelijasta pakkaa tulla ykis suosikeista, vaikka juonet eivät kaikkein juonikkaimpia olisikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ehdottomasti näin. Niitä kirjoja, joissa kieli on tönkköä, mutta uskomattomia juonenkäänteitä seuraa on myös luettu. Mieluummin näin päin!

   Poista
 2. Kyllä Kärpät menevät alas vaivatta myös painettuina! Olen fani :)

  VastaaPoista
 3. Minä olen lukenut kaikki tähän mennessä ilmestyneet Kärppä-kirjat ja pidän niistä, vaikka ne ovatkin aika samanlaisia. Viktor Kärppä on hyvin valittu päähenkilö. Minusta et menettänyt mitään, kun et katsonut televisiointia.

  VastaaPoista
 4. Viktor Kärppä -kirjoja en ole lukenut, mutta herranjestas se sarja oli loistava. Samuli Edelmann on kyllä niin loistava näyttelijä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti