Sä et tiedä miltä musta tuntuu


Huomio nuoret, nuorten vanhemmat, opettajat ja kaikki murrosikäisten ja nuorten aikuisten kanssa tekemisissä olevat! Wsoy on julkaissut tämän Aino-Kuutamo Uusitorpan toimittaman erinomaisen kirjan, jossa julkisuudesta tutut nuoret aikuiset kertovat nuoruutensa kipupisteistä ja vastoinkäymisistä, sekä siitä, miten he niistä ovat selvinneet.

Mukana ovat mm. Iso H, Axl Smith, Fatbardhe Hetemaj, Dome Karukoski, Olli Herman, Jenni Banerjee jne. Nämä julkisuudenhenkilöt ovat rohkeasti avanneet yksityiselämänsä ja kertoneet todella rankoistakin asioista. Nostan hattua jokaiselle! Esillä on mm. ADHD, masennus, sydänsurut, esiintymisjännitys, koulukiusaaminen ja vanhemman kuoleminen. Kaikki sellaisia asioita, jotka ovat aikuisellekin vaikeita, mutta erityisesti nuoruusiässä saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Jokaisen kertomuksen lopuksi kirjassa on aukeaman kokoinen info-osuus, jossa on tietoa aiheesta sekä mistä apua voi lähteä hakemaan. Tieto-osioissa Uusitorppa on tehnyt tiivistä yhteistyötä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa.

Jokainenhan meistä muistaa, millaista oli olla nuori. Kukaan ei ollut niin lihava, kellään ei ollut yhtä paljon finnejä, kukaan ei voinut olla nolompi kuin minä (paitsi ehkä omat vanhemmat). Kun pienikin moka saattoi tuntua katastrofilta, millaista mahtaa ollakaan, kun eteen tulee ihan oikea vastoinkäyminen?

Kirjan viesti on rohkeutta antava. Kaikesta selviää, tästäkin. Jokainen on hyvä jossakin ja kovalla työllä on mahdollista tulla todella, todella hyväksi siinä jossakin, mistä oikein paljon pitää. Nuorisoidolit kehottavat nuoria olemaan rohkeasti ylpeitä itsestään ja pyörimään vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät pakota mihinkään tyhmään ja hyväksyvät toiset omina itsenään.

Murrosikä menee ohi. Asiat, jotka tuntuvat kaatavan maailman, pienenevät aikaa myöten esteiksi, joiden yli pystyy kipuamaan. Tunteet, jotka tuntuvat tukehduttavan, laimentuvat aikanaan. Mutta odottavan aika tuntuu pitkältä. Ja usein oma vanhempi, sisarus, opettaja, isovanhempi tai kummi ei ole se ihminen, jonka lohdutus tepsii. Siksi on hyvä, että nämä nuorten ihannoimat henkilöt sanovat: Mä tiedän miltä susta tuntuu.

Nuoruuden jälkeenkin on elämää.

Kommentit