Katja Kärki: Eeled


Katja Kärjen esikoisromaani Jumalan huone oli niin hyvä lukukokemus, että halusin ehdottomasti lukea myös kirjailijan uutuusteoksen Eeled.

Toinen romaani mielletään usein haastavaksi kirjoittaa ja kirjoittamisen kivisestä polusta Kärki myös itse kertoo ennakkokappaleen mukana tulleissa saatesanoissaan. Eelediä lukiessa sen tavallaan ymmärtää. Romaanin rakenne on kunniahimoinen ja sen saaminen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi on varmasti ollut työläs tehtävä.

Lukijana huomasin, että kirja ei aluksi imaissut mukaansa yhtä tehokkaasti kuin Jumalan huone aiemmin. Esikoisromaani oli kaikin puolin helposti lähestyttävämpi ja sulavampi. Eeled vaati enemmän ponnistelua niin rakenteensa puolesta kuin myös henkilöhahmoihin tutustuessa. Pitkään minua vaivasi se, etten ymmärtänyt henkilöiden ja tarinalinjojen keskinäisiä suhteita. Eipä kyllä ollut vielä siinä vaiheessa tarkoituskaan.

Luin kirjaa aluksi parin sivun pätkissä iltaisin, enkä oikein meinannut päästä hommasta jyvälle. Jos mahdollista, suosittelen Eeledin lukemista isoina annoksina kerrallaan. Sillä vasta kun minulla oli mahdollisuus upottautua ja humpsahtaa tarinaan pitemmäksi aikaa kerrallaan, pääsin sen maailmaan kunnolla sisälle. 

Ja millainen maailma se olikaan!

Näiden huomioiden jälkeen on nimittäin voimakkaasti painotettava, että Katja Kärki onnistuu toisessa romaanissaan erinomaisesti. Eeled on taitavasti koottu kokonaisuus, vangitseva, vähän kummallinenkin kertomus, jossa eri aikatasot ja unenomaiset jaksot limittyvät toisiinsa.

Aivan kuten esikoisteoksessa, tälläkin kertaa huomio kiinnittyy vahvoihin naisiin. Miehet näyttäytyvät kirjassa heikkoina, sen sijaan naisten sitkeys ja keskinäinen solidaarisuus kannattelee. Naiset synnyttävät uutta elämää, mutta he myös kannattelevat sitä, pitävät pyörät pyörimässä, olosuhteista ja menetyksistä huolimatta.

Kirja vie mukaan Pohjolan mystiseen menneeseen, elämänkiertoon, jota määrittelevät luonnonvoimat ja porotalouden lainalaisuudet. Pimeys ja valo vuorottelevat, elämä talvikylissä on erilaista ja sosiaalisempaa kuin tunturissa. Pimeydestä sukelletaan valoon, kun toisessa tarinalinjassa päädytään Brasiliaan capoeiraa tanssimaan ja lopulta ruotsalaiseen puutaloon, jonka kattoon on piirretty aurinko. Vapaan rakkauden ilmapiirissä elää elämäänsä valtavirrasta poikkeava perhe, sopusointua luonnon ja toistensa kanssa tavoitellen. Mutta kuinka tehdä sovinto itsensä ja menneisyytensä kanssa?

Ihailen tapaa, jolla romaani on rakennettu. Kirjaa ei ole kirjoitettu varmistellen, tutussa ja turvallisessa pysytellen, vaan Kärki on lähtenyt uudenlaisen äärelle. Kaunis kieli, joka yhdistelee arkista elämää ja henkilöiden syvimpiä sisimpiä liikkeitä, on sen sijaan muodostumassa jo tavaramerkiksi. 

Eeled on yksi vahvimmista tänä vuonna lukemistani romaaneista. Teos, jonka vahvan tunnelman uskon saavani palautettua mieleeni sittenkin, kun varsinaiset tapahtumat ovat jo muistista haalenneet.


Katja Kärki: Eeled
Bazar 2021
364s.
Arvostelukappale

Kommentit

 1. Ihanaa että sinäkin pidit tästä! Minulle tämä oli syksyn tapaus, vaikka paljon muutakin hyvää olen lukenut. Minullakin oli ihan sama juttu, että alkuun ei päässyt jyvälle mutta sitten tempautui imuun ihan täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämän kanssa kannattaa tosiaan olla kärsivällinen ja antaa tarinan muotoutua.

   Poista
 2. Tämä tosiaan imaisi jossain kohtaa ihan kunnolla. Vahva teos, vahvoja naisia, erikoinen tunnelma. Hienoa, että toisesta teoksesta tuli vaikeuksien kautta näin hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen romaani on aina vaikea. Mutta luulen, että tässä on maltettu muhitella ja annettu tarinan muotoutua omanlaisekseen.

   Poista
 3. Mulla on ennakkokappale vielä lukupinossa. Sain hyvin kiinni sun fiiliksistä tämän lukemisessa, alun hankaluudet ja sitten se ihana fiilis, kun pääsee tarinan imuun! Lukemaan kannustava arvio 😊

  VastaaPoista
 4. Piti lukaista tuo kirjoituksesi Jumalan huoneestakin ja se alkoi oikeastaan kiinnostaa. Luen aika vähän uskontoon liittyvää kirjallisuutta eli minulle näistä vastaavista ei ole päässyt "ähkyä" kertymään.

  Kärki ja hänen kirjansa ovat minulle aika tuntemattomia. Jumalan huone on mennyt iloisesti kokonaan ohi, mutta tästä Eeledistä olen kuullut jotain - lähinnä nimen. :D Vaikuttaa erikoiselta teokselta ja siis uteloittavalla tavalla. Täytynee lukea jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumalan huone meni minulta tosiaan aluksi ohi, kunnes siskoni käytännössä pakotti lukemaan romaanin - onneksi! Tykkään Kärjen kielestä ja tavasta esittää asioita.

   Poista
 5. Miten en ollut kuullut täsyä aiemmin! Kiitos, kun kirjoitit tästä. Laitoin heti varaukseen :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti