Kuopion kaupunginteatteri: Kaksoiselämää

Lina Patrikainen (vas.) Puntti Valtonen ja Lotta Vaattovaara nähdään Kaksoiselämää-musikaalin pääosissa. Kuva Sami Tirkkonen


Kuopion kaupungiteatteri tuo rockin Minna-näyttämölle. Sähkökitarat ja saksofonit soivat komeasti Suomi-rockin tahtiin.

Juicen tuotantoon perustuva Kaksoiselämää-musikaali on saanut innostuneen vastaanoton, eikä ilman syytä. Anna Elina Lehikoisen johtama taustabändi on kovassa vireessä, eikä mikään taustabändi ollenkaan. Vaikkakin lavasteiden takaa, juuri musiikki nousee päärooliin. Oma osansa musiikin tarttuvuudella on toki myös näyttelijäkaartilla.  Juicen entinen bändikaveri Puntti Valtonen laulaa ja käsittelee kitaraa pätevästi Einarina. Hän on entinen rokkitähti, joka pyörittää huonosti kannattavaa kapakkaa 90-luvun alussa.

Lavalla häikäisevät kuitenkin eniten naiset. Einarin avovaimoa, Mollaa, esittää Lotta Vaattovaara. Ihastuin hänen kirkkaaseen olemukseensa jo Äidinmaassa ja sama pätee tälläkin kertaa. Mikä ääni! Mikä hehku! Myös vamppimaista Maria, Marilyniä esittävä Lina Patrikainen on vaikuttava.

Vaikutus onkin tehtävä musiikin keinoin, sillä itse näytelmä tarjoaa näyttelemistä perin vähän. Osasin toki odottaa juonen olevan ohut lajityyppiin kuuluen, mutta tässä tapauksessa se on suorastaan läpikuultava. On 90-luvun alku, Amerikan rahaa on tarjolla ja yrittäjät hairahtuvat nostamaan halpaa lainaa. Toisaalta tukevasti keski-ikäistynyt Einari on jämähtänyt rokkikukkonuoruuteen ja siitä tietysti saa kärsiä nuorikko-Molla. Totta puhuen, en jaksaisi nähdä enää yhtään ikuisen nuoruuden illuusioon eksyneen keski-ikäisen setämiehen rimpuilua sitoutumiskammon ja viinalla läträyksen kiehtovassa ristiaallokossa.

Olli-Matti Oinosen ohjauksen ja Timo Kanervan käsikirjoituksen kunniaksi on sanottava se, ettei tässä ole mitään näyttämödraaman suurtapausta tavoiteltukaan, vaan keskiöön on haluttu nostaa Juicen musiikki. Ja juuri sitä se on! Katsoessa tuli monta kertaa mietittyä sitä, kuinka briljantti kynänkäyttäjä ja sanataituri Leskinen olikaan. Olipa kyseessä kieli poskessa tehty rallatus tai  ihmisen syvimpiä kipupisteitä herkästi kuvaava teksti, osuu sattuva sana kohdalleen. Jälkimmäisestä oivallinen esimerkki on vaikkapa Vaattovaaran esittämä Kaksoiselämää ja edellisestä Valtosen hellyttävän vekkulimaisesti tulkitsema Molla. Myös Mikko Rantanivan tulkinta Risainen elämä osuu ja uppoaa maaliin.

Juice on siis lavalla vahvasti läsnä, myös fyysisenä hahmona, vaikka ei aivan siihen tapaan kuin saattaisi odottaa.

Mitä musikaalista siis voisi tiivistetysti sanoa? Jos haluat mennä katsomaan ennen kaikkea näytelmää, silloin Kaksoiselämää ei ehkä ole paras valinta. Mutta jos haluat mennä erinomaiselle rokkikeikalle, silloin kaupunginteatteri on kaupungin the place to be. Tänä keväänä Kuopio tanssii ja soi!

Kuopion kaupunginteatteri: Kaksoiselämää
Kirjoittanut Timo Kanerva
Musiikki Juice Leskinen (sovitus Petri Tiainen)
Ohjaus ja lavastus Olli-Matti Oinonen
Rooleissa  Puntti Valtonen, Lotta Vaattovaara, Katri-Maria Peltola, Lina Patrikainen, Sari Happonen, Atte Antikainen, Mikko Rantaniva, Pekka Kekäläinen, Mirva Kuivalainen, Lasse Forsgren, Kalle Lähde, Hely Nylund.


Katso koko työryhmän tiedot täältä.
Kesto 2h 25min
Blogiyhteistyö. Kiitokset Kuopion kaupunginteatterille lipusta!

Kommentit

  1. En ole lukenut yhtään arvostelua tästä näytelmästä, joten oli kiva lukea tämän sinun postauksesi. Olen suuri Juicen laulujen fani. Olen tulossa Joensuun teatterikerhon kanssa katsomaan tätä toukokuun alussa. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, että tulette katsomaan! Olen kuullut tästä paljon positiivista, ihmiset tuntuvat viihtyvän hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti