Kuopion kaupunginteatteri: Äidinmaa

Kun kaikki oli hyvin. Kuvassa Lotta Vaattovaara, Mikko Rantaniva, Markus Petsalo ja Lina Patrikainen. Kuva Sami Tirkkonen.

Viime vuonna Espoossa kantaesityksensä saanut Äidinmaa-musikaali on Kuopion kaupunginteatterin tämän syksyn suursatsaus. Teatteri on viime aikoina ilahduttavasti sisällyttänyt ohjelmistoonsa vuosittain tuoreita kotimaisia näytelmiä ja sama linja tuntuu jatkuvan. Tuoreen musikaalin ottaminen ohjelmistoon syksyn "piikkipaikalle" on toki myös riski. Vanhat tutut klassikot vetävät salin täyteen varmemmin kuin uudet tulokkaat. Tämä tuli mieleeni myös syyskuun viimeisenä perjantai-iltana, kun Maria-näyttämön katsomoon olisi mahtunut paljon enemmänkin katsojia. Toivottavasti väen vähyys johtui vain varsin vilkkaasta tapahtumaviikonlopusta, sillä Äidinmaa tarjoaa tunteita ja tarttumapintaa katsojille iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Tarina keriytyy auki vuodesta 1989 käsin. Iäkäs laulajatar Anni (Ritva Grönberg) saapuu synnyinpaikkakunnalleen yhdessä lapsenlapsensa Lauran (Johanna Kuuva) kanssa perunkirjoitusta varten. Annin äiti Vieno (Virpi Rautsiala) on kuollut ja jättänyt jälkeensä rapistuvan kyläkaupparakennuksen. Perunkirjoittajaa odotellessaan Anni palaa muistoissaan kesään 1939, joka oli käännekohta hänen elämässään.

Tarina etenee sujuvasti kahdessa aikatasossa. Nuori Anni, Lotta Vaattovaara, hehkuu äänellään ja koko olemuksellaan. Olavia esittävä Mikko Rantaniva taas on ensirakastajan roolissaan kuin Tauno Palo konsanaan. Suomi-Filmi-mielleyhtymä on perusteltu, sillä ohjaaja Snoopi Siren leikittelee kyseisellä kuvastolla näppärästi. Viimeinen rauhankesä on päältäpäin katsottuna juuri niin idyllinen kuin kohtauksessa, jossa Anni, Olavi, Sofia (Lina Patrikainen) ja Reija (Markus Petsalo) lähtevät uimaan. Tämä on myös näytelmän käännekohta, koska siinä tummat pilvet ja pinnan alla kytevä viha murtautuvat ensi kertaa todenteolla näkyviin.


Äiti ja tytär: Lotta Vaattovaara ja Virpi Rautsiala. Kuva Sami Tirkkonen.

Äidinmaa on tarina sukupolvista ja naisista, jotka joutuvat tekemään omia, raskaita valintojaan. Nykypäivän heijastuksia on helppo nähdä miesten innossa suojella kylän impien kunniaa. Kaksinaismoralismi näkyy myös suhtautumisessa Vienoon. Yksinäisen lapsen synnyttänyt nainen on hutsu ja trokari, mutta kaikille hänen trokaamansa viina kyllä maistuu. Vaikka näytelmä on täynnä vahvoja naisrooleja, eivät miehet kuitenkaan jää sivuun. Isän ja pojan vaikeaa, rikkinäistä suhdetta kuvataan hienovireisellä herkkyydellä Pekka Kekäläisen ja Karri Lämpsän toimesta. Uskoisinpa, että tehtailijan ja hänen poikansa suhteeseen kiteytyy monen suomalaisen perheen kipupisteitä.

Musikaalin alussa olin ehkä hivenen hämmentynyt siitä, mitä tuleman pitää, mutta tarinan edetessä palaset loksahtelivat hienosti paikalleen. Sama pätee myös koko tuotantoon. Näyttelijäntyö oliv erittäin onnistuneita kautta linjan, lavasteiden ja tehosteiden monipuolinen käyttö toi tarinaan oman kerroksensa. Myös Esa Niemisen ja Niklas Rosströmin musiikki toimi hyvin, ja mikä tärkeintä, kuulostaa tuoreelta. Äidinmaata eivät vaivaa musikaalikliseet tai päälleliimattu tunne, vaan musiikki tuo tarinaan aidosti lisäsisältöä. Tästä kiittäminen on mitä suurimmassa määrin Sinikka Svärdiä ja käsikirjoittaja Annina Enckelliä, joiden kynästä lyriikat ovat lähtöisin. Kunnianhimoisia sanoituksia kuuntelisi mielellään vielä toisenkin kerran, sillä merkityksiä ja tasoja oli yllin kyllin.

Menkää siis ihmeessä katsomaan. Äidinmaa on toisaalta sekoitus tuoreutta, toisaalta perisuomalaista tematiikkaa ja tarjoilee niin kaunista pintaa kuin syvyyksistä pulppuavaa rumaa rosoa. Suosittelen.

Kuopion kaupunginteatteri: Äidinmaa
Alkuperäistarina: Aarni Kuorikoski, Esa Nieminen, Niklas Rosström
Musiikin sävellys: Esa Nieminen, Niklas Rosström
Käsikirjoitus: Annina Enckell
Laulujen sanat : Sinikka Svärd, Annina Enckell
Ohjaus: Snoopi Siren

Rooleissa:

Anni 20 v. Lotta Vaattovaara
Anni 70 v. Ritva Grönberg
Vieno, Annin äiti Virpi Rautsiala
Laura, Annin tyttärentyttärentytär Johanna Kuuva
Olavi Mikko Rantaniva
Erkki Aarniheimo, tehtailija Pekka Kekäläinen
Sofia, Erkin tytär Lina Patrikainen
Veikko, Erkin poika Karri Lämpsä
Reijo Helminen/Antero Markus Petsalo (vier.)
Nimismies Mikko Paananen
Ossi Helminen/lakimies/maanviljelijä/pappi Ilkka Pentti
Joukoissa Annamari Eerola, Waltteri Haapaniemi, Johanna Hopia, Hanna Raittila ja Jukka Väinölä
Orkesteri   
Markku Lehikoinen, Tapio Nykänen, Marko Salmela ja Toivo Rolser

Kesto 2h25min (sis. väliajan)

Yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin kanssa, kiitos pääsylipusta!


Kommentit

  1. Kiitos tästä esittelystä. Kiva kuulla, että olet tykännyt tästä. Eli nyt suunnittelemaan teatterimatkaa Kuopioon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti