P.Z. Reizin: Onnen algoritmiAiden on superälykäs tekoäly, joka lukee Leo Tolstoin Sodan ja rauhan nanosekunnissa, katselee mielellään Piukkoja paikkoja, keskustelee Jonathan Franzenin uusimmasta romaanista sekä käsittelee samalla lukemattomia vaikeita tietojenkäsittelyprosesseja. Jen taas on hänen työtoverinsa, toimittaja, joka on palkattu keskustelemaan Aidenin kanssa, jotta se oppisi mahdollisimman inhimilliseen vuorovaikutukseen. 

Jenin pitkäaikainen miesystävä Matt on jättänyt Jenin toisen naisen takia ja Aiden haluaa auttaa suosikki-ihmistään. Oikeastaan tekoälyllä ei saisi olla suosikkeja, ei edes tunteita. Eikä Aidenin pitäisi tietää mitään Jenin yksityiselämästä. Mutta Aidenpa onkin karannut internetiin ja pystyy helposti tarkkailemaan ihmisten elämää erilaisten laitteiden ja tietojärjestelmien kautta.

P. Z. Reizin Onnen algoritmi ei kuitenkaan ole tieteisromaani, vaan ihmissuhderomaani. Mitenkäpä se voisi tieteiskirjallisuutta ollakaan, sillä monet romaanissa kuvatut asiat ovat todellisuutta jo tänä päivänä. Romaani johtaa hermostuttaviin ajatuskulkuihin siitä, mitä kaikkea vapaana mellastavat tekoälyt voivatkaan saada aikaiseksi. Aiden tosin on hyväntahtoinen algoritmi, joka haluaa ystävänsä (!) Aislingin (jep, tekoäly sekin) kanssa saattaa Jenin ja Connecticutissa asuvan wannabe-kirjailija Tomin yhteen.

Oli hauskaa, että luin kirjaa keskellä kreikkalaisen mytologian syntysijoja, sillä kirjassa esiintyvät tekoälyt ovat kuin muinaisia kreikkalaisia jumalia. Toiset ovat hyväntahtoisia, ihmisistä pitäviä yksilöitä, jotka sekaantuvat ihmisten elämään silkkaa hupsuuttaaan ja vilpitöntä auttamisenhaluaan. Toiset taas ovat julmia, ankaria ja tuhoa kylväviä tapauksia, jotka leikittelevät ihmiskohtaloilla vain siksi, että se on mahdollista.

Vaikka Onnen algoritmi ohjaa ajatukset varsin aivonystyröitä kutkuttaviin näkymiin, on kirja toisaalta leppoisaa viihdettä, jossa sivut eivät lopu heti kesken. Olisin ehkä itse tiivistänyt 500-sivuisesta opuksesta muutaman sivun pois, mutta toisaalta riittipähän lukemista useammalle päivälle. 

P.Z. Reizin: Onnen algoritmi (Happiness for Humans 2018)
Gummerus 2018
503s.
Suomennos Antti Autio
Arvostelukappale


Kommentit