Denise Rudberg, Hugo Rehnberg: Niin se sitten meni


Mitä tapahtuu, kun 37-vuotias Paula kohtaa viimeinkin elämänsä rakkauden omissa häissään? Tilanteesta tekee ajoituksen lisäksi vähintäänkin haastavan se, että Tom on hänen vastavihityn miehensä lapsuuden ystävä.

Paulan ja Tomin rakkaustarina on virkistävä siinä mielessä, että päähenkilöt ovat varsin harkitsevaisia henkilöitä, jotka haluavat toimia oikein. Asioita sen kummemmin kuin henkilöitäkään ei kuvata mustavalkoisina. Elämä ei muutu toiseen rakastumisen myötä ruusunpunaiseksi, päin vastoin, se muuttuu sekavaksi sotkuksi. Toisaalta ketään ei myöskään kuvata puolisoaan pettävänä ihmishirviönä. Tällainen maltillinen tarinanpunonta tuntui huomattavasti uskottavammalta ja aikuismaisemmalta kuin lajityypissä yleensä.

Toki draamaa tähänkin kirjaan mahtuu. Tarina etenee vuorotellen Paulan ja Tomin näkökulmasta kerrottuna. Sattuma toisensa jälkeen saa Paulan ja Tomin tapaamaan, mutta onnettomat sattumat myös erottavat heidät toisistaan. Molemmat ehtivät varsin pitkälle, ennen kuin välttämätön tapahtuu. Huono omatunto omaa puolisoa kohtaan ajaa muun muassa parisuhdeterapiaan, keittiöremonttiin ja vahinkokosintaan.

Kirjan henkilökaarti liikkuu luontevasti Tukholman kauniiden ja rikkaiden seurapiireissä. Tom on menestyvä juristi, Paula taas ikuinen opiskelija, joka elää isäänsä rahoilla. Ja he edustavat henkilöhahmojen maanläheisintä osastoa. Jotakin jetset-elämään kurkistaminen saattaa innostaa, mutta itseäni tämä aspekti ei olisi voinut paljon vähempää kiinnostaa. Onneksi kirjailijatkin tarkastelevat ultrarikkaiden entisten nuorten sisäpiiriä varsin kriittisestä vinkkelistä.

Denise Rudbergia tituleerataan Ruotsin chic lit -kuningattareksi ja Hugo Rehnberg taas on toimittaja ja suosittu kolumnisti. Yhdessä kirjoitettu Niin se sitten meni oli loistavaa täsmälukemista lomamatkalle. Tällaista viihdettä lukee mielellään aurinkovarjon alla, jopa kannen turkoosi väri synkronoituu esteetikon silmää miellyttävästi uima-altaan ja Joonianmeren sävyihin. Lukemisen jälkeen kirjan voi ilomielin jättää hotellin kirjanvaihtopisteelle odottamaan seuraavaa kevyttä kesälukemista kaipaavaa matkailijaa.

Mukavaa viihdettä ja ihmissuhdevatvontaa yli kolmekymppisten makuun!

Denise Rudberg, Hugo Rehnberg: Niin se sitten meni
(Inte riktigt enligt plan 2014)
Into Kustannus 2018
252s.
Suomennos Kaisa Haatanen 
Arvostelukappale

Kommentit