Max Manner: LoisetJoskus on hauskaa lukea kirjoja samana ajankohtana mihin kirjan tapahtumat liittyvät. Niinpä tartuin viime viikonloppuna Max Mannerin Loiset -dekkariin. Romaanin tapahtumat alkavat nimittäin Ruisrock-viikonlopusta, jolloin festareihin kohdistuu järkyttävä, kuolonuhreja vaativa terrori-isku.

Siinäpä ilmat pihalle lyövä aloitus kirjalle, varsinkin, kun se toimii vasta tapahtumien käynnistäjänä. Turusta tarina siirtyy nimittäin Luxemburgiin ja Ranskaan kansainvälisen talousrikollisuuden ja ihmiskaupan markkinoille.

Virasta pidätetyn rikosylikonstaapeli Harri Hirvikallion elämä muuttuu peruuttamattomasti isku-iltana. Mies huomaa, että hänen EU-virassa työskentelevällä vaimollaan on ollut jo jonkin aikaa täysin salainen elämä. Hirvikallio lähtee selvittelemään  asioita Luxemburgiin, mutta pian hän toteaa olevansa mahdollista aviorikosta huomattavasti isomman kuprun jäljillä ja kaiken lisäksi itsekin vaarassa. Verkko tihenee ympärillä ja vaihtoehdot käyvät vähiin. Samaan aikaan vaimon elämästä paljastuu aina vain yllättävämpiä seikkoja.

Loiset taitaa olla Mannerin tähän asti lukemistani kirjoista paras. Juoni on vetävä ja tiivistyy sopivasti loppua kohti. Varsinaisen dekkarijuonen lisäksi teoksessa käsitellään iskujen ja turvallisuudentunteen menetyksen lisäksi myös pakolaisleirien todellisuutta. Vaikka Hirvikallio taiteilee alati laillisen ja laittoman harmaalla vyöhykkeellä, on teoksen yleinen sanoma vahvan humaani. 

Laatulukemista dekkarinnälköisille ja kansainvälisen trillerin ystäville!

Max Manner: Loiset
Arktinen Banaani 2017
374s.
Arvostelukappale

Kommentit