Blogistanian kirjapalkinnot: Amman äänetOn tullut jälleen aika äänestää viime vuoden parhaista kirjoista. Kuten tavallista, jälleen kerran valintojen tekeminen oli vaikeaa. Kotimaisen kaunokirjallisuuden osalta olisin voinut nimetä ainakin kuusi kirjaa pistesijoille.

Toisaalta tuskailin sen asian kanssa, että erityisen moni kirja on saanut kaksoisluokituksen ja voisi näin olla ehdolla parissakin kategoriassa. Tämä on harmillista, sillä äänten mahdollisesti jakautuessa eri kategorioihin kirjan mahdollisuus menestyä äänestyksessä olennaisesti vähenee.

Oma sijoitusperusteeni on puhtaasti se, että halusin asettaa mahdollisimman monta hyvää teosta ehdolle. Toisissa kategorioissa oli enemmän tunkua kuin toisissa.

Tässä tulevat Amman lukuhetken parhaat kirjat vuodelta 2017. Kirjapalkintojen voittajat julkistetaan 5.2. klo 10 äänestystä hallinnoivissa blogeissa.Blogistanian Finlandia (kategoriaa emännöi Hurja Hassu lukija -blogi):


3 pistettä:Everstinna on ehdottomasti yksi tämän vuoden vaikuttavimmista kotimaisista romaaneista ja upea, eheä, hätkähdyttävä kokonaisuus, jonka taituruutta voi vain ihailla. Ihailen taitoa ja kykyä, jolla tuosta tekstimassasta on osattu ja maltettu poimia vain kaikki oleellinen ja tarpeellinen. Näistä rakennuspuista on syntynyt muodoltaan loistelias ja sisällöltään sykähdyttävä romaani.


2 pistettä: 


Toivon, että Toisen tuntemattoman lukisivat kaikki, siis ihan kaikki suomalaiset. Jos Linnan Tuntematon on tuttu, kirjana tai elokuvana, on siitä etua, mutta aivan yhtä hyvin kirjan voi lukea ilman pohjaakin. Tuntematon sotilas on innoittanut kirjailijat universaalien aiheiden ja tunteiden äärelle sekä sukelluttanut mysteereihin, joihin ei löydy vastauksia vieläkään. 

Tämän kirjan haluan lukea vielä monta kertaa uudestaan.

1 piste: 


Rikinkeltainen taivas on nautittava lukukokemus ja samalla Suomi 100 -henkeen sopiva katsaus maan viimeisimpiin 50 vuoteen. Westö kuvaa mestarillisesti maan henkisen ilmapiirin muutoksia yksilön kokemusten kautta.


Blogistanian Globalia (kategoriaa emännöi Oksan hyllyltä -blogi)


3 pistettä:

Nathan Hill: Nix (Gummerus)


Tarinan liki dekkarimaiset juonenkiemurat ja henkilöiden motiivit liikkuvat ehkä ajoittain uskottavuuden rajamailla, mutta ajankuvaus osui ja upposi täydellisesti. Nix on paitsi viihdyttävä romaani myös vaikuttava yhteiskunnallinen puheenvuoro. Tykkäsin kovasti.


2 pistettä:Viha jonka kylvät on kirkkaasti tämän vuoden parhaimmistoa. Suosittelen lämpimästi.

1 piste: Affinity Konarin Elävien kirja on yhtä aikaa ruma ja kaunis teos. Kirjassa on paljon pahaa, raakaa, repivää ja kiduttavaa. Toisaalta kauniit sanat, käsitteiden ja ideoiden maailma lohduttavat niin kirjan henkilöitä kuin lukijaakin.

Blogistanian Kuopus (kategoriaa emännöi Yöpöydän kirjat -blogi)

3 pistettä:
Kuka tietää, kun lapseni myöhemmin muistelevat lapsuuttaan, tämä teos saattaa olla yksi vaikuttavimmista ja kauaskantoisimmista kirjoista, joita olemme yhdessä lukeneet.

2 pistettä: 


Koiramäen Suomen historia on taattua Kunnasta, mutta ehkä maestro vielä tässä tapauksessa ylittää itsensä.

1 piste:


Kokko on luonut upean ainutlaatuisen maailman, vaihtoehtoisen todellisuuden, josta toivottavasti ammennetaan vielä monenmonta tarinaa ja seikkailua lukijoiden iloksi.

Blogiastanian Tieto (kategoriaa emännöi Hannan kirjokansi -blogi)


3 pistettä:


1917 on tietokirja, jota suosittelen luettavaksi tai ainakin selailtavaksi ihan kaikille. Vuodet 1917 ja 1918 kuuluvat Suomen historiassa yhteen saumattomasti. Sisällissotaa ei ole mitään mahdollisuutta ymmärtää, eikä mieltä muistella, ellei sitä osaa sijoittaa edeltävien vuosien ja vallitsevan historiallisen todellisuuden kontekstiin.

2 pistettä:


Alex on rehellisen- ja vilpittömänoloinen kuvaus siitä, miten yksi poliitikko on nähnyt ja kokenut isommat ja pienemmät historialliset tapahtumat, joita on saanut joko olla seuraamassa aitiopaikalta, tai itse vahvasti myrskynsilmässä luovien.

1 piste:


Kulttuurimatkailijan Lappi on vahvasti ajassa, mutta ulottaa otteensa myös tuhansien vuosien taakse. Saamelainen ja lappilainen kulttuuri, historia ja elämänmeno tulevat lukiessa lähelle. Myöskään kipupisteitä ei kaihdeta.


TÄHÄN PÄÄTTYY VIRALLINEN BLOGISTANIAN KIRJAPALKINTOJEN ÄÄNESTYSOSUUS. 

Lisäksi haluan jakaa vielä muutaman oman "palkintoni", kutsuttakoon niitä vaikka erityiskiitoksiksi.


Vuoden kunnianhimoisin: Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla
Vuoden vaikuttavin sanoma: Asko Sahlbergin Amandan maailmat
Vuoden kaunein kieli: Anni Kytömäen Kivitasku
Vuoden dekkari: Lauri Mäkisen 50/50
Vuoden viihdyttävin: Eve Hietamiehen Hammaskeiju

Kommentit

 1. Tiedon äänet poimittu mukaan laskuihin. Kiitos äänestämisestä!

  VastaaPoista
 2. Olen aina ihmeissäni, kuinka ihmiset lukevat niin paljon, että voivat äänestää joka kategoriassa. Mahtavat listat sinullakin! Nix putosi viime hetkillä listaltani, vaikka pidinkin siitä paljon. Westön uutuutta en ehtinyt edes lukea vielä. Nyt näiltä listoilta löytyy vaikka kuinka paljon lukuvinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, viime vuonna en äänestänyt kaikissa, koska tuntui, etten ollut ehtinyt lukea riittävän monipuolisesti ja paljon. Tällä kertaa tuntui löytyvän ehdokkaat kaikkiin kategorioihin.
   Totta, minäkin olen bongannut toisten listoilta monta hyvää vinkkiä!

   Poista
 3. Ahh, miksi oi miksi torjuin kustantajan tarjoaman arvostelukappaleen Nixistä?! On hankittava se vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, vielä ehtii! Nix ei antaudu helpolla, mutta itse pidin valtavasti, tosin kaikkiin tämä ei ole iskenyt samalla tavalla. Lukemalla se selviää, mihin kategoriaan kuuluu.

   Poista
 4. Everstinna on näkynyt monen äänestyslistoilla, joten vaikka jostain epämääräisestä syystä olen kirjaa vältellyt, taidan viimeinkin pistää sen lukulistalle. Viha jonka kylvät oli todella hyvä kirja, mutta en osannut äänestyskiireessä päättää kuuluisiko se Globaliaan vai Kuopukseen, joten hölmösti pudotin kokonaan pois listoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Everstinnaa!
   Viha jonka kylvät taisi saada ääniä molemmissa kategorioissa. YA:na se toki kuuluisi Kuopukseen, mutta nämä ovat juuri niitä hankalia rajanvetoja joita jouduin tekemään. Samaten Kunnas ja Iltasadut kapinallisille tytöille olisi voinut sijoittaa kaksoiluokituksen vuoksi myös Tietoon, mutta sitä en halunnut tehdä koska minulla oli monta hyvää aikuisten tietokirjaa tarjolla. Hankalia nämä joskus!

   Poista
 5. Angie Thomas ja Kunnas samoja näköjään :)

  VastaaPoista
 6. Hienoa, kun nostit Westön, Amma! Argh, näitä listoja lukiessa alkaa isosti ottamaan päähän, kun ei ole ehtinyt lukea kaikkia... Nix ei tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta enkä edes blogannut siitä. Elävien kirjaa hipelöin kirjastossa, mutta aihe vaikutti niin rankalta, että jätin ottamatta. Thomasin kirja sentään on pinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, minullakin jäi vielä pinoon pari sellaista kirjaa, jotka olisin halunnut lukea. Tosin esimerkiksi Finlandiassa oli jo niin tunkua, että päätin olla lukematta enää lisää.
   Elävien kirja on kyllä aika rankka. Tosin kieli oli minusta niin kaunista, että se lievitti suurimmasta ahdistuksesta terän.

   Poista
 7. Ehdottomasti Everstinna<3 Tiedätkö, luin Elävien kirjan, mutta menin siitä ihan lukkoon. Katsos, ensinnäkin lapsikertoja ja aloin kuulla sen pienen äänen ja jos huomasit, se ääni etäännytti kauheuksia...sitten pam!, kun päälle rävähti se häkkijuttu ja muu: En pystynyt saamaan lausetta kokoon. Kontrastit ovat hyviä paikassaaan, mutta tässä minulle liikaa. En vain kestänyt, vaikka luen tuosta ajasta paljon ja aina vain. Arja hoi, Elävien kirja on rankempi kuin kaikki muut mitä olen aiheesta lukenut, koska siinä sokkivaikutus voi lyödä kuin yli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tavoitan hyvin, mitä tarkoitat. Elävien kirja oli todella kontrastinen romaani. Totta puhuen, taisin olla aika maassa sitä lukiessani. Toisaalta kirja ahdisti, mutta sen kauneus myös kiehtoi. Huomasin itse jälkikäteen esittelystäni, että olen ollut vähän hämmentynyt sitä kirjoittaessani.

   Poista
 8. Kiva bonuslista sinulla! Kivitasku, Hammaskeiju ja Amandan maailmat saivat ansaitsemansa luonnehdinnat! Everstinna on myös omalla listallani. Ilahdun Toisen tuntemattoman sijoittumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin paljon hyviä kirjoja! Toinen tuntematon oli yksi ehdottomasti mieleenpainuvimpia lukukokemuksista.

   Poista
 9. Everstinna! Ja Iltasatuja kapinallisille tytöille. ♥ Jos olisin äänestänyt Tiedossa tai Kuopuksessa, olisin ottanut sen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ovat kyllä aivan mielettömän hienoja teoksia <3

   Poista
 10. Thomasin ja Konarin kirjat kuuluvat niihin, jotka olen palauttanut kirjastoon lukemattomina, koska en ole laina-ajan puitteissa saanut edes aloitettua. Nyt vähän harmittaa. Onneksi tarinat eivät katoa mihinkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Onneksi kirjoihin voi palata aina uudelleen :)

   Poista

Lähetä kommentti