Anne Salovaara: Afroditen askelinAnne Salovaaran esikoisteos tuo kreikkalaisen mytologian tarut tähän päivään. Novellikokoelma luo lukijan eteen arkisia, ja myös vähemmän arkisia tarinoita, välähdyksiä nuorten ihmisten elämästä. Yhteistä on nuoruuden mukanaan tuoma mielen myllerrys: tunteet, ovatpa ne myönteisiä tai kielteisiä, ovat suuria ja ylitsepääsemättömiä. Päähenkilöt ovat yhtä aikaa hukassa, mutta epävarmuudessaan järkähtämättömiä. Tällainen mielenmaisema linkittyy luontevasti antiikin tarujen teatraaliseen maailmaan.

Afroditen askelin sisältää kymmenen novellia. Ne voi lukea aivan hyvin sellaisenaan, ajattelematta sen enempää kreikkalaista tarustoa. Toisaalta oli hauskaa yrittää arvella ja muistella, mihin taruun mikäkin novelli liittyy. Osan yhdistäminen esikuvaansa oli helppoja, mutta pakko myöntää, että kreikkalainen mytologia on minulla sen verran ruosteessa, että joitakin tarinoita en osannut linkittää yhtään mihinkään. Onneksi epätietoisuuteen ei tarvitse jäädä asiaa pähkäilemään, sillä epilogissa esikuvat paljastetaan.

Vaikka esimerkiksi niminovellissa tosiaankin ollaan Kreikassa, ei antiikki ole teksteissä liian voimallisesti läsnä. Päin vastoin, tarinat ovat hyvinkin todentuntuisia ja tästä päivästä. Parhaiten mieleen jäivät kokoelman avausnovelli Kun joka päivä sataa, surumielinen liftausreissu halki Euroopan sekä hieman rajummat, ravistelevammat tarinat kuten Saalistajan huulet, 99 kertaa ja enemmän sekä Punaista ja valkoista.

Novellit on ennen kaikkea suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Kirjailija on lukion kirjallisuuden opettaja ja lukioikäiset lienevät kaikkein potentiaalisinta kohderyhmää kirjalle. Tarinat käyvät hienoina esimerkkeinä siitä, miten antiikin tarut hivenen pompööseistä jumaltaruistaan huolimatta käsittelevät lopulta varsin yleisinhimillisiä aiheita ja tunteita. Salovaaran tausta näkyy teksteissä. Kieli on kauttaaltaan kaunista, moitteetonta ja helppoa luettavaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos.

Anne Salovaara: Afroditen askelin
Nordbooks 2017
131s.

Arvostelukappale

Kommentit