Minna Canth: Äiti ja poika/ Päivä koittaa


Hyvää Minna Canthin päivää! Täällä Kuopiossa olisi tänään tarjolla monenlaisia juhlallisuuksia: Minnan päivät, patsaan kukitus ja vierailu haudalla, juhlakonsertti, presidenttiparin vierailu ja paljon muuta, mutta itse ajattelin viettää päivää Minnan hengessä lukien ja pitkän kävelylenkin tehden. Luulen, että Minna hyväksyisi tämän suunnitelman täydelleen!

Viikolla valmistauduin juhlapäivään kuuntelemalla äänikirjana kaksi Canthin novellia: Äiti ja poika sekä Päivä koittaa. Molemmat löytyvät samasta, reilun tunnin mittaisesta äänikirjasta.

Novelleista ensimmäinen, Äiti ja poika, on hyvin lyhyt. Novelli on julkaistu Päijänne-lehdessä ensi kertaa vuonna 1878. Päijänteelle sijoittuu myös tarina. Se on sävyltään varsin uskonnollissävyinen, tarkoitettu lohduttamaan surussa eläviä ja omaisia kaipaavia. 

Mutta muodoltaan novelli on kertakaikkisen hieno ja oivaltava. Novelli jakautuu kolmeen osaan ja aikaan. Ensimmäisessä perhe joutuu Päijänteellä myrskyyn, äiti ja poikavauva selviytyvät, mutta perheen isä kuolee. Vuosia myöhemmin äiti katselee ylpeänä aikamieheksi kasvanutta poikaa ja tuoretta miniäänsä - vietetään häitä. Kolmannessa osassa matkataan jälleen veneellä Päijänteellä, mutta tällä kertaa vainajaa saattaen.

Novelleista pidempi on myös julkaistu Päijänne-lehdessä jatkokertomuksena. Se sijoittuu Kallaveden rannalle ja kertoo Koiviston talon sekä Ristolan ja Rauhalan torppien nuorten kolmiodraamasta. Tyyliltään tarinassa on jotakin samaa kuin edellisessä novellissa. Elämää seurataan sykäyksinä, lukujen välissä kuluu vuosia. Ensin Katri, Niilo ja Yrjö ovat lapsia, sitten Katrista ja Niilosta tulee rakastavaiset, mutta Katrin turhamaisuus, Yrjön kataluus ja onneton sattuma puuttuvat peliin. Niilo katoaa ja lopulta aikansa surtuaan Katri vanhempiensa kehottamana menee vaimoksi Yrjölle, ison talon emännäksi. Pahaksi onneksi Yrjö on kelvoton isäntä, talo joutuu hunningolle ja vasaran alle, Katrin kohtalo on onneton. Kunnes kadoksissa ollut Niilo palaa takaisin kotiseudulleen vauraana miehenä.

Tarinassa on vahva moraalis-eettinen sävy. Katri ei ole aivan syytön itsekään, mutta joutuu silti kantamaan turhamaisuudestaan kohtuuttoman suuren rangaistuksen. Yrjö on kauttaaltaan moraaliton, hän tekee itsenäisiä valintoja, mutta Katri joutuu kohtalon pyörittämäksi, aivan kuten Canthin teksteissä naisille usein käy. Niilo sen sijaan on vakaa, ehkä hieman tylsäkin mies, jonka arvo korostuu hänen palatessaan takaisin. Niilon hyvyys ja moraalisuus elähdyttää paitsi Katria myös Yrjöä, joka tekee parannuksen.

Ehkä tarina on kirjoitettu opetukseksi niin nuorille naisille kuin miehille. Sävy on siinä mielessä henkilökohtainen ja opettava. Kuitenkin novelli kuvaa myös yhteiskunnallisia ilmiöitä. Vaikka perheen äiti ja talon emäntä eläisi kuinka säällisesti ja säästäväisesti tahansa, ei hänen kohtaloaan voi paljon auttaa, jos mies hummaa omaisuuden kaupungin huvituksiin. Canth on kuitenkin halunnut pukea kuvauksen aikuisten sadun muotoon. Oikeassa elämässä Niilon kaltaisia pelastavia ex-sulhasia tuskin on kiirehtinyt kovin usein.


Minna Canth: Äiti ja poika/ Päivä koittaa
Finore Oy 2016 (äänikirja)
Lukijana Ritva-Liisa Elivuo
Kesto 1h 23 min

Kommentit

  1. Hyvää Minna Canthin päivää sinne Kuopioon - jonakin vuonna vietän tämän päivän vielä siellä <3

    VastaaPoista
  2. Minna Canthin päivähän voisikin olla jonain vuonna kirjabloggajien Kuopion kokoontumisen ajankohta?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti