Gilmoren tytöt

Oletko katsonut Gilmoren tyttöjä? Takavuosien sarja on nyt uudelleen pinnalla, sillä marraskuussa supersuosiota nauttivaan sarjaan ilmestyy neljä uutta jaksoa Netflixiin. Tapauksen kunniaksi kaikki seitsemän vuosina 2000-2007 ilmestynyttä kautta ovat olleet nähtävissä Netflixissä kesästä alkaen.

Itse seurasin sarjaa heti 2000-luvun alussa, mutta jossakin vaiheessa seuraaminen jäi, vaikka aina television ollessa oikealla hetkellä auki ohjelmaa mielelläni katsoinkin. Kokonaiskuva jäi kuitenkin vähän sirpaleiseksi, joten kun monta monituista vuotta sitten bongasin ykköskauden sisältävän DVD-boxin alennuksessa, päätin katsoa koko sarjan alusta loppuun. Toteutus tosin lykkääntyi tämän vuoden vaihteeseen asti. Minulla on ollut silloin tällöin tapana ottaa joku lapsuuteni tai nuoruuteni megasarja ja näistä tapauksista olen raportointu täälläkin. Gilmoren tytöt aloitin siis  tammikuussa ja heinäkuussa (pitkään viimeisiä jaksoja säästeltyäni) pääsin sarjan (tähänastiseen) loppuun.


Kyseessähän on sarja, joka kertoo Lorelai Gilmoresta (Lauren Graham) ja hänen tyttärestään niinikään Lorelai, mutta kutsumanimeltään Rory Gilmoresta (Alexis Bledel). Lorelai on tullut äidiksi hyvin nuorena ja kyse onkin enemmän kaverisuhteesta. Seitsemän kauden aikana molemmat päähenkilöt kasvavat henkisesti ja joutuvat toki erilaisiin kummallisiin tilanteisiin. Rory kasvaa koulutytöstä naiseksi, Lorelai perustaa oman yrityksen ja ehtii yrittää ja erehtyä ihmissuhteissaan useampaankin kertaan. Sarjan muita keskushahmoja ovat (ihana!) kahvilanpitäjä Luke (Scott Patterson), Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy) ja Lorelain vanhemmat Emily (Kelly Bishop) ja Richard (Edward Herrmann). Mainita pitää myös Roryn poikaystävät, järjestyksessä Dean (Jared Padalecki), Jess (Milo Ventimiglia) ja Logan (Matt Czuchry). Aihe herättää faneissa niin paljon intohimoja, että jokaiselle poikaystävälle on olemassa omat kannattajansa sen mukaan, kenen kanssa Roryn olisi pitänyt päätyä yhteen (itse edustan Team Jessiä, kiitos kysymästä). Katsojan kannalta on kiitollista, että sarjassa on niin monenikäisiä hahmoja ja näyttelijöitä. Nuoret, sarjan kautta kuuluisuuteen nousseet näyttelijät ovatkin vuolaasti kehuneet vanhojen konkareiden tukea ja esimerkkiä. Lorealain äidin Emilyn hahmo on loistava esimerkki kypsän naisen roolista, joka ei asetu pelkkään äiti/isoäiti-hymistelyyn.


Vaikka kyse on hyväntuulisesta, nuorille sopivasta ihmissuhdesarjasta, on kyseessä myös äärimmäisen taitavasti ja laadukkaasti käsikirjoitettu sarja, jonka ääressä viihtyy aikuinenkin. Sarja on tunnettu siitä, että hahmot, erityisesti Lorelai ja Rory, puhuvat nopeasti. Heidän suuhunsa kirjoitettiin tekstiä huomattavasti enemmän kuin tälläisissa sarjoissa yleensä tehdään. Kiitos sarjan luojan, Amy Sherman-Palladinon, teksti sisältää hauskaa sanailua ja kekseliästä dialogia sekä käsittämättömän paljon anekdootteja ja intertekstuaalisia viittauksia kirjallisuuteen, elokuviin ja pop-kulttuuriin. Sarja peilaakin aikansa maailmaa erittäin hyvin, vaikka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen ja kaikesta maailman pahuudesta piilossa olevaan, idylliseen Stars Hollown kaupunkiin. Kaupunki ja kaupunkilaiset näyttelevät suurta osaa tapahtumissa. Stars Hollow on täynnä toinen toistaan persoonallisempia hahmoja ja vaikka välillä itse kullakin tapahtumat menevät tunteisiin, paistaa kuitenkin keskinäinen välittäminen ja toisen hyväksyminen kaikesta läpi. Tästä hyvänä osoituksena ovat toinen toistaan hauskemmat tapahtumat ja kyläjuhlat, joita kaupungissa järjestetään. Ei ihme, että useat fanit toteavat: I'd rather live in Stars Hollow!

Innokkaalle lukijalle sarja on oivallista katsottavaa senkin takia, että Rory on oikea lukutoukka. Hän on käytännöllisesti katsoen aina kirja kädessä ja jaksoista löytyy monta herkullista kohtausta, johon kuka tahansa kirjafani pystyy samastumaan. Kuinka monta kirjaa tarvitaan matkalle, kuinka ihanalta paperi ja painomuste tuoksuukaan ja niin edelleen. Kirjat näyttelevät sarjassa niin suurta osaa, että innokkaat fanit ovat jopa keränneet kaikki 339 sarjassa esiintyvää, Roryn lukemaa kirjaa. Rory Gilmore Reading Challenge on kiertänyt blogeissa ja kyllä itseänikin houkuttelisi kokeilla sitä, jos vain lukuaikaa olisi enemmän. Jos lukee edes puolet näistä kirjoista, on jo aika hyvin perillä maailmankirjallisuuden klassikoista! Sen, kuinka monta teosta itse on tästä listasta lukenut, voi tarkistaa vaikkapa täältä.


Vieroitusoireissani löysin myös listauksen 15 uudemmasta kirjasta, jotka sopivat Gilmoren tytöt -faneille. Suurin osa kirjoista taitaa tosin olla suomentamattomia, mutta löytyy joukosta Amy Tanin Ilon ja onnen tarinat ja Maria Semplen Missä olet Bernadette. Koko listauksen löydät täältä.

Itse olen lukemisen lisäksi parannellut vieroitusoireitani muilla sarjoilla. Ensin katsoin Netflixistä kaksi olemassaolevaa tuotantokautta sarjasta Grace&Frankie (suosittelen!), nyt on menossa MTV3:n muutaman vuoden takainen Klikkaa mua (hauska sekin). Ja mitä pimeämmäksi syksy tästä etenee, ainakin voi lohduttautua sillä, että uusien Gilmore Girls -jaksojen julkaiseminen on koko ajan lähempänä.

Löytyykö lukijoista Gilmore-faneja? Millaisia muistoja Sinulla on sarjasta? Kuka on lempihahmosi? Ja tietysti: mitä odotat ja toivot tulevilta jaksoilta?

Kommentit

 1. Gilmoren tytöt oli ihan kiva sarja, jota silloin tällöin seurasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin seurasin silloin tällöin silloin kun tuli telkkarista, mutta pääsi nyt kyllä
   ihan eri tavalla oikeuksiinsa.

   Poista
 2. Minä katsoin sarjan kokonaisuudessaan viime vuonna ja tykkäsin kovasti. Itsekin jo nuorempana sarjaa katsonut, mutta vain muistaessani, joten itsellänikin oli aika sirpaleinen kuva. Nyt odotan innolla uusia jaksoja!

  Tuo kirjatesti on hauska, ja toivon, että uudet jaksot tarjoavat siihen lisää materiaalia vähän uudemmista teoksista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä voisi kuvitella, että Roryn käsissä kuluisi nyt uudempia romaaneja. Suorastaan jännittää nähdä, mitä Rory nyt lukee!

   Poista
 3. Oh, ihana ihana sarja. Gilmoren tytöt ei ole pelkkää hömppää, mutta hyvänmielen sarja se on. Tuntuu, että siinä ei tapahdu kamalia asioita. Siis sellaisia oikeasti hirveitä, väkivaltaisia asioita, mitä nykyään tuntuu tapahtuvan jokaisessa tv-sarjassa. Pitäisikin katsoa taas koko sarja uudestaan, toivottavasti se on Netflixissä vielä vähän aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta! Nykyään joutuu olemaan aika tarkka, mitä katsoo lasten läsnäollessa, mutta Gilmoren tytöissä ei ole mitään sellaista, mistä tarvitsisi olla huolissaan, jos pienet sattuvat katsomaan myös.

   Poista
 4. En ole katsonut Gilmoren tyttäjä, mutta sarja on ehdottomasti katsottavien listallani. Suurin syy tähän on käymämme keskustelu, jossa myit sarjan ihanuuden ajatuksen minulle. Tämän postauksen lukeminen lisää poltetta entisestään. Haluan päättää oman suosikkini Roryn poikakaveriksi! Lisäksi sarja, jossa päähenkilö lukee paljon kirjoja, on ehdottamasti katsomisen arvoinen. Kiitos Amma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, taisin tykittää sinulle melkoisen myyntipuheen 😄 Mutta suosittelen tosiaan lämpimästi, uskon, että tykkäät!

   Poista
 5. Voi kyllä, Gilmoren tytöt ovat olleet elämäni sisältö kesän ajan :D En ole sarjaa juurikaan aiemmin katsonut, joten on ollut ihanaa päästä kunnolla sarjaan sisään. Minulla on vielä viimeiseltä kaudelta n. puolet jaksoista katsomatta, mutta odotan jo nyt innolla uusia jaksoja. Ja tosiaan juurikin tuo suuri määrä nopeaa dialogia ja välillä tosi pitkät otot tekevät sarjasta laadukkaan ja saavat ihastelemaan sen takana olevaa taitoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jännä, miten sisälle sarjan maailmaan menee? Tuntuu melkein tuskalliselta kammeta sieltä itsensä pois. Mutta se on mahdollista, nauti siis viimeisistä jaksoista 😊

   Poista
 6. Gilmoren tytöt on yksi suosikkisarjojani <3 En silti ole katsonut kaikkia jaksoja, joten tulin taannoin hankkineeksi koko sarjan sisältävän boksin, melkoinen järkäle :) Tällä hetkellä olen katsonut True Bloodia (sitä ennen Twin Peaksia, joka myös on yksi ikisuosikkejani), Gt taitaa olla seuraava projektini. Toivottavasti Gt:n jaksot päätyvät myös dvd:lle, odotan niitä todella paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun muillakin on tällaisia projekteja! Minäkin hankin boxin viime talvena, koska silloin ei sarja ei näkynyt vielä Suomen netflixissä. Minunkin pitäisi päättää, mitä katson Klikkaa muan jälkeen. Luulen, että jatkan jonkun kotimaisen parissa.

   Poista
 7. Aloitin sarjan katselun pari vuotta sitten ja hurahdin täysin! Jostain syystä olen kuitenkin jumittunut 3. kaudelle, mutta tarkoitus olisi syksyn aikana katsoa sarja loppuun samalla villasukkia kutoen :) Ylistys Gilmoren tytöille!

  Toinen suurista suosikeistani on tuo juurikin mainitsemasi Klikkaa mua. Olen molemmat tuotantokaudet katsellut useampaan kertaan ja se on vain se minun sarjani. Ihana Ella ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klikkaa mua on tosiaan tosi hyvä! Vaikken ole eronnut, eikä minulla ole uusioperhettä, pystyn samastumaan tosi hyvin tapahtumiin. Tänä syksynähän tulee Vuoksenmaan uusi sarja Ex-onnelliset. Siinä ei tosin taida olla samoja näyttelijöitä, mutta varmaan samantyyppistä menoa kuitenkin!

   Poista
 8. Katsomme tätä miehen kanssa (itse olen katsonut sarjan kokonaisuudessaan aiemmin) ja perjantaina meni juuri kuutoskausi loppuun, olen murtunut. Minulle sarjan ensimmäinen loppuunkatsominen ajoittui turbulenttiseen elämänvaiheeseen ja siksi homma on aika tunnerikasta. Odotan uusia jaksoja Netflixiin kuin kuuta nousevaa, onneksi kaikki olennaiset hahmot vaikuttavat olevan niissä mukana.

  (Team Jess!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, Team Jess go go! 😄
   Minullakin sarja meni kummasti tunteisiin, mutta en se vaan niin hyvä sarja! ❤️

   Poista

Lähetä kommentti