Stephen King: Tervetuloa Joylandiin (äänikirja)


Olen arkajalka ja olin sitä jo lapsena. Minulla on myös aina ollut erittäin vilkas mielikuvitus. Tämä ei ole yhdistelmänä sellainen, joka houkuttelisi lukemaan kauhukirjallisuutta. Muistan, kuinka 1990-luvulla Stephen Kingin kirjoja luettiin ahkerasti jo ala-asteella. Minä luin yhden ja se riitti. Kului parikymmentä vuotta, kunnes tartuin Kingiin seuraavan kerran. 22.11.63 oli aihepiiriltään niin kiinnostava, että siihen oli pakko tarttua. John F. Kennedyn murhan ympärillä kehräävä aikamatkailuseikkailu oli nautinnollista luettavaa ja aloin epäillä, että Kingillä olisi kuitenkin minulle annettavaa.

Kauhua en kuitenkaan edelleenkään kaipaa. Kun luin blogikollegoilta, ettei maestron uusin suomennos, Tervetuloa Joylandiin, ole selkäpiitä karmiva, uskaltauduin hankkimaan sen itselleni äänikirjana. Kirjan päähenkilö Devin Jones, Dev, Jonesy, muistelee kirjassa nuoruutensa merkittävää kesää, joka määrittää suunnan koko hänen loppuelämälleen. Toimimattomassa elämänsä ensimmäisessä suhteessa riutuva 21-vuotias Dev päättää lähteä kesätöhin Joylandin huvipuistoon. Eletään 1970-lukua ja Joyland on sellainen vanhan ajan huvipuisto, jota ei enää muutaman vuoden päästä olisi olemassa. Huvipuistossa Dev tutustuu paitsi muihin kesätyöläisiin myös kantahenkikökuntaan, paljasjalkaisiin. Hän oppii käyttämään huvipuiston laitteita, vetämään shown koiramaskottina ja kokonaan uuden kielen, jossa puhutaan junteista, koneista (konit ei koneet) ja niin edelleen.

Sydänsuruista kärsivän Devinin mieltä kiehtoo kiertävä kummitusjuttu. Huvipuiston kummitusjunaan on nimittäin vuosia aiemmin murhattu tyttö ja tapaus on jäänyt selvittämättä. Elävän legendan mukaan kuollut tyttö näyttäytyy silloin tällöin murhapaikallaan. Yliluonnollisten ilmiöiden lisäksi Deviä kuitenkin askarruttaa myös pieni, hyvin sairas poika, jonka hän näkee päivittäin työmatkansa varrella. Tutustuminen poikaan ja hänen äitiinsä osoittautuu lopulta hyvin merkitykselliseksi.

Romaanissa on periaattessa kaikki "perinteisen" kingimäisen kauhuromaanin ainekset. Vanha huvipuisto, selvittämätön murha, kummitus, synkkä ja myrskyinen yö... mutta kauhusta ei kuitenkaan voi missään tapauksessa puhua. Tervetuloa Joylandiin sisältää pari jänskää kohtaa, mutta EDES MINÄ en tuntenut oloani pelokkaaksi. Vaikka täytyy myöntää, että sarjamurhaajajutut eivät ole sitä kaikkein kivointa kuuntelemista silloin, kun lenkkeilee pimäessä syysillassa ja jollakin tienpätkällä katulamput eivät syystä tahi toisesta toimikaan! Tervetuloa Joylandiin on ennen kaikkea haikean kaunis kasvukertomus. Se sisältää menneiden vuosikymmenten nostalgiaa ja nuoruuden kaihoa. Kertoja suhtautuu muistoihinsa lempeän ironisesti, juuri niin kuin vuosikymmenten tuomalla elämänkokemuksella voi kuvitella nuoren minänsä toilailuihin jokaisen suhtautuvan.

Äänikirjan tulkitsi Eero Saarinen, ja hän teki sen varmasti ja laadukkaasti, kuten Saarinen aina tekee. Kirjan rakenteen koin paikoin vähän ongelmalliseksi nimenomaan äänikirjakuuntelua varten. Vaikka tarina eteni pääasiallisesti kronologisesti, saattoi se välillä kuitenkin hypätä vaikkapa 90-luvulle, palatakseen pian takaisin. Toisaalta King loi jännitettä kerrontaan antamalla pahaenteisiä viitteitä tulevista tapahtumista. Nämä viitteet saattoivat realisoitua seuraavalla sivulla tai sadan sivun päästä. Onneksi kirja oli kuitenkin suhteellisen nopeasti kuunneltava (yhdeksän ja puoli tuntia), joten lyhyessä ajassa kuunneltuna aikahyppäykset eivät päässeet sekoittamaan seuraamista liikaa. Muuten, niin tapahtumien, kielen kuin luennankin puolesta kirja soveltui erionomaisesti kuunneltavaksi.

Tervetuloa Joylandiin vahvisti uutta, hyvää fiilistäni Kingin kirjojen suhteen. Moni pitkän linjan King-fani ei välttämättä ole ihastunut tähän uuteen pehmo-Kingiin, mutta minulle pieni jännitys, nostalgia ja vanhan ajan USA soveltuvat erittäin hyvin. Otankin siis mielelläni vastaan vinkkejä King-konkareilta: mitkä muut Kingin teokset saattaisivat olla makuuni?

Tätä romaania on luettu paljon, mutta linkitän tällä kertaa vain Arjalle, jolla on vähän samansuuntaiset King-kokemukset kuin minulla ja jonka postauksen lopussa on linkkejä toisiin blogeihin.

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin (Joyland 2013)
Tammi 2015 (Elisa Kirjan äänikirja)
Suomentanut Kristiina Vaara
Lukija Eero Saarinen
Kesto 9h 32 min

Kommentit

  1. "Moni pitkän linjan King-fani ei välttämättä ole ihastunut tähän uuteen pehmo-Kingiin", kyllä, juuri näin kävi minun kohdallani. =D Ihan luettava, leppoisa Kingin luona (eli kotona) käynti, mutta ei mitenkään mullistava. Toki sellaisetkin ovat joskus paikallaan. En oikeastaan osaa suositella mitään; itse kun en ole yhtään herkkä kauhun tai jännityksen suhteen, niin vaikea loppujen lopuksi arvuutella, minkälainen on sitten kenellekin liikaa. Ehkä Kuvun alla?! Jos sen uskaltaisin heittää ehdolle. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvun alla on ollut jonkin aikaa mielessäni, se voisi tosiaan olla minulle sopiva Kingi.
      Kieltämättä Tervetuloa Joylandiin ei ole mullistava teos, mutta sellainen ihana pienisuuri tarina, jollaisesta voi tulla joskus yllättävän tärkeä lukukokemus.

      Poista
  2. Mukavaa, että uskaltauduit testaamaan "nykyKingiä". Minä tykkäsin tästä Joylandista kovasti, sillä vaikka Kingistä tykkäänkin, olen ihan järkyttävä arkajalka...

    Minusta esim. Herääminen on aika leppoinen, eikä se Tohtori unikaan kaiken aikaa ole pelottava. Oma nyrkkisääntöni on sellainen, että mitä uudempi kirja, sitä lempeämpi tarina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkajalka täälläkin :)

      Kiitos hyvistä vinkeistä, niihin varmaan uskallankin tarttua, jos kerran sinäkin...!

      Poista
  3. Oi, Joyland, oi! <3 Minäkään ei ole mikään kingikonkari, joten seuraan mielenkiinnolla, josko täältä löytyisi hyviä vinkkejä Kuninkaan pehmeämmästä tuotannosta. Olen ymmärtänyt, että uudemmat lempeämpiä. Mutta hei, Kuvun alla on ihan ykkönen! Lue se <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvun alla menee listalle! Minäkin olen ymmärtänyt, että tämä uudempi tuotanto on enemmän minulle sopivaa. Ysärikokemukseni onkin niin traumaattinen, että pitäydyn jatkossakin 2000-luvulla :)

      Poista
  4. Pitkän linjan King-konkarina huikkaan, että Eksyneiden jumala ja varsinkin Liseyn tarina voisivat olla sinulle sopivia. Tätä Kingin uutuutta en ole vielä lukenut, odottaa kyllä lukemistaan :) King on tosiaan hieman pehmentänyt linjaansa entisestä, viihdyn silti edelleen suosikkini kirjojen parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, Kingi-konkari, joka tykkää myös tästä uudesta puolesta. Kiitos vinkeistä, laitanpa korvan taakse!

      Poista

Lähetä kommentti