Esko Miettinen: Taivaallisia vieraita. Kristillinen enkeliperinne Suomessa


Ei ole ollut vaikea havaita, että enkelit ovat tällä hetkellä kuumaa kamaa. Norjan prinsessa Märtha Louise pitää enkelikoulua, Lorna Byrnen enkelikirjat ovat suosittuja ympäri maailman ja jopa miesten deodoranttia mainostetaan taivaasta tippuvien enkelin avulla. Tietokirjailija, teologi ja toimittaja Esko Miettinen tarjoaa tähän saumaan mielenkiintoisen ja tarpeellisen puheenvuoron.

Enkelikuvasto tuntuu ainakin minun mielestäni vahvasti amerikkalaisesti ja toisaalta katolisesti väritetyltä. Siksi olikin kiinnostavaa, että Miettinen tarkastelee angelolismia nimenomaan suomalaisesta kansan- ja luterilaisesta uskonperinteestä käsin. Käsitellyksi tulee niin suomalainen vartijakäsite kuin kuolemakokenuksetkin. Miettinen on käyttänyt aineistonaan mm.SKS:n kansanrunousarkiston enkelikokemuksia sisältävää aineistoa. Suorat lainaukset ihmisten kertomuksista olivatkin minulle kirjan kiinnostavista antia.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä käytyä enkelikeskustelua tarkastellessaan Miettinen toteaa, että 1900-luvulle enkelit eivät sopineet. Aiemmin melko voimakkaanakin elänyt enkelikuvasto häivytettiin huonosti moderniin maailmaan sopivana. Myös toinen maailmansodan kauheudet olivat omiaan kadottamaan enkelit ihmisten mielestä. Vasta nyt kolmannen sodanjälkeisen sukupolven myötä enkelit ovat tulleet uudestaan ajankohtaisiksi. Myös kristinuskolle ominainen dualistinen hyvän ja pahan vastakkainasettelu on noussut uudelleen muodikkaaksi J.K. Rowlingin Harry Potterin ja Voldemortin välisen taistelun myötä.

On kuitenkin paikka, mistä enkelit eivät kadonneet 1900-luvulla ja se on lastenhuone. Kuva siltaa ylittäviä lapsia suojelevasta enkelistä on syöpynyt liki jokaisen mieleen. Samalla tapaa Suojelusenkeli-laulu säilyy suomalaisten suosikkina vuosikymmenestä toiseen. Jostakin syystä juuri lapset ja enkelit tuntuvat sopivan hyvin yhteen.

Kaiken kaikkiaan Taivaallisia vieraita tarjoaa kiinnostavan ja monipuolisen näkökulman enkelikeskusteluun. Kirja on vahvasti luterilainen. Se tekeekin kirjasta erityisen mielenkiintoisen, koska nykyisin enkeleistä puhuttaessa mukaan tulevat hyvin nopeasti New Age-vaikutteet. Miettisen fokus on kuitenkin vahvasti suomalaisessa perinteessä. Siksi tämä kirja kiinnostanee niitäkin yliluonnollisesta kansanperinteestä kiinnostuneita, joille uskonnollisuus on vieraampaa.

Esko Miettinen: Taivaallisia vieraita. Kristillinen enkeliperinne Suomessa.
Kirjapaja 2012.
149s.

Kommentit

 1. Hienoa saada aiheeseen perusluterilaista näköalaa! Alkaa olla harvinaista tänä päivänä.

  VastaaPoista
 2. Tämän voisi lukea. Olisi mielenkiintoista kuulla enkeleistä luterilaisesta näkökulmasta. Hyvin harvoin kirkossa käyvänä, minulla on käsitys, että enkelit ovat lähes kadonneet luterilaisesta perinteestä, lukuun ottamatta sitä jouluna paimenille näyttäytyvää enkeliä ja ehkä Marian ilmestystä.

  Minulle tulee heti enkeleistä mieleen, että mitä ihmeen huuhaata. Jotenkin vain ajatus enkeleistä tuntuu nykyajan Suomessa tosi vieraalta. Lapsena oli tietenkin toisin, kun pyhäkoulussa puhuttiin suojelusenkeleistä ja minullakin oli sellainen enkelitaulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miettisen mukaan enkelit tekevät nyt uutta tuloa kirkkoon. Minusta oli erityisen kiinnostavaa tuo viittaus viime sotiin, että sotien vuoksi tällainen enkelihömppä tuntui epäuskottavalta, mutta nyt voi taas uskoa kivoihin asioihin.

   Poista

Lähetä kommentti