Victor Barsokevitsch

Perehdyin pitkästä aikaa paikallishistoriaan. Tarkalleen ottaen ensimmäistä kertaa valmistumisen jälkeen ja niin ikään ensimmäistä kertaa Kuopion seudulla asuessani. Korkea aika tutustua kotikulmien menneisyyteen siis!

Victor Barsokevitsch vaikutti Kuopiossa 1800-1900-lukujen taitteen molemmin puolin kaupungin merkittävimpänä valokuvaajana. Jäädessään eläkkeelle hän testamenttasi koko arkistonsa, noin 70 000 negatiivia, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistykselle, mistä ne puolestaan päätyivät Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmiin. Valokuvakokoelma on mittavin tuolta ajalta säästynyt ja avaa näin ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkata aikansa elämänmenoon.

Löysin kirjastosta kaksi Barsokevitschin (siis oikeasti, voiko olla enää yhtään hankalampi nimi) valokuvakirjaa:
Victor Barsokevitsch valokuvia 1893–1927 ja Valokuvaaja Victor Barsokevitsch 1863–1933 kuvia vuosisadanvaihteen Kuopiosta. Näistä ensimmäinen sisältää "Barssin" tai hänen apulaistensa ottamia ateljeekuvia ja jälkimmäinen puolestaan, kuten nimestä voi päätellä, kuvia Kuopiosta ja sen lähiseudulta.

Vuosisadan vaihteen ateljeekuvat ovat hienoja ja jotenkin liikuttavia. Kaikesta näkee, että valokuvaushetki oli tärkeä ja kenties ainutlaatuinen elämässä. Hauskaa on myös kuvattavien pukeutuminen "rooleihin": kulkumiehellä on kuvassa tuohikontti, voimistelijalla voimisteluasu ja palovahdilla lyhty.

Vieläkin kiinnostavampia olivat ulkokuvat. Kerrottakoon, että rakastan rakennuksia. Käsitykseni onnistuneesta lomailusta sisältää tuntikaupalla päämäärätöntä vaeltelemista niskat notkolla vanhoja rakennuksia ihastellen, olivatpa ne sitten kuninkaallisia linnoja tai vanhoja satamamakasiineja. Sydäntä riipaisi katsella kuvista, kuinka monta kaunista vanhaa rakennusta on purettu uuden ajan ja käytännöllisyyden tieltä. Erityistä haikeutta herättivät ne vanhat rakennukset, joiden olemassaolon jopa minä muistan, mutta joiden paikalle on sittemmin noussut kalliita asuinkerrostaloja.


Huoh, se kiinteistöpolitiikasta, josta en edes mitään ymmärrä. Kunhan heittäydyn taas humanistiksi.

Mitä tulee Barsokevitschiin, miehen perintö elää Kuopiossa voimakkaana. Victor Barsokevitsch-seura tukee ja edistää itäsuomalaista valokuvakulttuuria ja Barsokevitschin ateljeen paikalla on VB-valokuvakeskus, jossa voi käydä ihailemassa korkeatasoisia valokuvanäyttelyitä. Molemmat kuvat on lainattu valokuvakeskuksen kotisivuilta. Ylemmässä on nuori Barsokevitsch ja jälkimmäisessä hänen ateljeensa, nykyinen valokuvakeskus.

Kommentit

 1. VB-keskus on hieno paikka. Käyn siellä joka kesä katsomassa sen näyttelyn, joka siellä on menossa ja niinpä olen ehtinyt nähdä niin Leni Riefenstahlia, Jan Saudekia kuin William Wegmania. Vanhat Kuopio-kuvat ovat myös hienoja. Minäkin muistan noita vanhoja puutaloja, jotka on purettu uusien (ja tyhmien) talojen tieltä.

  Koska oma sukuni sekä isän että äidin puolelta on kotoisin Kuopion kuppeesta, on suvussani melkoisesti Barsokevitschin kuvaamossa otettuja kuvia 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

  (Kiitos tästä! Tein muuten paljon vähemmän Barsokevitschiä muistelevan päivityksen omaan blogiini helmi-maaliskuussa ;))

  VastaaPoista
 2. Paikallishistoria on kyllä mielenkiintoista ja varsinkin vanhojen valokuvien muodossa. Itse suorastaan keräilen vanhoja valokuvia kun välillä 'joutuu' lähtemään kirpputoreille ja antiikkiliikkeisiin. Vielä mielenkiintoisimpia ovat vanhat filmit menneestä ajasta >> http://www.youtube.com/watch?v=lkqz3lpUBp0&feature=related

  PS. Muutin muuten Bloggeriin.

  -Artsi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti