Tuomas Marjamäki: Myöhäistä katua

 


Tämä kirja oli kuin mittatilauksena minulle kirjoitettu. Siinä nimittäin yhdistyi kaksi itselleni tärkeää asiaa: toimittajan työ sekä vanhat suomalaiset elokuvat. 

Suomifilmin kultakauden näyttelijä Kauno Brandt on jättänyt julkisuuden kirot taakseen jo vuosikymmeniä sitten. Elämä saa kuitenkin uudenlaisia käänteitä hänen autettuaan sattumalta erästä c-luokan tositv-julkkista, tämän satutettua päänsä seurapiirikokkareiden jälkeen. 

Tapahtuneesta saa vihiä Kevytuutisten "tarvittaessa työhön kutsuttava" toimittaja Ella Pöyhönen, joka on jättänyt entisen elämänsä pikkupaikkakunnalla taakseen ja joka on päättänyt luoda itselleen toimittajan uran pääkaupungissa. Samojen skuuppivihjeiden perässä kärkkyy pahaksi onneksi myös Esko Kärkkäinen, paatunut juorutoimittaja ja märän villasukan kaltainen raikas hengähdys kultaiselta 80-luvulta, jolloin oikeita uutisia vielä toimittivatisot pojat, eivätkä mitkään tyttöset.

Kuinka käy, viekö voiton klikkausten ja ostettujen irtonumeroiden määrä vai inhimillisyys?

2020-luvun lisäksi kirjassa piipahdetaan aika ajoin sotien jälkeisessä Suomessa, jossa 50-luvun viihdettä kaipaavat ihmiset suorastaan janosivat suomalaisia elokuvia. Näissä elokuvissa esiintyi usein Kauno Brandt yhdessä näyttelijäkollegansa Eeva Havun kanssa. Tosielämän Tauno ja Ansa -ilmiö siis. Kaunolla ja Eevalla vain oli sutinaa myös kuvausten ulkopuolella. Kaunon muistoissa vilahtelevat myös Siiri Angerkosken ja Maisteri Särkän kaltaiset legendat.

Myöhäistä katua oli miellyttävää ja hauskaa kuunneltavaa. Nauroin ääneen useammankin kerran, niin näppärästi ja viiltävästi Tuomas Marjamäki sanansäilää heiluttaa ja analysoi esimerkiksi keinoja kaihtelematonta julkisuutta ja nyky-yhteiskuntaa.

Siinä mielessä kirjassa oli samoja kaikuja kuin edellisessä kuuntelemassani äänikirjassa, Minna Lingrenin Aina on toivoa -kirjassa. On tylsää vertailla kahta eri teosta, mutta sanonpa nyt kuitenkin, että viihdyin Marjamäen seurassa huomattavasti paremmin. Tässä kirjassa nimittäin vältetään ryppyotsaisuuden ja pamflettimaisuuden karikot, ja ensisijaisesti kerrotaan lukijalle tarina. Ja hyvin kerrotaankin.

Äänikirjan lukijan, Jari Nissisen, tulkinta herätti minussa aluksi kaksijakoisia tuntemuksia, mutta hetken totuteltuani pidin luennasta ja se sopikin kirjan tyyliin hyvin. Muutenkin kirjan pituus ja muoto oli hyvin äänikirjaformaattia tukeva, mutta epäilemättä olisi pitänyt tästä ihan perinteisestikin luettuna.

Myöhäistä katua on nimittäin loistava valinta hetkiin, jolloin haluat lukea jotakin elämänmyönteistä ja hauskaa, fiilistellä ripauksen verran nostalgiaa, kuitenkin nykypäivän otteella kerrottuna. 

Kirjassa on myös ripaus vanhanajan taunopalomaista charmia, joskin mielessäni kuvittelin nuoren Kaunon enemmän Kullervo Kalskeen kaltaiseksi, koska, noh, hän on suurin.

Pidin tästä kovin, kovin paljon. Kiitos.

Tuomas Marjamäki: Myöhäistä katua
Docendo 2020 (Elisa Kirjan äänikirja)
9h 46min
Lukija Jari Nissinen

Kommentit

 1. Samoja ajatuksia! Bloggasin myös tästä jo keväällä ja palaan usein kirjan tunnelmiin. http://raijahautala.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä onkin miellyttävä, vahva tunnelma, johon palata!

   Poista
 2. Minulle Suomi-filmi on, noh myönnettäköön, edelleen julmetun kökkö genre, johon kaipaisin kunnon matkaopasta, jotta onnistuisin siitä saamaan kiinni. Joten siitä näkökulmasta tämä teos voisi toimia sisäänheittäjänä. Ilman sinua en olisi teosta huomannut, eli kiitos arviosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voisi hyvinkin olla sinunkin kirjasi. Kaunolla on nimittäin sanansa asiaan sanottavana.😊 Ennen kaikkea kirjassa kuitenkin kurkistetaan kulissien taakse, tavallisen ihmisten elämään kaiken tähtipölyn takana.

   Poista
 3. Kiitos, Amma!
  Arviosi herätti uteliaisuuteni, ja aloitin Myöhäistä katua e-kirjana, kun Storytelissä ei äänikirjaa ainakaan vielä ole. Alku vaikuttaa lupaavalta, hauskalta ja tuoreeltakin. En ainakaan muista aiemmin kuulleeni lohkaisua "Elämä on kuin verottaja. Aina kun luulen, että se on jo vienyt kaiken, siltä löytyy vielä jokin yllätys takataskusta."
  Hauskasti ja terävästi kirjoittaminen on vaikea laji, toivottavasti Marjamäki lunastaa odotukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minusta tässä kirjassa oli paljon tuollaisia lohkaisuja, aidosti hauskoja ja ennen kaikkea tuoreita. Luulen, ettet pety kirjan edetessä.

   Poista
 4. Minun on pitänyt suositella tätä miehelleni kuunneltavaksi, hän kun on vanhojen suomileffojen fani (ja minä kammoan niitä nykyään!) joten iso kiitos muistutuksesta :)))))

  VastaaPoista

Lähetä kommentti