Henri Tuomilehto, Jouni Vornanen: Nukkumalla menestykseen (äänikirja)


Hyvä uni on yksi merkittävimmistä terveysteoista, mitä ihminen voi itselleen suoda. Näin ainakin, mikäli on uskominen Henri Tuomilehdon ja Jouni Vornasen teokseen Nukkumalla menestykseen.
Tuomilehto on unihäiriöihin erikoistunut lääkäri ja asiantuntija, Jouni Vornanen taas tiedottaja, tietokirjailija ja kolumnisti. Lopputuloksena on kiinnostava ja asiapitoinen, kansantajuinen tietokirja unesta ja sen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille.

Rakastan nukkumista. Se on yksi parhaita asioita, mitä ihminen voi tehdä. Toisaalta suhteeni uneen on ristiriitainen. Kuulun juuri siihen herkkäunisten väestönosaan, joka reagoi stressiin ja muihin elämän ärsykkeisiin ensimmäiseksi unen laadun kärsimisellä. Huomionarvoista on, että itselläni unen laatuun vaikuttaa myös positiivinen stressi, se, että olen jostakin asiasta innoissani. Olen muuten aika usein.

On ehkä ironista, että kuuntelin tätä äänikirjaa pääasiassa yöaikaan. Tällä kertaa syynä tosin on ollut kaamea syysflunssa, joka on repinyt keuhkoja, kutittanut kurkkua ja saanut nenän vuotamaan. Läheskään aina unihäiriöiden syy ei kuitenkaan ole näin helposti jäljitettävissä.

Jos kirjan sanoman haluaa tiivistää muutamaan lauseeseen, on se tässä. Unen laatu on yksi keskeisimmistä ihmisen hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Syötpä kuinka terveellisesti tahansa ja liikutpa kuinka paljon hyvänsä, ei sillä ole merkitystä, mikäli keho ja mieli ei saa riittävästi lepoa. Terveellinen ravinto ja riittävä liikunta ovat toki nekin erittäin tärkeitä asioita, jotka myös vaikuttavat unen laatuun.

Jos unen laatu ei ole riittävä, apua tulisi hakea matalalla kynnyksellä. Kirja sisältää lukuisia esimerkkikertomuksia siitä, miten ihmiset ovat sinnitelleet vähäisen unen kanssa. 

Ihminen tottuu väsymykseen nopeasti, mutta jatkuva univelka ja väsymys ei ole normaalia. Ongelman alkusyy on tärkeä löytää. Taustalla voi olla esimerkiksi uniapnea tai kehon ylikuormitustila. Olipa vika missä tahansa, apua on saatavissa ja usein potilas huomaa nopeasti eron omassa vireystilassaan hoidon aloittamisen jälkeen.

Kavahdin ensin jonkin verran kirjan otsikon viittausta menestymiseen. Ikäänkuin hyvinvoinnin merkitys olisi ennen kaikkea menestymisessä! Toisaalta otsikko viitannee vielä muutamia vuosia sitten vallalla olleeseen johtajuusmyyttiin, jota toistettiin lukuisissa menestystarinoissa: vähäisiä yöunia ihannoitiin ja pidettiin menestyksen tekijänä. Huippujohtaja herää aamuyöllä treenaamaan!

Nyt näkökulma on muuttunut. Unen merkitykseen ja sen vaikutukseen niin jaksamisen kuin monien fysiologisten oireiden taustalla on havahduttu. Kirja haastaakin lukijaa pohtimaan omaa suhdettaan uneen ja antaa myös konkreettisia vinkkejä unen laadun varmistamiseksi. 

Seuraavaan yöhön valmistautuminen alkaa karrikoidusti jo heti aamulla herätessä. Kun vireystila pysyy päivällä hyvänä, kasvaa unipaine tasaisesti iltaa kohti. Ruokailun ja aktiviteettien rytmityksellä pystyy vaikuttamaan yöuniin merkittävästi.

Pienillä asioilla voi tehdä jo paljon. Mutta jos omat konstit loppuvat kesken, uniasioissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

Henri Tuomilehto, Jouni Vornanen: Nukkumalla menestykseen
Tammi 2019 (Elisa Kirjan äänikirja)
Lukija Aku Laitinen
Kesto 5h 34min

Kommentit

  1. Kuulostaa sellaiselta kirjalta joka kannattaisi lukea itsekunkin! Kuulun onneksi hyväunisten joukkoon mutta nukun ajoittain liian lyhyitä unia. Unirytmini on nimittäin sellainen, että menisin mieluusti nukkumaan aikaisin mikä taas ei aina sovi yhteen perhe-elämän eikä sen muunkaan sosiaalisen elämän kanssa. /Mari

    VastaaPoista
  2. Kuuntelin tämän samaisen äänikirjan elo-syyskuun vaihteessa. Uni on uskomaton ihmelääke, ja silti monet ihmiset nukkuvat aivan liian vähän. Tuomilehdon kirja on ihan hyvä tietopaketti nukkumisen tärkeydestä. Tosin sisältää aika paljon toistoa, samoja asioita pyöritellään moneen kertaan. Ja välillä tuntui ikävästi siltä, että Tuomilehto vain mainostaa omaa erinomaista uniklinikkaansa.

    Olin alkukesällä kuunnellut Matthew Walkerin äänikirjan Miksi Nukumme - Unen voima. Suosittelen sitä. Paljon laajempi ja monipuolisempi kuin Tuomilehdon kirja, vaatii toki välillä sulattelua, mutta tykkäsin kovasti. Walkerin kirjan ansiosta vähensin reippaasti kahvinjuontia, ja kun aiemmin vedin kahvia mukitolkulla päivässä, aamuvarhaisesta iltamyöhään, niin nykyään juon vain 0,5-2 mukillista päivässä enkä koskaan iltaisin. Walkerin kirjan myötä olen myös alkanut nukkua pidempiä yöunia, menen illalla aikaisemmin sänkyyn.

    VastaaPoista
  3. Minusta on hienoa, että hyviin yöuniin ja riittävään lepoon kiinnitetään nykyään enemmän huomiota. Itse olen nukkujana varsin lahjakas, enkä menetä yöunia helposti. Perheemme viidestä jäsenestä kaksi on kuitenkin aivan järkyttävän herkkäunisia ja se vaikuttaa välillisesti meihin kaikkiin. Jos yksikin on nukkunut yöllä pienissä pätkissä yhteensä muutaman tunnin, kyllähän se näkyy seuraavana päivänä monin tavoin ja heijastuu muihinkin. Meillä on aika tiukat iltarutiinit ja nukkumaanmenoajat, juuri näiden herkkäunisten vuoksi: he ovat iltaunisia aamuvirkkuja, joten me muutkin olemme opetelleet samantapaisen rytmin.

    Toivoisin, että uniongelmiin saisi helpommin apua. Yksi lapsista oli vauvana kahteen otteeseen unikoulussa ja kun siitä ei ollut mitään apua, nostettiin kaikkialla kädet pystyyn vaikka neuvolassakin meidän (vanhempien) totaalinen väsymys pantiin merkille.

    Tästä kirjasta voisi löytyä hieman vertaistukea, joten pistänpä sen varaukseen.

    VastaaPoista
  4. Tämähän kuulostaa mielenkiintoiselta ja on ainakin itseltäni mennyt ihan ohi! Luin Matthew Walkerin Miksi nukumme -teoksen alkuvuodesta ja innostuin korjaamaan omaa nukkumistani paljonkin. Kotimaisen teoksen lukeminen voisi olla tälle hyvää jatkumoa. Kiitos siis vinkistä! :)

    VastaaPoista
  5. Tämä taitaa olla tarpeellinen tosi monille nykyään. Nukkumista ei oikein osata arvostaa ja työt tuppaavat valtaamaan juuri sitä rauhoittumisen aikaa, joka hyvään uneen tarvitaan. Itsestänikin tuon huomaan, vaikka olen kyllä aina ollut aika hyvä nukkumaan. Näin vanhemmiten tosin huomaan stressin herättävän aamuisin turhan aikaisin.

    VastaaPoista
  6. Olen lukenut jonkin verran self-helpiä, mutta uneen tai nukkumiseen liittyviin kirjoihin en ole jostain syystä tarttunut - vaikka unen kanssa minulla hankaluuksia onkin (nukun liian lyhyitä unia). Tämä kirja voisi olla yksi askel kohti oikeaa suuntaa, eli parempia yöunia.

    VastaaPoista
  7. Minäkin tykkään laillasi nukkua ja olen siinä erittäin hyvä. :D Näin ei ole aina ollut, vaan olen kärsinyt todella pahasta unettomuudesta. Siitä olen päässy jo aikoja sitten onneksi, samoin osaan käsitellä mahdollista stressiä ja mielialojeni tuomia epämääräisiä olotiloja, jotka saattavat häiritä unta. Tämä on useiden vuosien harjoituksen tulos, joka kohdallani tuottaa hedelmää ja nukun kuin tukki.

    Tärkeä ja pysäyttävä kirja tämä varmasti on ja erityisesti kaiketi sellaisille, jotka herkästi nipistävät yöunistaan.

    VastaaPoista
  8. Tämä olikin minulle hyvä kirjavinkki, sillä koetan juuri saada hyvää unirytmiä takaisin. Olen yleensä ollut ns. hyvä nukkumaan, joten unen merkitystä on tullut tuumailtua vasta kun nukkumisen kanssa tulee ongelmia. Vaikkei sen suurempaa menestystä elämäänsä havittelekaan, arkeen vaikuttaa tosi paljon se , miten yöllä on saanut nukuttua. Ja jos nukkuu pidempään huonosti, päivät ovat helposti aika utuisia.

    VastaaPoista
  9. Hmmm.... minä olen niitä jotka reagoivat kaikkeen ensimmäiseksi yöunilla ja nimenomaan unen menettämisellä. Kuulun myös niihin jotka sinnittelivät näin jälkikäteen ajatellen ihan liian pitkään menemättä lääkärille hakemaan apua. Nyt olen kuitenkin useamman vuoden käyttänyt säännöllisesti nukahtamislääkettä ja vaikka nukahtaminen on mekaanista, nukkuminen on kuitenkin ihanaa eikä unen tavoittelu enää ahdista. Minusta on huvittavaa kun mieheni on vadtakohtanani sellsinen snap ja unessa -tyyppi joka nukahtaa vaikka istuallaan tai makkarissa kirja kädessä, lukulasit päässä ja valot päällä, pitää jopa taiten kirjasta kiinni :D

    VastaaPoista
  10. Helppo olla samaa mieltä kirjan kanssa, kunnon yöunet ovat terveyden perusta. Helppo näin myös todeta, kun on sen ikäinen, että yöunia ei enää häiritse pienet lapset eikä monena aamuna edes aikainen herääminen. Monille varmasti tärkeä kirja, mutta ei enää minun kirjani.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti