Siri Kolu: Tervemenoa Taika Taksinen


Huomio! Jos epäilet, että naapurustossasi asuu lähiönoita, juuri nyt, Halloweenina on oikea aika iskeä!

Siri Kolu marssittaa kirjallisuuden estradeille uuden hahmon ja maailman menestyksekkäiden Me Rosvoloiden jälkeen. Kyseessä on ehta, leimuavan punainen, ärsyttävä ja isotissinen valeaikuinen, lähiönoita, joka kidnappaa lapsia pitääkseen yllä taikavoimiaan. 10-vuotias Roosa Tulikukka Hurme muuttaa Sirkuslaaksoon ja löytää sieltä kauhukseen tällaisen noidan. Hän käy yhdessä uuden ystävänsä, pikkunero Larsin kanssa taisteluun noitaa vastaan. Noidan vastustaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä mitä enemmän noitaa vastaan kamppailee, sitä enemmän vetää puoleensa noidan kiinnostusta. Tästä syystä Roosa ja Lars alkavat kerätä tietoa vihollisestaan ja julkaista opaskirjaa netissä, jotta muutkin lapset osaisivat vastustaa noitia oikein.

Lähiönoita Taika Taksinen on herkullinen hahmo. Ei vähiten siksi, että kovin paljon hän muistuttaa erästä kirjailijaa ulkonäöllisesti (ei toki muuten). Tykkään faktan ja fiktion härnäämisestä, samoin kuin siitä, että luonnollisestikaan mikään ei ole mustavalkoista, ei edes lähiönoidan pahuus. Taustalla on surullinen tarina, joka on monelle ihan tosijuttu.Yksinäisyys ja kiusaaminen ovat teemoja, joita lanu-kirjoissa ei voi varmastikaan liikaa käsitellä.

Päähenkilöiden ikä antaa viitteen siitä, minkä ikäistä yleisöä kirja tavoittelee. Itse koin tämän kuitenkin jostakin syystä vähän isommille suunnatuksi kuin mitä Me Rosvolat olivat. Ehkä se johtuu siitä, että vaikka Taika Taksisen tarina on ehdottomasti hauska ja enemmän valoisa kuin synkkä, on niitä tummia sävyjä kuitenkin aika vahvasti läsnä.

Tervemenoa Taika Taksinen on tutustumisen arvoinen teos ilman muuta. Sen verran kipinää jäi kytemään, että tästä noidasta kuulemme varmasti jatkossakin.

Siri Kolu: Tervemenoa Taika Taksinen
Otava 2015
201s.

Kommentit

  1. Kiva lukea että tämä uusikin Kolu on ehtaa tavaraa. Meillä on vieläkin (!!) pari Rosvolaa lukematta, mutta aiomme ehdottomasti tutustua myös tähän mystiseen lähiönoitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, teillä on vielä paljon kivaa edessä! Mitenkäs Ränttätänttää, onko tehty rosvoruokia? :)

      Poista

Lähetä kommentti