Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessaniKristiina Lähteen Joku on nukkunut vuoteessani on kirjabloggaajalle vähän epäkiitollinen kirja esiteltäväksi.
Juonesta ei voi kirjoittaa oikein mitään paljastamatta liikaa. Ja muutenkin on vähän epävarma olo koko tarinan kanssa: mitäs tässä nyt oikein tapahtuikaan?

Sen verran voin kertoa, että kirjan viittaus tuttuun satuun on aivan todellinen ja aiheellinen. Eräänä aamuna Rosa herää sängystään vierellään mies, vieras mies. Siinähän ei välttämättä ole mitään kummallista, mutta mies tuntuu jopa asuvan Rosan kodissa. Lauralta taas on mies kateissa.

Lähde kuvaa nykyihmisen arkista haahuilua maailmassa, jossa jokainen päivä on maanantai. Hän kertoo myös yksinäisyydestä ja ihmissuhteiden vaikeudesta, liitoista, joissa kaksi ihmistä muuttuu näkymättömiksi toisilleen ääriviivojen pikku hiljaa haalistuessa.

Joku on nukkunut vuoteessani on allekirjoittaneelle kiusallinen kirja siitäkin syystä, että tämä saattaa olla aidosti hieno kirja. Teema on tärkeä, ajatus tärkeä. Mutta jotenkin en vain jaksanut syttyä toteutukselle. Minusta tuntuu, että olen viime aikoina lukenut tämän kirjan useaan otteeseen: vähän hämyinen juoni, salaperäinen, tiivis ja ihmisyyttä syväluotaava kerronta, vähän todellisia tapahtumia tai dialogia. Mihin hyvät tarinat ovat kadonneet?

Jos tästä lajityypistä pitää, on Lähteen ensimmäinen romaani varmasti tutustumisen arvoinen teos. Itse tunsin olevani vähän liian pieni ja tyhmä tälle kirjalle. On kuitenkin kehuttava kirja humoristisia ulottuvuuksia, sillä muutamassa kohdassa nauroin ääneen ja sitä tapahtuu minulle todella harvoin. Niitä hetkiä, kun Otso-koira leikkii tekopeniksellä lattialla, niitä olisi saanut olla enemmänkin.

Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani
Teos 2012
260s.

Kommentit

 1. Kiinnostavaa! Tämä on myös minun lukuohjelmassani.

  VastaaPoista
 2. Pieni ja tyhmä, ei kai sentään... aion lukea kirjan pian, mutta uskaltauduin nyt jo etukäteen arviosi katsomaan, ja se herätti lisää uteliaisuutta. Voisin vaikka pitääkin. Tai... no, pian se nähdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan sinunkin arviotasi. Välillä tulee näitä, ettei oikein tiedä, onko vika kirjassa vai lukijassa...

   Poista
 3. Pidin kovasti.Flunssaisella päällä ei tosin jaksa kirjoja, joissa lukijalle selitetään kaikki lattialistan päällisistä lähtien.
  Jos kirja ei kolahda, vika voi olla myös ajassa. Itse olen huomannut, joidenkin vanhojen lempikirjojeni kohdalla, etten kykene niitä enää lukemaan ja myös päinvastoin.
  Runoilijan kirja. Vähällä tekstillä sanotaan paljon, tai ainakin lukija voi itse kuvitella loput.
  Suosittelen ennenkaikkea parisuhteista kiinnostuneille!

  VastaaPoista
 4. Edellistä kommentoijaa kompaten, väärä hetki tai väärä mielentila, pitämisen ja ei pitämisen syyt saattaa välillä olla aika vaikeasti kaivettavissa esiin.

  Minä pidin tästä paljon. Mikähän sitten selittäisi sen, että vaikka Täydellinen paisti on minusta melkein kuin sisarteos, sille en lämmennyt läheskään samanlailla kuin tälle?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti