"Paapapapaapa-pa-pa-pa-paapaa, maamamamaama-ma-ma-ma-maamaa..."

Haistan trendin kun sen näen. Sari on alkanut kerätä Maija Karman piirroksilla koristeltuja lastenkirjoja, Anni.M. lanseerasi muutama viikko sitten loistavan lastenkirjasunnuntain. Siispä hyppään muodin aallonharjalle ja kannan korteni kekoon minäkin :-)

Lapsen saannissa on sekin hyvä puoli, että hyvällä tuurilla lapselle tuodaan hyviä kirjoja lahjaksi. Yksi näistä on Tittamari Marttisen kirjoittama Hyvää yötä, Muumipeikko -kirja, joka sisältää myös CD:n (terveiset ja kiitokset Hirviöserkuille vanhempineen!).

Oma muumikokemukseni perustuu lähinnä japanilaisiin piirrettyihin. Itse asiassa innostuin muumeista enemmän vasta viime kesänä, kun oma ulkomuotoni alkoi päivä päivältä enemmän näyttää Muumimammalta. Kovin syväluotaavaa analyysiä siitä, onko Tove Janssonin perintöä yleensä sopivaa mennä ronklaamaan, ei siis voi minulta odottaa.

Kirja (ja CD) sisältää kuusi muumitarinaa. Tarinat ovat suhteellisen lyhyitä, vähän isommille lapsille iltasaduiksi sopivia. Aikuisten kannattaa  pitäytyä jatkossakin Janssonissa. Erityisesti sivulauseiden ja lausevastikkeiden puute rassaa aluksi isompaa lukijaa. Myös Janssonin filosofinen ote on karsiutunut pois. Mutta lapsillehan tämä kirja on suunnattukin ja uskon tästä tulevan myöhemmin hitin meidän perheessä.

Parasta muumeissa on niiden valoisa asenne. Ihan tavallinen arkikin voi olla seikkailu. Muumilaaksossa paistaa aina aurinko, paitsi jos sataa vettä, mikä sekin on yhtä aikaa kotoista ja jännittävää. Aina on sopiva hetki syödä tuulihattuja ja juoda kaakaota. Koiralle voi syöttää mehua ja keksejä. Poliisin tärkein tehtävä on selvittää, kuka on tehnyt likaisen jalanjäljen vastapestylle lattialle.

Meidän perhe muuttaa Muumilaaksoon asumaan.

Kommentit

 1. Lastenkirjallisuus, kuuminta hottia :)

  Suosittelen lämpimästi tutustumaan Toven ja Larsin muumisarjiksiin, niihin alkuperäisiin! Niitä on jopa sensuroitu. Ja Janssonin kuvakirjat ovat nerokkaita. Taiteilija tuotteisti muumit jo elinaikanaan niin hyvin, että ei nämä jälkilöylyt tunnu missään, ja niidenhän tasoa valvotaan edelleen. Pääasia että lapset oppivat lukemaan muumeja :)

  Tossa on muuten näemmä Jukka Murtosaaren kuvitus, hän on piirtänyt muumeja siihen lehteen ja on yksi harvoista suomalaisista akuankka-piirtäjistä :)

  VastaaPoista
 2. Jihaa, mä oon just niin epätrendikäs et joskus vahingossa osuu johonkin hottiin =D =D heh.

  hauska idea voisi olla myös lastenkirja-aakkoset!

  Huomasitteko muuten et suomalaisia lastenkirjoja oli otettu 8 kappaletta "1 001 children's books you must read before you grow up " listaukseen. Sinne oli päässyt muutama muumi ja uppo-nalle ja sen semmoisia.

  piti kysyä et mitä tuo cd siis sisältää? (oon myös vähän hidas) tai siis et voiko ne sadut kuunnella myös vai miten?

  VastaaPoista
 3. Suomessa tehdäänkin laadukasta lastenkirjallisuutta, joten en siinä mielessä ihmettele yhtään, että kv-listoillekin on muutama päätynyt! Täytyy tosiaan paneutua muumeihin enemmänkin, joskus jotain olenkin lukenut (varmaan lukiossa), mutta en ihan ajatuksen kanssa.

  Unohdin tosiaan kertoa tuosta levystä enemmän. Se on äänikirja, joka sisältää samaiset sadut kuin kirjassa on. Lukijana on Ilkka Merivaara. Aluksi Merivaaran äänessä oli jotakin mikä hämäsi ja häiritsi. Googlauksen tuloksena selvisi, että Merivaara on antanut tv-muumeissa äänensä Niiskulle. Ilmeisesti hämäännys johtui sitten siitä, että miten Muumimammalla voi olla Niiskun ääni :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on edelleen suuressa huudossa muumikirjat ja varsinkin se muumisarja, jota löytyy 50+ osaa digiboksista. Suosittelen Suuri Muumilukemisto -sarjaa, jota on julkaistu muistaakseni 4 osaa. Jokaisessa about neljä tarinaa ja juuri sopivan pituisia iltasaduiksi. Sitten on vielä pari suht tuoretta pari pientä muumikirjaa joissa opetellaan aakkosia ja numeroita, kummatkin runomuodossa. Myös erittäin suositeltavia.

  -Artsi

  VastaaPoista
 5. Lisäsin blogisi oman blogini linkkilistaan, toivottavasti sopii :-)

  Itse tykkään koko Tove Janssonin tuotannosta kovasti, mutta uusista feikkimuumeista en pidä ollenkaan. Olen hieman puritanisti tässä asiassa ;-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Artsi suosituksesta! Laitankin korvan taakse, kun mummot suun muut kummit kuitenkin aina kyselevät lahjatoiveita :)

  Reeta Karoliina: Niinhän se taitaa yleensä olla, että ei ole alkuperäisen voittanutta! Ja kiitos lisäyksestä, sopii oikein hyvin :D

  VastaaPoista
 7. Meillä on tämä sama kirja parhaillaan iltalukemistossa! Päälause toisensa perään ja tyhjästä nyhjäistyt aiheet saavat vanhemmat tosiaan tuskastumaan. Pahat äitipuolet ja muut hirvitykset kyllä loistavat poissaolollaan, joten jos kaipaa hyvän tuulen tarinoita repertuaariin, niin sellaisia tästä kirjasta kyllä löytää.

  VastaaPoista
 8. Juuri hyväntuulisuus ja oikeiden ongelmien puuttuminen olivat minustakin tämän kirjan vahvuus. Varmasti hyviä tarinoita silloin kun ympärillä ja maailmalla tapahtuu kaikkea ikävää.

  VastaaPoista
 9. Munkin oli pakko tulla suosittelemaan niitä Larsin ja Toven sarjakuvia. Oma suosikkini on tarina siitä kun Muumi-perhe lähtee seuramatkalle ja ajautuu reissulla käyttämään LCD-nimistä huumetta... :D Tämä on Larsin käsialaa. Mutta ei käy kyllä lapsoselle iltalukemiseksi. Toven omat Muumi-kirjat ovat myös henkilökohtaisia suosikkejani.

  VastaaPoista
 10. Kristiina, tuo LCD-juttu tuntuu tutulta, olen varmaan jostakin siitä lukenutkin :) Huomasin kaupungilla, että muumikirjoista on taidettu ottaa uusi painos, koska niitä oli pöydällinen joka kaupassa esillä. Valitettavasti oli sen verran kiire, etten ehtinyt niihin vielä paneutumaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti