Ei niin hyviä...Jostakin syystä Juha Itkosen julkisuuskuva on antanut minulle syyn olettaa hänen edustamansa kirjailijatyyppi minulle epäsopivaksi. Ei Itkosen julkisuuskuvassa mitään vikaa ole, mieshän on sympaattisen oloinen kuin nallekarhu, mutta tavalla tai toisella hän on onnistunut antamaan itsestään sellaisen kuvan, ettei hänen kirjoihinsa ole tullut tartutuksi.

Masentavaa olla oikeassa.

Tavallaan Myöhempien aikojen pyhissä on mielenkiintoinen ja kotimaisessa kirjallisuudessa erilainen lähtöasetelma. Nuoret uskon soturit, myöhempien aikojen pyhät David ja Mark tulevat kylmään ja syrjäiseen Suomeen levittämään pelastuksen sanomaa. Uskonveljien lähetystyötä varjostavat keskinäiset kismat ja suomalaisten kylmä vastaanotto. Lisäksi David painiskelee kielletyn rakkauden, uskonkriisin ja valheiden verkon synkässä viidakossa.

Itkonen soljuttaa tekstiä eteenpäin ajatuksenvirtatekniikalla ja yltyy välillä kieltämättä varsin komeaan menoon. Kuitenkin Myöhempien aikojen pyhiä on kuin parhaat päivänsä nähnyt nakkimakkara. Tuleehan se syötyä, mutta lopulta jäljelle jää vain tympeä maku ja rasvainen kalvo kitalakeen, joka ei lähde mihinkään, vaikka kuinka kielellä hinkkaisi.

Itkosen maailma on masentava ja ennen kaikkea kovin kliseinen. Suomalaiset ovat hiljaisia, varautuneita ja ryyppäävät. (Ihanko totta?) Sauna tuntuu ensikertalaisesta helvetin esikartanolta. (Ehkä seuraavaksi jotain omaperäisempää) Mormonien käyttäytymiskoodisto on kohtuuttoman tiukka (Haukotus). En tiedä kumpiko on tylsempi ja tympeämpi: Itkosen kuva mormoneista vai suomalaisista. Joka tapauksessa mieleen tulevat ne opiskeluaikojen parikymppiset nuoret miehet, jotka muuttuivat tiedostaviksi kansalaisiksi, antoivat tukkansa kasvaa pitkäksi ja suolsivat väitellessään suustaan toinen toistaan tekosyvällisempiä ajatuksia, joista yksikään ei ollut omaperäinen tai edes erityisen ajatuksia herättävä.

Pahinta on, ettei kirja oikeastaan ole huono. Se on klisee.

Kuten jo sanoin, Juha Itkonen on kuitenkin ihan sympaattisen oloinen mies.

Kommentit

 1. Kiitos vierailusta blogissani. :) Olen jotain kautta käväissyt kylässä sinun blogissasikin, siksi tutulta tämä vaikutti. Hauska nähdä millaisia kirjoja aakkosiisi pääsee.

  VastaaPoista
 2. Jännä juttu - ensinnäkin "Ruusun nimi" ja tämä "Myöhempien aikojen pyhiä" ovat olleet tässä lukulistallani, mutta en ole vielä niihin ehtinyt. Nämä arviot luettuani en tiedä pitäisikö pitää kiirettä lainkaan :P
  Itkosesta: luin häneltä ensimmäisenä "Anna minun rakastaa enemmän" ja se oli mielestäni ihan mahtava. Näin myöhemmin ajateltuna se varmaan osui minua sellaiseen kohtaan jota tarvitsin ja joskus kirjat tekee niin. Seuraavaksi luin "Kohti" ja petyin aivan todella pahasti. Sen jälkeen en ole uskaltanut tarttua Itkosiin. Joku on minulle kehunut tätä arvioimaasi teosta ja varmaan sen tässä jossain kohtaa luenkin.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en ole lukenut Itkoselta muuta kuin Anna minun rakastaa enemmän, pidin siitä vaikka välillä mua vaivaannutti, tuntui että sen olisi jo lukenut.

  VastaaPoista
 4. Sisko ja Anni.m, lisäsin teidät tuonne linkkeihin:)

  Ja Anni vielä, olipa hauska postauksesi Lohduttajasta, vaikka ko. teosta en ole koskaan lukenutkaan. Täytyy tässä lainata sinua ja sanoa, että saas nähdä, pidänkö kiirettä :) Mutta kyllä Ruusun nimeen ja Myöhempien aikojen pyhiin kannattaa tilaisuuden tullen tarttua, ja kuten sanoit, paljon riippuu siitä, millaiseen saumaan omassa elämässä kirja osuu.

  Sari, tuo oli hyvin sanottu, että tuntui kuin olisit jo aiemmin lukenut. Sama tunne oli minulla tätä lukiessa.

  VastaaPoista
 5. Pakko palata vielä Itkoseen, jotenkin nyt jumituin tähän analysointiin. Mulle käy usein näin, ajatukset kristallisoituu nukkumaan ruvetessa, eikä uni tule, ennen kuin ne on purettu pois :)

  Kirjallisessa mielessä kirja oli todella hyvä, mutta minua nyppi Itkosen "asenne": periaatteessa kertoja kuvaa mormonien elämää hyvin empaattisesti ja avoimesti, mutta kuitenkin David ja Mark-hahmot oli koottu mormonikliseistä. Se haiskahti enemmän ennakkoluuloille kuin avoimuudelle.

  Ugh. Olen puhunut. :)

  VastaaPoista
 6. I liked it. So much useful material. I read with great interest.

  [WORDPRESS HASHCASH] Kirjoittaja lähetti meille arvon '0 , mikä ei ole sallittua.

  VastaaPoista
 7. Kivaa löytää tällainen uusi kirjablogi! (Siis itselleni uusi :-) Tänne ulen varmaan vierailemaan toistekin!

  Ja minä kyllä tykkäsin tästäkin kirjasta aikoinaan. Nyt lukemisesta on jo niin kauan, että en enää kunnolla muista miksi tykkäsinkin niin kovin...

  VastaaPoista
 8. Moi Reeta Karoliina, kiva kun löysit tänne. Täytyykin piipahtaa vastavierailulla:)

  Kyllä tämä varmasti on semmoinen kirja, että monet tykkää. Ehkä semmoinen, että siitä joko tykkää tai sitten ei ollenkaan.

  VastaaPoista
 9. Kiva kun kävit vierailulla blogissani! Nyt onkin aika tehdä vastavierailu. Tuo Juha Itkosen "Myöhempien aikojen pyhiä" kuulostaa kiinnostavalta kirjalta ja minulla on ollut jo pitkään tarkoituksena lukea se. Kiitos kiinnostavasta arviostasi, ehkä nyt pääsen jopa kirjastoon asti lainaamaan tämän:)

  VastaaPoista
 10. Miten se nyt oli näiden kirjojen ja kirjottajien kanssa. Itkoselta olen lukenut kirjan Kohti ja pidin siitä ja hemmo ok. Oksaselta olen lukenut Puhdistuksen, aivan mahtava kirja. Sofi O. enemmän kuin täynnä itseään !

  VastaaPoista

Lähetä kommentti