Retro toukokuu (haaste)

Lasse-jänis 1983

Olen ehtinyt lukea huhtikuussa aivan liian vähän, mutta onneksi laadukkaita kirjoja. Toisaalta tenttiurakan jälkeen on ollutkin mukavaa rauhoittaa myös luku- ja blogielämää hieman. Koska möyrin tätä nykyä päivät epäpuutarhurin puutarhassani (no on siihen jo sentään nurmikko istutettu, että kyllä sitä voi puutarhaksi kutsua!), en tiedä, kuinka paljon ehdin lukea tässäkään kuussa, mutta monenlaista kivaa on silti tiedossa. Tulossa on aiemmin lupailemani arvonta kaikenlaisten merkkipaalujen kunniaksi (mistä lisää myöhemmin), käytännön blogi- ja lukufilosofista keskustelua (siitä niin ikään myöhemmin) ja vieläpä pienimuotoinen aikamatka (mistä enemmän nyt heti).

Edellisessä keskustelussa pohdittiin uuden ja vanhan kirjallisuuden asemaa blogimaailmassa ja itse kunkin lukutottumuksissa. Monet kantoivat huolta ns. uusvanhan kirjallisuuden unohtumisesta. Jori esitti mainion ajatuksen aikamatkailusta kirjallisuuden maailmassa ja tähän haasteeseen aion toukokuussa tarttua. Samalla heitän haasteen muillekin vastaanotettavaksi.

Suunnitelmani on seuraavanlainen. Matkustan retroimmasta retroimpaan vuoteen 1983. Silloin syntyi internet, Amy Winehouse ja minä. Helsingissä pidettiin yleisurheilun MM-kisat ja Tiina Lillak voitti kultaa (oli aika hilkulla, ettette lue parhaillaan Tiinan lukuhetkeä). Vuosi oli hyvä myös kirjallisuudelle, sillä William Golding (esim. Kärpästen herra) voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Olen valinnut aika lailla umpimähkään kolme kyseisenä vuonna Suomessa ilmestynyttä teosta ja ne ovat seuraavat:

Andersson, Claes: Ihminen, sielunsa kaltainen
Harrison, Jim: Syystarinoita
Satta, Salvatore: Pieni kaupunki Sardiniassa

Valintakriteerini olivat: yksi kotimainen, yksi amerikkalainen ja yksi johonkin lämpimään vievä teos. Raportoin lukukokemuksista toukokuun aikana sitä mukaa, kun saan teokset luettua.

TULE SINÄKIN MUKAAN RETROHAASTEESEEN!

Asetan riman matalalle: valitse haluamasi vuosi (sen ei tarvitse olla synnyinvuotesi, voit tehdä valinnan millä perusteella tahansa) ja valitse sieltä yksi tai useampi kirja itse määrittelemilläsi perusteilla. Ja jos et ehdi mukaan toukokuussa, palaa asiaan myöhemmin! Olisi hauskaa, jos mahdollisimman moni tekisi pienen aikamatkan eri vuosiin: sillä tavalla nousisi uusia (toivottavasti) hienoja teoksia ja kirjailijoita esille!

Teeman mukaisesti olen valinnut sivupalkkiinkin toukokuun suosituksiksi silkkaa retroa (osalle näistä olen näköjään ollut aika julma, tarttukaa siis toimeen ja palauttakaa Jörn Donnerin ja Raymond Queneaun maine, Kiba Lumbergia kannattaa lukea muuten vaan!)

HAUSKAA VAPPUA KAIKILLE!

Kommentit

  1. Hmm. Jotenkin tulen tähän haasteeseen osallistumaan, mutta en tiedä vielä miten ja millä tavalla muokkaan omat retrolukuhetket. Aikamatkailu joka tapauksessa kiinnostaa!:)

    VastaaPoista
  2. Annapa vinkki, miten kätevästi löytää esim. vuonna 1983 julkaistuja kirjoja. Ajatus nimittäin on kiinnostava ja houkutteleva!

    VastaaPoista
  3. Ehdottomasti mukana! Kirjoja varmaan löytää esim. Helmetin haulla rajaamalla julkaisuvuoden?

    VastaaPoista
  4. Mie voisin esitellä yhden kirjan blogissani, johon on listattu 70-luvulla ilmestyneitä kirjoja. Voisin itse valita sieltä myös vuoden ja sukeltaa vuosikymmeneen. Mietin sitä myös eilen Agit Propin konsertissa, että olisipa mukava lukea kirjoja enemmän tietyltä vuosikymmeneltä. Olen myös miettinyt, kuinka vänkää olisi lukea eri Hanna-kirjoja. :D

    VastaaPoista
  5. Hauska idea, johon tekisi mieli palata jossakin vaiheessa. Oman syntymävuoden kirjoja olisi esimerkiksi kiva lukea. Nyt vain huhtikuun "30 päivää kirjoja" -haasteen myötä tuntuu, että vanhoista kirjoista on tullut turistua koko kuukausi ja on kiva päästä taas uudempien kimppuun. Joten jos ei nyt, sitten myöhemmin. Halusin kuitenkin ilmaista arvostukseni hienosta ideasta. :)

    VastaaPoista
  6. Tämä on kyllä hauska idea! Itse en taida juuri nyt ehtiä, mutta ehkä myöhemmin.

    Tässä osoitteessa voi tarkastella New York Timesin bestseller-listaa syntymäviikollaan - tai millä tahansa muulla viikolla, tietysti:

    http://www.biblioz.com/best_sellers.php?a=0&i=43622970

    :)

    VastaaPoista
  7. Kiva idea, mutta kirjastosta on niin paljon kirjoja, että pitää niistä selvitä jotenkin ensin =)

    VastaaPoista
  8. Sonja, kiva! Tyyli on vapaa:)

    Kirsi ja Pienen mökin emäntä, kirjaston aineistohaulla pystyy ainakin meidän kirjastojärjestelmässä hakemaan julkaisuvuoden perusteella. Tässä on tietysti se ongelma, että julkaisuvuosi on Suomen julkaisuvuosi, eli järjestelmä ei hae alkuperäistä ilmestymisvuotta. Mutta itse en tehnyt tästä suurta ongelmaa, vaan valkkasin kirjat suomennoksen julkaisuvuoden perusteella. Jos kuitenkin haluaa valita kirjat nimenomaan ihka ensimmäisen ilmestymisen mukaan, on tuo Satun vinkki erinomainen!

    Hanna, kivaa, jään odottamaan sukellustasi 70-luvulle! Agit Prop, huisia! Kiva idea tuo Hanna-kirjat, löytyisiköhän Ainoja muualta kuin Kalevalasta...? :)

    Karoliina, kunnia sille, jolle se kuuluu, eli alkuperäisidean isälle Jorille! Ajattelinkin, että monella saattaa olla huhtihaasteesta sen verran turnausväsymystä, että toukokuussa tekee mieli tehdä jotain ihan muuta. Mutta tämä haastehan ei vanhene! Ja voi olla ihan kivakin, jos kaikki eivät ryntää samaan haasteeseen yhtä aikaa, vaan kirjoja tulee esitellyksi pidemmällä aikavälillä.

    Satu, kiitos linkistä! Aivan huippujuttu... yritinkin etsiä jotakin tuon tapaista itse, mutta en löytänyt. Täytyykin käydä kokeilemassa.

    Mari A.,ymmärrän, tuttu tunne :) Palaa asiaan myöhemmin, jos siltä tuntuu!

    Hauskaa vappua kaikille, meillä alkaa kohta koko perheen, tai oikeastaan suvun, Hattujuhlat!

    VastaaPoista
  9. tämä kuulostaa mielenkiintoiselta! Hieno idea! Ja juuri se et jos saadaan monta mukaan niin voisi löytyä hauskoja ja hienoja kirjoja. tuo etsimisen vaikeus on kyllä haaste jo sinäänsä. Mutta mukana ollaan, jotenkin...

    VastaaPoista
  10. Anni m., kiva! Jään odottamaan, mitä tuleman pitää:) Ja vinkkejä kirjojen etsimiseen tietyiltä vuosilta voi laittaa jakoon, jos niitä keksii!

    VastaaPoista
  11. Hienosti keksitty! Kunpa, kunpa olisi aikaa enemmän. Jos ehdin/muistan/jaksan, palaan tähän suvella. Tosin puutarha ja yleinen kesäsosiaalisuus vievät myös aikansa.

    Siis olen tainnut lukea kaikki Donnerin kirjat, mutta paljon, paljon ennen blogia. Siis siltä kohdin olisi jo ollut takataskussa asiaa...

    Lumoavaa toukokuuta!

    VastaaPoista
  12. Hauska idea! En tiedä ehdinkö varsinaisesti osallistua, mutta ainakin aioin tutkia kirjastotietokannasta, että mitä syntymävuotenani oikein suomeksi julkaistiinkaan?

    VastaaPoista
  13. Minäkin arvelen jossain vaiheessa osallistuvani tähän, mutta ensin on pakko paikata hieman laiminlyömääni Finlandia-haastetta. Mikäänhän ei tietenkään estäisi yhdistämästä näitä kahta.

    VastaaPoista
  14. Loistoidea, Ammaseni!! Innostuin heti, kun tajusin että uusi lempikirjailijani Olli Jalonen on voittanut Finlandian jo vuonna 1990 ja minä olen sinä vuonna lukenut jotain ihan muuta. Kiitos vinkistä, palannen asiaan kesän kuluessa!

    VastaaPoista
  15. Kiva haaste, olen varmasti mukana! Olen joskus ajatellut, että palaisin vanhoihin kirjoihin niin, että lukisin yhden kirjan 1900-luvun jokaiselta vuosikymmeneltä, mutta nyt on niin kova kiire, etten ehdi sitä puolta toteuttaa.

    VastaaPoista
  16. Leena, palaa asiaan, jos ehdit ja jaksat, vaikka tiedän kyllä, että kesä on kiireistä aikaa! Ajatuksiasi Donnerista kuulen myös mielelläni! Aurinkoa myös sinne Saaren toukokuuhun!

    Erja, hyvä idea, sieltähän voi löytyä vaikka mitä helmiä!

    Jori, totta! Minunkin täytyy nyt kiireen vilkkaa tarkistaa, mikä teos voitti Finlandian 1983.

    Ilse, kiitos! 1990 ja Olli Jalonen kuulostaa hyvältä suunnitelmalta, jään odottamaan!

    Susa P., kivaa, että olet mukana. Aivan mainio idea myös tuo kirja/jokainen vuosikymmen.

    VastaaPoista
  17. Damn! Finlandiahan perustettiin 1984! Synnyin vuotta liian aikaisin!

    VastaaPoista
  18. Kiva haaste. Taidan tarttua siihen myöhemmin. Nyt en oikein kerkiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti