Top-5 (tai 8)

Puhdistus-postauksen yhteydessä tuli esille top5-listani. Anni.m:n pyynnöstä raotan hieman sieluni pölyisen kirjakaapin ovea ja esittelen kaikkien aikojen parhaimmat kirjani. Tunnen aina tuskaa tällaisten listojen yhteydessä. Miten laittaa järjestykseen elämänsä aikana lukemat kirjat? No ei mitenkään. Pitäisikö arvostaa enemmän korkeaa kirjallista tasoa vai viihdyttävää kokemusta? Jos joku kirja on ollut 13-vuotiaana IHAN HUIPPU, mutta nyt en viitsisi sitä edes avata, onko kirja silloin hyvä, huono vai jotain siltä väliltä? Kaikkia vastuksia uhmaten ja suurta ahdistusta tuntien tässä tulee kuitenkin elämäni top-5 (tai 8 ) lista seuraavilla perusteilla: kirjat 1) ovat olleet hienoja lukukokemuksia 2) ovat sitä myös toisella, kolmannella ja sitä seuraavilla lukukerroilla. Seuraa siis

NE 5(8) KIRJAA, JOTKA OTTAISIN MUKAANI AUTIOLLE SAARELLE

1. VÄINÖ LINNA: TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA 1-3

Tarvitseeko tätä edes perustella? Linna on trilogiassa onnistunut vangitsemaan paitsi nuoren Suomen kohtalonhetket, myös jotakin syvän inhimillistä ja suomalaista. Yhteiskunnallisesta sävystä huolimatta Linna on asettautunut eri roolihenkilöidensä nahkoihin onnistuneesti. Historiaihmisenä itseäni tietenkin viehättää todenmakuinen historiakuvaus. Raskautan kahdeksasluokkalaiset oppilaani aina Linnalla. Pentinkulman vaiheita käydään läpi niin kirjan kuin elokuvankin voimalla  (ei toki kokonaan).

2. MIHAIL BULGAKOV: SAATANA SAAPUU MOSKOVAAN

Pidän venäläisestä huumorista. Oikeastaan mitenkään muuten en osaa tämän kirjan viehätystä selittääkään. Se täytyy kokea. Bulgakov on onnistunut luomaan erikoisen salamyhkäisen ja kieroutuneen tunnelman, mikä pitää otteessaan tiukasti. Kolme rinnakkain juoksevaa tarinaa tarjoavat lukijalle sopivasti haastetta. Tutustuin tarinaan ensi kertaa loistavana kuunnelmaversiona, mitä suosittelen myös lämpimästi kaikille.

3. JANE AUSTEN: YLPEYS JA ENNAKKOLUULO

EI listaa ilman Ylpeyttä ja ennakkoluuloa. Oikeastaan olisin voinut valita tähän myös Northanger Abbeyn tai Mansfield Parkin. Syy siihen, miksi tämä kuitenkin nousee ylitse muiden lienee BBC:n mahtavassa sarjassa. Austenin hilpeä tapa kuvata brittiläistä sääty-yhteiskuntaa ja sen jäseniä terävällä kynällä on yksinkertaisesti loistava. Elisabeth Bennet on ehdottomasti yksi nuoruusajan ja miksei nykyisyydenkin roolimalleistani.

4. MARY MARCK: LUOKAN IKÄVIN TYTTÖ

Kun nyt nuoruuteen päästiin, otin listalle mukaan ehdottoman tyttökirjailija-suosikkini Mary Marckin (oikealta nimeltään Kersti Bergroth).  Kirjat ovat hyväntuulisia ja opettavaisia ja olen testannut niiden toimivuuden myös aikuisiällä. Kirjojen päähenkilöt ovat kilttejä, mutta ah, niin intressantteja helsinkiläisiä perhetyttöjä. Luokan ikävin tyttö antoi uskoa ja itseluottamusta murrosiän angsteista kärsivälle tytölle siitä, että maailma on avoin, jännittävä  (mutta turvallinen) seikkailu kenelle tahansa. Vielä aikuisenakin, kun luottamus maailman oikeudenmukaisuuteen järkkyy, saavat nämä kirjat asiat taas raiteilleen. Se on muuten Mary Marckin vika, että aina Helsingissä käydessäni on pakko päästä Fazerille baakkelsille :)

Tulin ajatelleeksi, että voisin alkaa keräilemään Mary Marckin kirjoja. Niissä kun on vielä Martta Wendelinin kansikuvatkin.



5. FRANS G. BENGTSSON: ORM PUNAINEN

Numero viisi mietityttikin jo paljon. Tyrkyllä olisi ollut paljonkin kirjoja. Aika vahvoilla olisi ollut esimerkiksi Antti Tuurin Pohjanmaa-sarja, mutta koska sitten topviitoseni olisi paisunut jo... noh, pitkäksi, päädyin Orm Punaiseen. Ehkä siksi, Bengtssonin viljelemä huumori on samalla tavalla miehisen vinoa kuin Tuurinkin. Orm Punainen kertoo 900-luvun viikinkipäällikön seikkailuista. Kirja on kuin populistinen 1900-luvun muotoon muokattu painos saagoista (vertaa esimerkiksi Egilin, Kalju-Grimrinpojan saaga). Kirjan historiallisesta pätevyydestä en osaa sanoa, mutta uskottava ja viihdyttävä se ainakin on. Tähänkin olen muuten tutustunut ensi kertaa kuunnelmana. Se pistää epäilemään kuinka paljon ulkokirjalliset asiat listaani vaikuttavatkaan...

J.K.

Oi, tätä onnea! Muistin juuri, että kirjalle on myös jatko-osa, joka minulla on vielä lukematta!

Huomaan, että viiden kärkeni on hieman historiapainotteinen. Taisin päästä jopa nippa nappa 1960-luvulle Väinö Linnan ansiosta.

Historianopettaja, mikä historianopettaja.

Olen tätä blogia pitäessäni ja ennen kaikkea toisten blogeja lukiessani huomannut, että yleissivistykseni nykykirjallisuuden osalta on olematon. Siihen täytynee siis tulevaisuudessa pyrkiä panostamaan.

Tässä oli siis minun (tämänhetkinen) listani. Nyt saa viskellä kiviä: millainen on sinun listasi?

Kommentit

  1. Konkreettiselle autiolle saarelle haluaisin piristävää ja elämänmyönteistä kirjallisuutta. Mihin pirtaan sopii kaikkien aikojen lempikirjani eli Hilja Valtosen Neiti talonmies. Pähenkilö osaa, tekee ja jaksaa. Ja bonuksena historiallinen (!) rinnakkaistarina.

    Kalevala - kerrankin alusta loppuun luettavaksi. Ja nimenomaan ääneen luettavaksi - tai laulettavaksi. Mikä ei autiolla saarella häiritse ketään.

    Jaakko Juteinin Walittuja Suomalaisten Sananlaskuja, tai sitten Kootut teokset I & II, jollei ole fuskua.

    Neljänneksi... Aapelin Vinksi ja Vinsentti. Ihan vaan vaikka siksi, että on pysynyt kirhahyllyssäni aika monta kymmentä vuotta.

    Viidenneksi toimittamani kokoelma You must not forget to take your own harness, josta voisi muistella kotimaan menoa.

    VastaaPoista
  2. Pikaisesti ennen kotiin lähtöä (päiväkodissa on illalla äitienpäiväjuhla :)): Hauska lista, ja hyvähän se vaan on, että ammatti näkyy. Mary Marck on aivan mahtava! En tiennyt, että joku muukin äitini sukupolvea nuorempi on näitä lukenut. Lapsuudenkodissani on neljä Marckin kirjaa ja nautin niistä aikuisenakin. Tuo "Luokan ikävin tyttö" on parhaimmistoa. Olen miettynyt blogikirjoitusta suomalaisista tyttökirjaklassikoista ja Mary Marck kuuluu kyllä listalle :)
    Sain Saatana saapuu Moskovaan-kirjan lahjaksi ystävältäni, mutta en ole vielä lukenut sitä.
    Jane Austen on korkealla omalla listallanikin.

    VastaaPoista
  3. Linna olisi voinut olla minunkin listallani, mutta ei nyt sitten siihen mahtunut. Orm- kirjaa en ole lukenut, mutta lisään sen listalle! Saatana saapuu Moskovaan oli minulle pettymys: kaikki elementit on kohdallaan, mutta jotain siinä oli mistä en sitten innostunut. Kiitos tästä top5sesta.

    Tein myös oman listani, tosin siitä tuli top10. Löytyy blogista!

    VastaaPoista
  4. Jaa-a, pistit vaikean. Mutta kokeillaan.

    1. J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta
    TSH:ta jaksaa lukea aina yhä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Potterit ja muut nykyajan fanttaasianäperrykset tulee kaukana perässä.

    2. John Steinbeck: Vihan hedelmät.
    Tämä menee hyvin linjassa Linnan Pohjantähden kanssa. Yhtä mestarillisesti kirjoitettu, pysäyttävä, ajaton ja universaali aihe.

    3. Herman Melville: Moby Dick
    Jälleen yksi mestareista ja myös ajaton kirja. Tähän voisi niputtaa mukaan Jack Londonin Merisusi.

    4. Karsten Alnaes: Euroopan Historia (1-4)
    Historiaa pitää aina olla mukana. Karsten on kirjoittanut hienon puolikkaan hyllymetrillisen Euroopan historiaa, näistä menisi mikä osa tahansa.

    5. James Ellroy: L.A. Langennut Kaupunki
    Suolana pohjalla kovaotteisen amerikkalaisen rikolliskirjallisuuden The Man ja raivotautinen verikoira. Ellroy kuvaa täydellisesti Enkelten kaupungin synkkää lähihistoriaa.

    Siinähän sitä jo onkin.

    -Artsi

    VastaaPoista
  5. Pitää tuumia ja funtsailla asiaa! Pohjantähti on kyllä varmaan minunkin autiosaari-listalla. Mitä muuten pidät Eksyin Jane Austenin maailmaan -tv-sarjasta? välillä olis ihan kiva löytää kylppäristä ovi Mr. Darcyn luo (tosin Darcy vois olla enemmän colinfirthimäisempi kuin mitä tuossa sarjassa).... :)

    VastaaPoista
  6. Voi että, joku pystyy tekemään tällaisen listan! Itse yritän säännöllisin väliajoin, mutta en pysty päättämään, mitkä ovat tärkeimpiä kirjojani... Nämä sinun kirjasi olivat erinomaisia! Ormia en ole minäkään lukenut, mutta kaikki muut olen ja ne ovat myös minulle tärkeitä. Pohjantähden luin vasta pari vuotta sitten ja harmittelin, miksen ollut lukenut sitä aiemmin - olisin ehtinyt lukea sen jo muutamaan kertaan. No, onneksi sentään nyt löytyi, ja varmasti palaan kirjaan vielä myöhemmin.

    Muuten, kun luin Pohjantähteä, olin juuri tullut tädiksi ja kielitieteilijätäti oli tietenkin enemmän kuin innoissaan siitä, että hän saattoi ehdottaa siskonpojalle nimiä. Pohjantähti oli täynnä kauniita vanhoja, rauhallisia suomalaisia nimiä, nautin niistä(kin) lukiessani. Jos joskus vielä nimi-ideoin, aion palata Pohjantähden pariin (vaikkakaan tuo em. nimikonsultointini ei tuottanut tulosta eli ehdotuksiani ei hyväksytty).

    VastaaPoista
  7. Hienoa, tämähän synnytti keskustelua!

    Kaisa, Hilja Valtonen oli minullakin juuri tuolla viitosena mielessä. Oikeastaan ihan mikä tahansa niistä, mutta sattuneesta syystä Nuoren opettajattaren varaventtiili on lähinnä sydäntäni. Jaakko Juteinin Kootut on minullakin hyllyssä odottamassa niihin tarttumista!

    Lumiomena, minunkin muutamat Mary Marckit ovat kodinperintöä, liekö tätien vanhoja vai mistä kulkeutuneita. Kirjoitahan pian tyttökirjaklassikoista, kiinnostaa :)

    Anni, kävin katsomassa listasi. Tosi hyviä ja lukemattomiakin kirjoja siellä oli. Kyllä maailmassa onneksi riittää hyviä kirjoja!

    Artsi, tosi hyviä kirjoja sinullakin listassa! Ellroyta tekisi mieleni lukea pikapuoliin. Näin miehen televisiossa Suomen vierailun yhteydessä ja alkoi kyllä kiinnostaa...

    S., oli se sarja aika hömppä, varsinkin siinä suhteessa, että kaikki miehet ihastuivat tähän päähenkilöön (todellisuudessa olis varmaan vedetty hirteen), mutta muutamat kohdat oli kyllä kutkuttavia. Niin kuin sekin, että Wickham olikin hyvis tai se, että Caroline Bingley lesbo. Kunpa semmoista revittelyä olisi ollut enemmänkin. Ja joo, ei ole Colinin voittanutta!

    Jenni, minäkin muistan, että kun luin Pohjantähteä ensi kerran, ihastuin kaikkiin nimiin ja ajattelin, että nämä omille lapsille kaikki! Nyt olen kyllä huomannut, että moni muukin on niin ajatellut kun Akselit sun muut on minun makuuni jo vähän liian suosittuja...:)

    VastaaPoista
  8. Ykkösesi ja kakkosesi ovat minunkin suosikkejani. Ja muita; Jumalten naamiot, Me sotasankarit, Puukansan tarina.

    VastaaPoista
  9. plus kolme kirjoittajaa - Raija Siekkkinen, Joel Haahtela, Maarit Verronen

    VastaaPoista
  10. Saatana saapuu Moskovaan on se ainoa kirja maailmassa, jota en ole jaksanut lukea, vaikka olen yrittänyt. Täällä Pohjan tähden alla olisi voinut olla listallani, mutta sen osan otti 12 parhaan kirjani listalla (hakusana: kaksitoista parasta kirjaa elämässäni) Waltarin Turms kuolematon. Mutta pitkästä aikaa listani eli, sillä tänä vuonna tuli kaksi kirjaa, jotka tuuppasivat kaksi ikiaikaista suosikkiani pois. Kirjavuosi on tasokas! Suosittelen sinulle yhtä vanhempaa kirjaa ja yhtä uudempaa: Aksel Sandemose Kadonnut on vain unta ja tältä vuodelta Nadeem Aslam Elävältä haudatut. Kirjastoni ikitimantti on Marcel Reich-Ranickin Eurooppalainen.

    VastaaPoista
  11. Hirveästi hyviä vinkkejä kaikilta... mutta aargh, milloinka nämä kaikki ehtisi lukea. Onneksi aakkoshaasteeni alkaa kohta puoliin olla voitettua ja pääsen lukemaan kirjoja suloisen sekamelskaisessa järjestyksessä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti