Leena Ståhlberg: Nirppu - mitä kaikkea sinusta voikaan tullaMoni kirjajuttujani somen puolella seuraava varmasti huomasi, että osallistuin virtuaalisiin kirjanjulkkareihin huhtikuun lopussa. 

Minulla oli ilo toimia haastattelijana Leena Ståhlbergin kirjoittaman sekä Jenni Kääriäisen ja Venla-Ilona Malkin kuvittaman teoksen julkaisutilaisuudessa. 

Jos kyseinen tapahtuma pääsi lipsahtamaan ohi, niin täältäpä pääset sen katselemaan: 
Kirjan kirjoittaja Leena Ståhlberg on ammatinvalinnan ammattilainen, joka on toiminut opinto-ohjaajana ja pyörittää nykyään uraohjaukseen erikoistunutta yritystään. Hän on myös kirjoittanut aikuisille suunnattuja kirjoja aiheeseen liittyen. Yhdessä Marjaana Herlevin kanssa kirjoitetusta Omannäköinen elämä -teoksesta kirjoitin täällä

Nirppu-kirjassa päähenkilö istuu perheenjäsentensä kanssa kahvipöydässä. Eno kysyy Nirpulta, mikä hänestä tulee isona. Perhe alkaa kilvan arvuutella, mihin kaikkeen hommaan Nirpun taidoilla voisikaan ryhtyä.

Lämminhenkisellä tarinalla on tärkeä sanoma. Kaukana ovat ne päivät, jolloin nuori valitsi itselleen ammatin ja teki samaa työtä eläkeikään asti. Nykypäivän työelämään kuuluvat vaihtuvat tehtävät, elinikäinen oppiminen ja monta uraa.

Toisaalta kirja kannustaa myös aikuisia ja lapsia pohtimaan lapsen vahvuuksia ja erilaisia ammatteja yhdessä. Lapsista on ihanaa, kun aikuiset kehuvat heidän taitojaan! Ainakin oma 10-vuotias kommentoi välittömästi kirjan luettuaan, että voisit äiti sinäkin joskus kehua tuolla tavalla...

Kirjassa on kerrassaan valloittava kuvitus. Niin Nirppu kuin muutkin henkilöt ovat sympaattisia ja vahvasti tässä ajassa kiinni. Värikkäissä visualisoinneissa riittää bongattavaa useammallekin lukukerralle.

Suosittelen kirjaa lapsiperheille sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Tämä olisi varmasti oivallista luettavaa vaikkapa eskariryhmän kanssa. Erityishuomio ja vinkki myös kaikille valmistujaislahjaa miettiville. Tässäpä taatusti hymyn huulille tuova lahja!

Leena Ståhlberg: Nirppu - mitä kaikkea sinusta voikaan tulla
Icasos 2021
Kuvitus: Jenni Kääriäinen, Venla-Ilona Malkki

Kommentit

 1. Onpas hyvä aihe lastenkirjalla! Olen tosi ulkona lastenkirjojen skenestä, mutta olen ollut huomaavinani, että sielläkin puolella on paljon varteen otettavia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimainen lastenkirjallisuus on todella korkealaatuista. Itsekin olen jo hieman ulkokehällä, kun lapset eivät enää niin paljoa halua lukea yhdessä, mutta paljon mielenkiintoista lukemista skene tarjoaa.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Minulla on sekä koulu - että päiväkoti-ikäisiä lapsia eikä lukulistalla ole koskaan liikaa kirjoja. Laitan tämän heti varaukseen, jahka kirjastojärjestelmämme alkaa taas toimia. Ihastuttava aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että varsinkin päiväkoti-ikäisille tämä on ihanaa lukemista!

   Poista
 3. Ihana kirja varmasti, kiitos esittelystä. Ja kiva kun jaoit tuon haastattelun. Hienosti hoidettu Amma! Kirjassa on todella kiinnostava aihe. Meidän lapsenlapsemme aloittaa eskarin ensi syksynä eli laitanpa lukuvinkin mieleen. - Aurinkoisia kesäkuun päiviä sinne Savoon päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Eskarilaiselle ehdottomasti sopivaa luettavaa tämä kirja. Kiitos, kaunista kesän alkua myös rannikolle!

   Poista

Lähetä kommentti