Leena Ståhlberg, Marjaana Herlevi: Omannäköinen elämä


Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi ovat uuden ajan ohjaus- ja valmennuspalveluyrittäjiä. Molemmilla on pitkä työkokemus erilaisista opinto-ohjaustehtävistä ja tämän kokemuksen myötä he ovat päätyneet tarjoamaan palveluitaan yksityisillä markkinoilla niin omaa alaansa etsiville nuorille kuin uutta suuntaa kaipaaville aikuisille. Samaa tarkoitusta varten on syntynyt myös Omannäköinen elämä -teos, joka kulkee alaotsikolla: Näin teet hyviä valintoja. Periaatteessa kirjan tehtävistä ja ajatuksista voi siis ammentaa inspiraatiota ihan kaikenlaisissa elämän käännöskohdissa, mutta pääsääntöisesti näkökulma on opiskelu- ja työelämässä.

Teos on suunnattu kuluttajille, mutta arvatenkin myös ammattilaiset hierovat käsiä yhteen kirjan ääressä. Itsekin olen aiemmin työskennellyt niin opinto-ohjaajana kuin uravalmentajana, ja tällainen käsikassara olisi ollut molemmissa tehtävissä hyvin tarpeellinen. Eivät kirjailijat toki suurimpia liikesalaisuuksiaan paljasta, mutta kahteensataan sivuun mahtuu monta käytännössä toimivaksi todettua harjoitusta erilaisiin tilanteisiin. Kirjasta onkin varmasti paljon kollegiaalista iloa vaikkapa opinto-ohjaajalle, joka kaipaa uusia vivahteita omaan työkalupakkiinsa.

Omannäköinen elämä sisältää erilaisia tehtäviä ja harjoituksia, joiden tarkoitus on johdattaa lukija miettimään arvojaan, vahvuuksiaan, unelmiaan ja ylipäänsä kaikkia sellaisia rakennuspalikoita, joiden varaan elämää rakennetaan. Tehtävien välissä on lyhyitä "teoria"pätkiä, kansantajuisesti ja helposti ymmärrettävästi esiteltyjä ajatuksia ja teorioita, jotka tukevat ajatteluprosessia. Niin tekstissä kuin tehtävissä otetaan huomioon sekä nuoret että aikuiset alanvaihtajat. Ehkä rivien välistä kuitenkin huokuu kirjoittajien opinto-ohjaajatausta ja nuorten tuntemus. Ainakin itsestäni näin aikuislukijana olisi ollut kiinnostavaa lukea erilaisista teorioista enemmän ja syvällisemmin. Esimerkiski Steven Reissin motivaatioteoria ja tulevaisuuden ammattinimikkeiden arvuuttelu sai omat aivonystyrät hyrräämään. Myös pitkin kirjaa ripotellut esimerkkitarinat elävästä elämästä olivat innostavia ja niitä olisin voinut lukea vielä lisääkin.

Toisaalta tehtävien paljous ja kirjan käytännönläheisyys toi teoksen mukavan henkilökohtaisen ja konkreettisen sävyn, jota ympäripyöreistä ja markkinahenkisistä selfhelp-kirjoista saa turhaan etsiä. Tehtävien tekemiseen en kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ryhtynyt. Aion niitäkin vielä jossakin vaiheessa kokeilla, mutta mielestäni tehtävät herättelevät niin kauaskantoisia ja syvälle meneviä ajatusprosesseja, että niille täytyy varata kunnolla aikaa.

Kirjaa ei kannata lukea alusta loppuun, vaan kannattaa valita itselle ajankohtaisia osa-alueita ja tehtäviä tarkastelunkohteiksi. Tehtävissä on runsaasti valinnan varaa, sillä yleensä jokaisessa osa-alueessa on useampia, samansuuntaisia tehtäviä. Kirjoittajat antavat myös soveltavia ohjeita ja kannustavat pohtimaan kysymyksiä ystävien kanssa.

Omannäköinen elämä on elämänmyönteinen ja -makuinen teos, joka ei sorru besserwisseröintiin. Teos antaa välineitä oman ajattelun kehittämiseen, mutta muutoksen avaimet ja pallo ovat lukijan hallussa. Kaikista parhaiten näkisin tällaisen teoksen sopivan peruskoulunsa päättävälle, abille, ylioppilaalle tai nuorelle aikuiselle, joka ei tiedä, mitä haluaisi isona tehdä. Yhtä hyvin harjoituksista voi kuitenkin olla apua myös elämänmuutosta kaipaavalle aikuisellekin. Kirja on myös pitkäikäinen. Sen ajatuksiin ja tehtäviin voi palata aina uudestaan, sillä tehtävät eivät vanhene.

Tämä kirja sopii haaveilijoille, unelmiin kurkottajille, omannäköisen elämänsä etsijöille.

***

Omannäköiseen elämään voit tutustua myös netissä täällä. Facebookissa puolestaan julkaistaan viikottain erilaisia harjoituksia omannäköisen elämän saavuttamiseen. Olen seurannut ihaillen tämän kirjan markkinointiprosessia, johon on Suomen oloissa käytetty paukkuja ja mielikuvitusta erityisen paljon. Ståhlberg ja Herlevi ovatkin olleet esillä monissa medioissa. Tästä linkistä pääset lukemaan Helsingin Sanomien haastattelua tammikuun lopusta. Jutussa kirjailijat määrittelevät oman ammattinsa seuraavasti: suunnannäyttäjä ja elämäntehtäväetsivä.

Leena Ståhlberg, Marjaana Herlevi: Omannäköinen elämä. Näin teet hyviä valintoja
Ps-Kustannus 2017
204s.

Kommentit