Puolivuosikatsaus: Amman lukuhetken statistiikkaa alkuvuodesta 2020



On tullut jälleen aika vilkaista blogin tilastoihin ja tutkia, mitä olen lukenut, mistä blogannut ja mitä lukijat ovat lukeneet.

Yleisesti ottaen on sanottava, että vuosi 2020 on ollut tähän mennessä yksi laiskimmista bloggausvuosistani aikoihin. Olen lukenut aiempaa hitaammin, mikä näkyy auttamattomasti täällä blogissa, vaikka varsin säännöllisestä bloggaustahdista olenkin pitänyt kiinni. Hitauttani lukijana olen sitten kompensoinnut näennäisaktiivisuutena somessa, erityisesti Instagramissa. Eli jos nyt joku sattuisi kaipaamaan kirjajuttujani usemmin kuin täällä blogissa pystyn niitä tarjoamaan, mars Amman lukuhetken Instaan!

On säännölliseksi vieraaksi muuntuneesta lukujumista ollut hyötyäkin. Ensiksikin, olen puuhastellut paljon muuta, esimerkiksi liikkunut aiempaa enemmän, mikä on tietenkin hyvä asia. Toisaalta blogin ympärillä on kuplinut muita mukavia juttuja. 

Kuten 
- heti vuoden alussa blogini 10-vuotissynttärit
- vuosien tauon jälkeen naftaliinista kaivettu Copycat-haaste
- Vierailu Takakansi-podcastissa keskustelemassa hömppäkirjallisuuden arvostuksesta

Ihan mielettömiä juttuja siis! Tämähän on ollut erittäin hyvä puolikas vuosi, kun sitä tällä tavalla tarkastelee :)

Eikä tämä tähän lopu, sillä uusia tuulia puhaltaa jo nyt heinäkuussa. Olkoon tässä siis jo epävirallinen first announcement:
Amman lukuhetki jatkaa normaaliin tapaan täällä, mutta jatkossa kirjajuttujani voi lukea myös osoitteessa www.xpress.fi 

Kyseessä siis on sama lehti ja sivusto, johon kirjoitan leipätyökseni ja nyt siellä aloittaa myös Amman lukupiiri -blogi. Kyseinen blogi on siis aivan oma juttunsa, päivittyy kenties hitaammin, mutta toisaalta ehkä paneutuneemmin ja erityyppisillä teksteillä kuin Amman lukuhetki. Uutta kirjapuhetta nettiin, jee!

Uusiutuva sivusto aukeaa 7.7.2020, käykääpä siis tsekkaamassa sekä sivut että Amman lukupiiri. 

Ennen kuin tästä tulee maailmanhistorian pisin alustus, on ehkä syytä pikku hiljaa siirtyä asiaan. Olen vain niin innoissani näistä kaikista kivoista asioista, suokaa siis anteeksi...

Mutta, nyt tilastoihin:

Olen lukenut tammi-kesäkuun välillä tasan 30 kirjaa. Tässä on viime vuoteen pudotusta seitsemän kirjan verran. Näistä puolet, 15 kirjaa on kotimaisia. Joten olen onnistunut lukemaan aiempia vuosia monipuolisemmin myös käännöskirjallisuutta. Hyvä minä!

Tietokirjoja on 5, dekkareita 3, lasten, nuorten tai YA-kirjoja myös 3. Äänikirjoja olen puolestaan kuunnellut 5.

Arvostelukappaleita on lukenut 11, missä on suhteutettunakin jonkin verran pudotusta aiempaan. Viime vuonna samaan aikaan olin lukenut 19 arvostelukappaletta. Hienoisesta lukulinjan muutoksesta kertoo sekin, että olen alkuvuonna lukenut enemmän viime vuoden kirjoja kuin tämän kevään uutuksia. Vuonna 2019 ilmestyneitä kirjoja olen lukenut 13 ja tämän vuoden teoksia vasta 11. 

Teatterista kirjoitin sentään neljä kertaa, mikä on korona-aika huomioonotettuna jopa yllättävää. Saman verran olen nimittäin kirjoittanut teatterista myös alkuvuonna 2019.

Eri kustantamoja on ollut mukana 12 ja näistä eniten olen lukenut WSOY:ltä, Gummerukselta, Otavalta ja Bazarilta.

Entä mitä TE olette käyneet blogissa eniten lukemassa? Tässä kymmenen kärki alkuvuonna julkaistujen juttujen osalta:


Johtuuko tämä nyt vain minun hömppäkaudestani, vai sitten lukijoidenkin viihteen kaipuusta?? Onko minusta tulossa virallinen hömppäkirjabloggailija? Ihana titteli, haluan tuon käyntikorttiin.

Katsotaan, jatkuuko loppuvuosikin viihdelinjalla, vai käännynkö vakavampaan suuntaan!

Kommentit

  1. Ihana puolivuosikatsaus! Paljon olet saanut aikaiseksi tänä vuonna. Itse olen tänä vuonna saanut kirjattua lukemiani kirjoja Exceliin asti. Se on jo saavutus minulle. Kirja / viikko -vauhtia homma etenee. Kesällä tulee luettua paljon enemmän kuin talvella.

    Ja onnea 10-vuotiaalle blogille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kirja/viikko on suurin piirtein minullakin ollut hyvä tahti, tosin nyt olen tainnut lipsua siitä. Nopeasti lukeminen ei kuitenkaan ole ollut minulle koskaan mikään juttu, joten sen mukaan luetaan, mikä hyvältä tuntuu ja aikaa on. Toisaalta kaikki tämä bloggauksen oheistoiminta vie minut aina paikoitellen mukanaan ja luonnollisesti myös kuluttaa lukuaikaa.

      Poista
  2. Onnea 10-vuotiaalle!! Eikä todellakaan mikään laiska alkuvuosi ole ollut, hengästyn jo pelkästä lukemisesta :)

    Itse en enää laske kirjojen vaan sivujen määrän, tämä muutos sen jälkeen kun eräs "Pieni elämä" romutti hienot vuositavoitteeni... Kirjaan toki kirjoja goodreadsiin entiseen tapaan ja siellä puolivuosiraportti näyttää runsasta 8000 luettua sivua. Mutta nyt alkoi kesäloma ja sen jälkeen ollaankin jo varmasti kymppitonniliigassa! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tuo sivumäärän seuraaminen on hyvä mittari, koska iso tiiliskivi tosiaan luo turhan saamattomuden tunteen, vaikka sivuja kertyy melkoinen määrä. Minä olen itse sellaista "lyhyestä virsi kaunis" -tyyppiä, ja kiertelen oikein paksuja järkäleitä, joten mulle kirjamäärän seuraaminen sopii hyvin :D Ihanaa lomaa!

      Poista
  3. Kiva on lukea, miltä toisten bloggaajien maailma näyttää! Vastaavaa yhteenvetoa en olekaan itse koskaan tehnyt, mutta ehkäpä voisi. Bloggaajan rooli on niin moninainen, että kun listaa luetut, kuunnellut, tilaisuudet, haastattelut, lukupiirit, podcastit ja some-postaukset, niin oikeasti ryhtyy miettimään, että pitäisikö tästä ajasta enempi osa lohkaista liikuntaan tai vaikkapa siivoamiseen. No, onneksi on äänikirjat, jotka tukevat muuta tekemistä.
    Ehkäpä koronamaailma on sellaista, että nyt tuntee enemmän vetoa hömppään. Minullakin on ollut enemmän feelgood-kirjoja listalla kuin tavallisesti. Esimerkiksi ekan kerran listoillasi olevaa Simona Ahrnstedtia. Silti niitä kuunnellessa tulee vähän sellainen olo, että meneekö tässä aika hukkaan. Varmaan jotain suorittamispainetta, joka kuiskii korvaan.
    Onnittelut vielä uudesta aluevaltauksestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi, kiitos!
      Se on tosiaan totta, että kaikenlainen oheistoiminta ottaa oman aikansa. Minä sain nyt lomalla villityksen kirjautua TikTokiin ja tutkiskelen juuri parhaillaan, millaista kirjajuttua siellä ehkä voisi tehdä tai olla tekemättä. Vie aikaa, voin sanoa, mutta toisaalta on kyllä myös mukavaa. Äänikirjat ovat melkoinen pelastus ja virkistys lenkkeillessä, tosin olen itse nyt hurahtanut vesiliikuntaan jossa kuulokkeita ei voi korvilla pitää. Ehkä toisaalta myös ihan hyvä tarjota välillä mielelle hiljaisuutta kaiken ärsyketulvan keskellä, ehkä sekin osittain vie sinne hömpän pariin. Tämän vuoden aikana mieli on joutunut käsittelemään niin paljon uutta informaatiota ja sopeutumista uuteen arkeen, että osa aivoista tuntuu olevan pelkästään koronan hallinnoima. Onneksi siihenkin on nyt kesällä saanut pienen hengähdystauon.

      Poista
  4. Tällainen puolivuotiskatsaus onkin hyvä idea!

    Mulla on just toisin päin, olen lukenut paljon enemmän kirjoja kuin yleensä alkuvuodesta. (Kesäisin luen aina enemmän kuin muuten, siinä ei siis muutosta, tasoitusta vain.) Koronaan se ei kyllä liity mitenkään, kun olen sairauslomalla kotona, en etätöissä tms. Mutta talvessa on ollut kaksi isoa eroa, ensinnäkin sen jälkeen kun muutama vuosi sitten opettelin kutomaan sukkia, viime talvena en kaivanut lankoja esiin ollenkaan, mikä oli ihan hyvä asia koska me hukutaan sukkiin nyt ;) Toisena aloin joulukuussa kuunnella äänikirjoja ja jotenkin hassusti äänikirjojen kuuntelu on pitänyt yllä myös paperikirjojen lukemista!

    Nuo podcastit sun muut on mulle aivan vieraita juttuja. Olen lukenut kaksi noista seitsemästä topkymppilistan kirjastasi, Kannon ja Colganin. Ja minäkin olen lukenut (vielä vähän) kevyempää kuin aiemmin, tai ainakin useamman chick lit tyyppisen kirjan kuin muina vuosina. Juuri tuollaista Kannon ja Colganin tapaista. Jos korona on vaikuttanut siihen, niin sitten alitajuntaisesti. Itse luulen, että lukemisen määrä on vaikuttanut siihen enemmän, kun lukee lukee ja kuuntelee, olisi haastavampaa prosessoida siinä tahdissa Keltaisen kirjaston tyyppisiä tekstejä.

    Onnea ja menestystä Amman lukupiirille ja blogin tuleville vuosille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jane!
      Sekin on totta, että jos lukee/kuuntelee yhtä aikaa useampaa kirjaa, tulee varmasti helpommin valittua sellaista helpommin sulavaa ja kevyttä lukemista. Minulla äänikirjojen kuuntelu on suorassa suhteessa työtilanteeseen. Kun töissä on kiirettä ja lukemista paljon, silloin on kiva panna kotona silmät kiinni tai lähteä lenkille ja pistää äänikirja soimaan.

      Mukavaa lukukesän jatkoa ja tsemppiä sairaslomaan.

      Poista

Lähetä kommentti