Lucy O'Brien: Madonna



Viimeiset viikot, oikeastaan lähes kuukaudet olen lukenut Lucy O'Brienin Madonna-elämäkertaa. Lukeminen on kärsinyt väsymyksestä ja kiireestä, mutta ei kirja itsessäänkään ihan nopein hotkaistava ole.

Sinänsä O'Brienin teksti on mukavaa luettavaa, ei liian raskasta, mutta kovin anekdoottien täyttämää. Läpi käydään jokainen Madonnan julkaisema albumi ja kappale (ja jokuinen julkaisematonkin) sekä useat musiikkivideot, konserttikiertueet sekä livevedot. Vuosikymmeniä kestäneeseen huikaisevaan uraan näitä mahtuu aika paljon.

Kun vielä aihe kiinnostaa itseäni kovasti, lukemista hidasti sekin, että kaivelin jatkuvasti Spotifysta kappaleita ja Youtubesta musiikkivideoita sekä konserttitaltiointeja lukemista elävöittämään. Ihmekös tuo, että lukeminen kesti, niin syvälle upposin Madonna-kuplaan sadoiksi tunneiksi!

Näinä aikoina, kun huomaamme sosiaalisten menojen, osalla jopa töiden hävinneen kalenterista, tässä onkin mainio ajankuluttamisvinkki. Mielenkiintoista ja hauskaa!

O'Brienin elämäkerta kuuluu niihin teoksiin, joihin kirjan kohteella itsellään ei ole osaa eikä arpaa. Madonna itse puhuu kirjan sivuilla siis vain lyhyiden, julkisista haastatteluista kerättyjen sitaattien kautta.  Sen sijaan kirjailija on haastatellut ennen kaikkea Madonnan uralla vaikuttaneita ihmisiä ja yhteistyökumppaneita sekä käynyt läpi suuren määrän taustamateriaalia. Kirja muodostikin hauskan vastinparin niin ikään alkuvuonna kuuntelemaani toisen voimanaisen, Miina Äkkijyrkän, elämäkertaan. Vaikka elämäkerta onkin Lamppu Laamasen kirjoittama, kuuluu päähenkilön ääni siinä niin vahvana, että voisi ajatella kyseessä olevan yksin hänen oma tuotoksensa. Siinä missä Jumala ja erotiikka on täynnä Äkkijyrkän spontaania ja subjektiivista tajunnanvirtaa, täyttyvät Madonna-teoksen sivut faktoista ja anekdooteista.

Jumala ja erotiikka! Kuinka hyvin se kuvastaa näitä molempia naisia. Sillä juuri Jumala ja erotiikka ovat keskeisimpiä kulmakiviä Madonnan taiteessa ja tuotannossa.

Olen ihaillut Madonnaa vuosikymmenet, paitsi hänen musiikkinsa myös hänen rohkeutensa ja uudistumiskykynsä vuoksi. Madonna on tehnyt naisena sellaisen uran, jolle ei löydy vertailukohtia. Sellaisen uran, joka ei oikeastaan ole ollut kenellekään muulle naiselle edes mahdollista. Tästä kaikesta tinkimättömyydestä hän on myös maksanut kallista hintaa. Maailmantähden pinta on kova, eikä hänestä piirtyvä kuva ole aivan kauniskaan. Epäilemättä Madonna osaa olla kertakaikkisen sietämätön ihminen.

Pitkästä ihailustani huolimatta ymmärsin täysin vasta tätä kirjaa lukiessani, että paitsi poptähti, Madonna on ennen kaikkea taiteilija. Vaikka kaikki hänen urallaan ja tuotannossaan ei ehkä ole tekohetkellä ollut täysin suunniteltua ja varsinainen sanoma, merkitys on osittain syntynyt vasta jälkikäteen (toisaalta, mikäpä taide ei lopulta syntyisi lopullisesti vuorovaikutuksessa yleisön kanssa?), muodostaa hänen musiikkinsa, esiintymisensä, videonsa, elokuvansa ja kirjansa hätkähdyttävän kokonaisuuden.

Madonna on käsitellyt töissään paljon naiseutta, siihen asetettavia odotuksia ja vaatimuksia. Huora-madonna -akselilla leikittely on muodostunut hänen tavaramerkikseen. Tämän seurauksena Madonnaa on ollut helppo halveksia mitä erilaisemmilla määritelmillä, mutta tosiasiassa hän on raivannut tietä monille muille häntä seuranneille naistähdille. Hänen musiikillaan on myös ollut keskeinen asema nuorten naisten voimaannuttajana. Madonnan rohkeus on inspiroinut monia muita niin yksityisissä kamppailuissa kuin julkisissa haasteissa.

Lucy O'Brien keskittyy teoksessaan ennen kaikkea Madonnan uraan, mutta myös yksityiselämää käsitellään. Näiltä osin kuva jää kuitenkin vajavaiseksi. Siinä missä julkista Madonnaa on helppo ihailla, yksityinen henkilö jää vieraaksi ja tunnen häntä kohtaan enemmänkin sääliä. Madonnaa on vaikea nähdä onnellisena ihmisenä. Kirjan luettuani en voi olla pohtimatta, tunteeko yksityistä Madonnaa oikeastaan kukaan. Ehkä hän on niin suuri tähti, ettei eroa yksityisen ja julkisen välillä oikeastaan ole.

Lucy O'Brien: Madonna
Like 2018
Suomentanut: Sirje Niitepõld, Tanja Falk
450s.

Kommentit

  1. Madonnalla on huikea ura, johon mahtuu aivan ikonisia pop-biisejä. Tosin nykyään olen lähinnä sitä mieltä, että upea ura pitäisi myös osata lopettaa jonkinlaisella arvokkuudella. Madonnan persoona on minulle tuttu vain lehtiotsikoista, eikä niistä aina saa kovin mairittelevaa kuvaa... eli tämä kirja kyllä kiinnostaa, vaikkea tähden "omia" haastatteluja mukana olekaan. Toivottavasti kuvaliite on hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun mainitsit, kuvaliite on, mutta ei se ole mitenkään häikäisevä.
      Kiinnostava tuo arvokas lopettaminen, minkä mainitset. Miten lakataan olemasta Madonna? Luulen, että sitä hän on joskus itsekin miettinyt.

      Poista
  2. Jonkin sortin elämäkerta Madonnasta olisi kiinnostavaa lukea, mutta en usko että jaksaisin tällaista näin "yksityiskohtaista". Siis en tiedä jaksaisinko kiinnostua kaikkien biisiensä läpikäymisestä jne. vaikka Madonnan biiseistä pidänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madonnasta on kirjoitettu niin paljon, että ”kevytversioitakin” varmasti löytyy. Itseäni kiinnostaisi seuraavaksi lukea Madonnan omia ajatuksia.

      Poista
  3. Minuakin tämä ikoni kiinnostaa, mutta haluaisin todella itsekin tutustua eritoten hänen omiin ajatuksiinsa ja mielenmaisemaansa - jos hän niihin ketään on päästänytkään... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä juuri! Täytyy ottaa selville, kuinka tutustua ”aitoon” Madonnaan.

      Poista

Lähetä kommentti