Puolivuosikkaan lukuja



Viime vuonna tähän aikaan keksin ensimmäistä kertaa summata ensimmäisen puolivuosikkaan luettuja kirjoja. Idea taisi lähteä jostakin somekeskustelusta, jossa esitettiin kirjablogeihin silloin tällöin liittyviä uskomuksia muun muassa isojen kustantamojen talutushihnassa olemisesta, jolloin a) pienkustantamot b) lanu-kirjallisuus c) runot, sarjakuvat d) mikään muukaan valtavirrasta poikkeava ei pääse blogimaailmassa esille.

Tarve kartoittaa omaa lukemista syntyi ennen kaikkea omasta mielenkiinnosta. En ole nykyään kovinkaan suunnitelmallinen lukija. Lukemisto syntyy melko fiilispohjalla arvostelukappaleista, itse hankituista ja kirjaston kirjoista. Oikeastaan ainoa suunnitelmallisuuden ja ehkä jopa suosimisen piirre on se, että pyrin lukemaan mahdollisimman paljon savolaista ja itäsuomalaista kirjallisuutta. Tämä on tietoisesti tehty linjaus ja olen sen myös pyrkinyt läpinäkyvästi tuomaan esille.

Mutta koska sen suurempaa lukusuunnitelmaa ei ole olemassakaan, on itsellekin hivenen jännittävää ryhtyä perkaamaan, mitä sitä on tullutkaan luettua. Tässäpä tilastotietoa aikaväliltä tammikuu - kesäkuu 2018.

Yleisiä lukuja: genret, nais/mieskirjailijat, arvostelukappaleet

Olen lukenut kuuden kuukauden aikana 32 kirjaa. Viime vuonna vastaava luku oli 30, joten aika samoissa mennään. Valtaosa lukemastani kirjallisuudesta on kaunokirjallisuutta, mutta mukana on myös 8 tietokirjaa tai elämäkertaa (joista kaksi lasten- ja/tai nuorten tietokirjoja). Lanu-kirjoja on yhteensä 7 kappaletta. Koska genremäärittely tuntuu usein aika keinotekoiselta, jopa väkivaltaiselta, niin mainittakoon vain yleisesti, että kaunokirjallisuuden sisältä löytyy esimerkiksi historiallisia romaaneja, dekkareita, chick litiä, dystopiaa ja novelleja. Luen pääsääntöisesti kotimaista kirjallisuutta, 32 kirjasta vain 8 kappaletta oli käännöskirjoja.

Naisten ja miesten kirjoittamat kirjat menivät tismalleen tasan.

Arvostelukappaleita lukemistani kirjoistani on myös ollut noin puolet, 15 kappaletta. Osa niistä on tullut pyytämättä, osan olen tilannut varta vasten itselleni. Arvostelukappaleet merkitsen ylös, mutta sen sijaan kirjastolainoja tai itse ostettuja kirjoja en ole merkannut erikseen, Kirjojen lisäksi olen blogannut teatterista ja elokuvista. Alkuvuonna olen käsitellyt teatteria viisi kertaa ja elokuvia neljä kertaa.

Kustantamot ja ilmestymisvuosi

Entäs sitten ne kustantamot? Kaikkiaan olen lukenut kirjoja 16 eri kustantamosta. Jako on seuraavanlainen.

Otava 6 kpl
Gummerus 4 kpl
Tammi 4 kpl
Atena 3 kpl
WSOY 2 kpl
Minerva 2 kpl
Karisto 2 kpl
Kosmos 1 kpl
Arktinen Banaani 1 kpl
Nordbooks 1 kpl
LIKE 1 kpl
PS-Kustannus 1 kpl
CrimeTime 1 kpl
Teos 1 kpl
Art House 1 kpl
Reuna 1 kpl

Kuten arvata saattaa, kustantajienkaan suhteen minulla ei ole ollut sen suurempaa lukusuunitelmaa. Valitsen luettavat kirjat kiinnostavuuden, en kustantamon mukaan. Olen lukenut eniten kirjoja Otavalta, Tammelta ja Gummerukselta, mutta toisaalta niidenkin joukossa on arvostelukappaleiden lisäksi myös itse hankittuja tai kirjastosta lainattuja teoksia.

Jos skaala on laaja kustantamopuolella, niin kirjojen ikäjakauma on valitettavasti varsin suppea. Eniten olen lukenut uutuuskirjoja. Tämän vuoden uutuksia olen lukenut 20 kappaletta, viime vuonna ilmestyneitä kirjoja 8 kappaletta. Sen lisäksi yksittäisiä kirjoja vuosilta 2014-2016 sekä pari kirjaa 1990-luvun puolelta.

Alkuvuoden luetuimmat bloggaukset

Entä mitkä bloggaukset ovat "suosituimpia?" Suosituimmat pitää esittää heittomerkeissä siksi, että esimerkiksi kommenttien määrä ja lukukertojen määrä eivät välttämättä ole missään suhteessa toisiinsa. Toki usein näin on, mutta valtavan usein joku teksti saattaa olla kuukaudesta toiseen luetuimpien joukossa, vaikkei se toisaalta ole herättänyt juurikaan keskustelua. Ja sitten taas päin vastoin. Lisäksi kirjallisuuskeskustelut ovat eriytyneet, joskus bloggaus synnyttää keskustelua Twitterissä, joskus taas Amman lukuhetken FB-sivulla. Kannattaa siis seurata myös näitä somekanavia!

Mikäli suosituimmuutta mitataan lukukertojen perusteella, kuten helpointa on, niin nämä kymmenen bloggausta nousevat katselukertojen kärkeen.

1. Marko Kilpi: Undertaker - kuolemanenkeli
2. Koljonvirta Teatteri: Huojuva Talo
3. Kuopion kaupunginteatteri: Siipirikkoja ja matriarkkoja
4. Henna Helmi Heinonen: Pala omaa taivasta
5. Kuopion kaupunginteatteri: Arvoituksellisia muunnelmia
6. Harri V. Hietikko: Pandemian jälkeen
7. Mike Pohjola: Sinä 1917
8. Pereira, Valcarcarel: Tunnehetket
9. Max Manner: Mayra
10. Jyri Paretskoi; Shell's Angles - aivot narikkaan

Kommentit

  1. Kiva katsaus, kiitos! Veikkasin oikein luetuimman juttusi! Jos tekisin itse vastaavan katsauksen, se olisi hyvin samanlainen: eniten kotimaisia uutuuksia, mistä kustantamosta milloinkin, mutta isot tietenkin painottuvat määrällisesti, kun lukumäärät ovat myös isoja. Ja luetuimmissa jutuissa ei välttämättä ole kommentteja ollenkaan. Näin se menee. Pääasia, että luetaan, me ja muutkin, etenkin kirjoja, mutta blogit ovat hyvä kakkonen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti